Matkovich Ilona váci polgármester családjának két építési projektje kapcsán is súlyos problémák merültek fel. Az egyik esetben a bíróság mondta ki, hogy a társasház fennmaradási engedélye semmis. Egy másik esetben pedig a szakértői vizsgálat tárt fel súlyos hiányosságokat, amelyek miatt veszélyesnek nyilvánították az épületet.

Matkovich Ilonának, Vác baloldali polgármesterének és körének építési vállalkozásait már korábbi cikkeinkben bemutattuk, mint ahogy azt is: a fia által építtetett társasház megkeseríti a lakók életét a Kőhíd utcában. Cikkeinket ide és ide kattintva olvashatja el. Ám az még nagyobb botrány, hogy több család akár az otthonát is elveszítheti Pajor Dániel cégének gondatlanságából.

A közelmúltban ugyanis a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasház tulajdonosai azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy a Budapest Környéki Törvényszék döntése értelmében semmis az épület fennmaradási engedélye. Az ügy előzménye, hogy a bíróság kimondta: semmis az építési engedély – miközben az ingatlan már megépült és abba be is költöztek a lakók. Ha Pajor Dániel – a polgármester fiának – cége, a Geo-Art Team Kft. nem szerzi meg a fennmaradási engedélyt egy megismételt hatósági eljárásban, akkor a társasházban élők, a lakástulajdonosok elveszíthetik otthonukat.

Az előzőekben említett ingatlanhoz közeli telken, a Barabás utca 10. szám alatt levő társasház esetében, amelyet szintén egy Matkovichékhoz köthető cég, a HPL Beruházó Építőipari és Szolgáltató Kft. (korábbi nevén Hangyavár Ingatlan Kft.) kivitelezett, szintén komoly problémák merültek fel. Szakértői vélemények támasztják alá, hogy a szóban forgó ingatlan építése során számos szabálytalanság történt és az a gyanú áll fenn, hogy a használatbavételi engedély sem szabályos. Nem történt meg továbbá a szabályos műszaki átadás-átvétel sem, jótállási jegyeket sem adott át az eladó és a felkért szakértők kimondták: az épület élet- és balesetveszélyes – foglalta össze a helyi, 0627.hu portál.

Ferencz Gellért, a kivitelezést végző Hangyavár alvállalkozójának ügyvezetője és egyben a beruházás felelős műszaki vezetője elismerte, hogy a tűzfalakon, a homlokzaton és a padlásfödémen, valamint a kapualjban nem a terv szerinti kőzetgyapot szigetelés készült el, hanem EPS (polisztirol hab) hőszigetelést helyeztek el.