Többszörösen kitüntetett nyugdíjas múzeumigazgató halt meg egy rejtélyes győri tűzesetben. A hatóságok gondatlanságra gyanakszanak, büntetőeljárást indítottak - írja a Bors.

A tűzoltókat hétfőn hajnalban riasztották, miután kigyulladt egy társasház tetőtéri lakása. A tűz hatalmas lángokkal égett, a tűzoltók több egységgel vonultak oltani.

Kiderült, hogy az egyik áldozat a megyeszerte híres és köztiszteletben álló néprajzkutató-muzeológus, V. Szalontay Judit volt.

 A többszörösen kitüntetett, 76 éves néprajzkutatót szinte mindenki ismerte és szerette, szakmailag és emberileg is nagy tiszteletnek örvendett:

Judit alapította a csornai múzeumot és az intézmény igazgatója is volt nyugdíjig. De a múzeum ezután is a szíve csücske maradt, szinte egy részévé vált, hiszen ő kezdte a gyűjtést, szeretettel gondozta, ameddig csak tudta. Csodálatos szakember és ember volt. Összetörtünk, mikor megtudtuk, hogy vele történt ez a tragédia

 – mondta lapunknak az asszony egyik ismerőse. Hozzátette: nem volt, aki ne szerette volna a nagy tudású kutatót:

Még nyugdíj után is szívét-lelkét beletette a munkájába, ez volt az élete. Sok egyetemistának segített a szakdolgozatában, könyveket írt, izgalmas konferenciákat tartott. De nem csak szakmailag, emberileg is pótolhatatlan veszteség

 – tette hozzá szomorúan egy másik ismerős.