Szijjártó Péter: Elfogadhatatlan, hogy a német kormány miniszterei akadályozzák a paksi bővítést

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. január 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Befektetési Alap elnökével, Bagdad Amrejevvel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 27-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Felháborító, hogy a német kormány zöldpárti miniszterei ideológiai vagy politikai okokból blokkolják a paksi bővítést, erre ráadásul semmifajta európai jogalap nincs, nem tiltott a nukleáris együttműködés Oroszországgal - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy

az Európai Bizottság nem akadályozza a paksi atomerőmű bővítését, de a zöldpárti német gazdasági és külügyminiszter igen.

Emlékeztetett rá, hogy az orosz Roszatom német-francia konzorciummal szerződött a vezérlőrendszer kiépítésére, s miközben a párizsi exporthatóság már megadta a vonatkozó engedélyt, a berlini kormány ezt egyelőre blokkolja.

- figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a nukleáris együttműködés nem áll szankciók hatálya alatt.

- szögezte le.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter az energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott előző napi egyeztetésével kapcsolatban elmondta, hogy Alekszandr Novak megerősítette, hogy a

moszkvai kormány számára kiemelt stratégiai jelentősége van a paksi beruházás sikeres végrehajtásának.

Illetve aláhúzta, hogy a felek látnak bizonyos pontokat, ahol gyorsítani lehetne a projektet az eljárások egyszerűsítésével, erre azonban szigorúan az európai szabályok keretein belül fog sor kerülni.

A miniszter aláhúzta, hogy

a nukleáris energia a magyar villamos energiafogyasztás mintegy harmadát adja, a paksi erőmű bővítéséről pedig kilenc éve kötötték meg a szerződéseket.

A jelenlegi nehéz helyzetben azok az országok lehetnek biztonságban, amelyek maguk tudják előállítani felhasznált energia jelentős részét, márpedig ez Magyarország esetén kizárólag a nukleáris energiával lehetséges - mutatott rá.

Illetve mélyen ellentétesnek nevezte a nemzeti érdekekkel a magyar-orosz nukleáris együttműködés esetleges ellehetetlenítését, és kiemelte, hogy a kormány nem fog megszavazni semmilyen intézkedést ezen a téren.

- fogalmazott.