Dnyipro polgármesterének magyarok elleni támadására reagált az Alapjogokért Központ főigazgatója vasárnapi posztjában. Szerinte minősíthetetlen és képmutató volt az ukrán politikus nyilatkozata, hiszen éppen a magyar kormányfő a béke egyetlen szószólója az Európát magával ragadó őrületcunamiban.

Ahogy a magyar sajtót bejárta, Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere ingerülten bírálta a magyarokat Telegram-oldalán.

A "minősíthetetlen" nyilatkozatra reagált vasárnapi bejegyzésében Szánthó Miklós. "A posztmodern jellemzője a képmutatás: sajátos, hogy azt gondoljuk, a mi korunk minden szempontból - leginkább morálisan - a valaha volt legfejlettebb kor, miközben a kommunikáció végtelenül primitivizálódik" - indított az Alapjogokért Központ főigazgatója, aki szerint a képmutatás része, hogy a tiszta beszédnek sincs helye. Majd karakán véleményt megfogalmazva arról írt, hogy

tetszik vagy sem, Ukrajna valóban a senkiföldje (az ország nevének jelentése: 'határvidék') - vagy legalábbis hamar azzá válhat. Nemcsak primitív, de roppantul méltatlan is, hogy éppen annak kapcsán tör ki előre megfontoltan elkövetett műhisztéria, amikor valaki - például a magyar miniszterelnök - a háború borzasztó következményeiről beszél és ezért a békét sürgeti.

Ezután Szánthó ismertette, hogy naponta több ezer ukrajnai (így kárpátaljai magyar) gyermek, apa, férj hal meg Putyin vandál agressziója, az arra adott ostoba uniós reakciók, szankciók - és igen, Zelenszkij, a dnyiprói polgármester (meg a hozzá hasonlók) verbális vandalizmusa miatt. Ezeket a halottakat anyák, feleségek, fiak és lányok százezrei, milliói gyászolják. Szántó Miklós úgy látja, hogy az ő egyetlen reményük a béke. 

És egyre inkább úgy tűnik, ennek Magyarország miniszterelnöke az egyetlen szószólója az Európát magával ragadó őrületcunamiban.

- zárta posztját az Alapjogokért Központ főigazgatója, aki szerint Orbán Viktor képviseli egyedül a békét az orosz-ukrán háborúban az európai vezetők közül.