Szijjártó Péter: Az Öböl-térség felértékelődött a globális stabilitás szempontjából

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Az Öböl-térség egyre fontosabb szerepet tölt be a világ stabilitása szempontjából, legyen szó a fizikai biztonságról vagy az energiaellátásról, és ez az ukrajnai háborúval csak tovább erősödött - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután bahreini kollégáját fogadta kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Abdel-Latif az-Zajánival közös sajtóértekezletén mindenekelőtt arról számolt be, hogy soha korábban nem látogatott bahreini külügyminiszter hazánkba, és a vizit jelentőségét hangsúlyozta, kitérve az Öböl-térség fontos és egyre fontosabb globális szerepére.
Aláhúzta:

Bahrein és Magyarország közös álláspontot képvisel abban a tekintetben, hogy mindketten azt szeretnék, ha minél előbb véget érne a háború Ukrajnában.

- mondta. Majd hozzátette, hogy mindkét ország a konfliktus tárgyalásos rendezését, a kommunikációs csatornák nyitva tartását pártolja.
Szijjártó Péter aláhúzta:

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy Bahrein is azon arab államok között volt, amelyek az úgynevezett Ábrahám-megállapodások keretében normalizálták a kapcsolataikat Izraellel. Ezt rendkívül fontos és bátor lépésnek nevezte a globális stabilitás és béke szempontjából, és reményét fejezte ki, hogy mások is követni fogják a példát, mivel szavai szerint ez az egyetlen olyan terv az elmúlt évtizedekből, amely a siker reményével kecsegtet a közel-keleti béke megteremtését illetően. Ezután röviden érintette a kétoldalú gazdasági kapcsolatok témáját is, és emlékeztetett, hogy tavaly a gazdasági vegyes bizottság első ülésén megállapodás született az energetikai együttműködésről.

Ennek keretében a Mol két technológiával jelenik meg a közel-keleti ország piacán, ami azért is fontos, mert a magyar vállalat így jó pozíciókat szerezhet a világ olajkitermelésében meghatározó régióban.

A miniszter végül átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Abdel-Latif az-Zajáninak, amiért országa az ő közvetítésével rendelkezésre bocsátotta a koronavírus-járvány idején a kínai Sinopharm-vakcina felhasználásának addigi teljes dokumentációját.

- mondta a miniszter. Hozzátette: a keletről érkezett oltóanyagok felhasználását megelőzően visszaigazolásra volt szükség, hogy azok hatékonyak és megmenti az emberek életét. "Bahrein már előttünk járt, mert Bahreinben már elkezdték használni a kínai oltóanyagot, a Sinopharmot, amit Magyarország ismert." Kiemelte, hogy ennek nyomán megindulhatott az oltóanyag engedélyezési folyamata hazánkban is, és így több mint egymillió ember életét és egészségét sikerült biztonságba helyezni. Ennek híján - mondta - csak hetekkel vagy hónapokkal később kezdődhetett volna meg az immunizáció, ami több ezer ember életét követelte volna.

- zárta a miniszter.