Képeken, felvételeken vagy különböző tévéműsorokban gyakran lehet látni rablások vagy gyilkosságok helyszínen bűnügyi technikusokat, akik fehér védőruhában nyomokat rögzítenek. Királyné Kövesi Tímea rendőr őrnagy az Origónak kifejtette a helyszínelők munkájának felépítését és személyes élményeiből is megosztott párat. Bemutatta azok az eszközöket, amelyeket a munkájuk közben használnak, és kiderült, hogy a mai technológiával már nem igazán lehet elrejteni a nyomokat előlük.

Baleseteknél, gyilkossági helyszíneknél mindig lehet látni helyszínelőket, akik tetőtől-talpig fehér védőruhába vannak öltözve. A munkájuk nagyon fontos, több kegyetlen gyilkosságot is többek között nekik köszönhetően sikerült felderíteni. Királyné Kövesi Tímea rendőr őrnagy az Origónak elmagyarázta, hogy a helyszínelők között is megkülönböztetünk bűnügyi, vagy baleseti helyszínelőket. A baleseti helyszínelők közlekedési baleseteknél dolgoznak, míg a bűnügyiek az összes bűncselekménynél (pl.: gyilkosságoknál, testi sértéseknél, rablásoknál, lopásoknál), valamint közigazgatási eljárásban öngyilkosságoknál.

Királyné Kövesi Tímea r. őrnagy.Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A bűnügyi vagy baleseti helyszínekre egy úgynevezett helyszíni szemlebizottság érkezik, ami legalább 2 emberből áll, egy technikusból és egy bizottságvezetőből. A technikus nyomokat rögzít, fényképez, míg a vezető felel a jogszerűségért, szakszerűségért, ő irányít a helyszínen. Például, ha egy gyilkossági helyszínen nincs meg a gyilkos fegyver, ő szervezi meg a keresését. Királyné Kövesi Tímea elmondta, ha ismerik a támadó menekülési útvonalát, azon a vonalon indulnak el, ha nem, akkor egy megbeszélt nagyságú területet fésülnek át.

Volt egy ilyen esetem 2012-ben, akkor 79 rendőr keresett egy kést, elég nagy területen" – emlékezik vissza, majd hozzáteszi, hogy jobb esetben egy kereső kutya szagot tud fogni, és legalább a menekülés irányát meg tudja mutatni nekik.

Királyné Kövesi Tímea r. őrnagy.Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

„A" holttest, „B" holttest

Királyné Kövesi Tímea beavatta az Origót abba, hogyan is épül fel a helyszínelők munkája. Miután megkapták a címet, a helyszínelők magukkal viszik a saját táskájukat, amiben benne van a felszerelésük. Általában egy kisebb autóval mennek ki a helyszínre, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor a buszt használják, ami szintén tele van különféle eszközökkel. A helyszínen a technikus mindent lefényképez kívülről befelé haladva, a bizottságfelügyelő pedig jegyzetel és információkat gyűjt. Minden jegyzetet, leírást fényképekkel kell bizonyítani. Az őrnagy szerint a tapasztaltabb helyszínelők már akkor el tudják dönteni, hogy baleset, gyilkosság vagy öngyilkosság történt, amikor belépnek a házba. A helyszín megtekintése után, a biztosság átbeszéli, hogy milyen eszközökre lesz szükség, mit kell bevinni a lakásba. Ezek után bent is mindent lefotóznak, DNS mintákat, ujjlenyomatokat rögzítenek, amelyeket kriminalisztikai számokkal jelölnek meg.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Magyarországon számokat használunk, ritka esetben, betűjeleket, mint például a dunai hajóbalesetnél. Ott sok holttestnek nem tudtuk a személyazonosságát, ezért betűkkel jelöltük meg őket." - mondja Királyné Kövesi Tímea.

Egy gyilkossági helyszín különbözik egy öngyilkossági helyszíntől. A helyszínelők egy öngyilkossági helyszínen nagyjából 2-3 óra alatt végeznek, míg

egy gyilkossági helyszínen több 10 óráig is eltarthat a munka.

Ez nagyban függ az eset körülményeitől, például attól, hogy ismert-e a gyilkos, vagy nem. Ha megvan a gyilkos és beismeri a tettét, nekik azt kell bizonyítaniuk, hogy tényleg ő volt attól függetlenül, hogy tesz-e vallomást.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A gyanúsított az eljárás során bármikor megtagadhatja, bármikor visszavonhatja a vallomását, tehát amit ő mond, az nem elég. Nekünk be kell bizonyítani, hogy az tényleg úgy volt" - magyarázza az őrnagy.

Egy gyilkossági helyszínen már a távoli környezetet is vizsgálni kell, például azt, hogyan nyílik a kapu, és hogyan lehet rajta ki vagy bejutni.

Volt egy gyilkosság Budapesten, ami után nagyon fontos volt már a lépcsőházat is leírni belülről, mert olyan helyen volt a kapunyitója belül, amit, aki nem ott lakik, vagy nem jár oda sűrűn az nem tudja, hogy hogyan lehet kimenni. Nem a megszokott helyen volt, hanem a félemeleten. Ez egy nagyon fontos információ volt, hogy a gyilkosnak ismernie kellett a helyet."

Amikor balesetnek látszik a gyilkosság

A közelmúltban egy asszony meghalt Budapesten. Először úgy gondolták, hogy a lakásában kigyulladó tűz okozta a halálát, de ahogy helyszínelők kiértek, már sejtették, hogy valami más történt. Úgy döntöttek, hogy a holttestről DNS mintákat vesznek, majd hullazsákba helyezik, hogy elvigyék egy boncterembe, ahol laboratóriumi körülmények között tudják megvizsgálni. Ott egyből észrevették a szúrt sebeket a mellkasán.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ez azért volt fontos ennél az esetnél, mert így maga a helyszín érintetlen maradt, úgy tudtak a kollégák tovább dolgozni, hogy már tudták, mit keressenek. A falon, a korom alatt meg is találták a vérfoltokat, amit egy sima tűzesetnél valószínűleg nem is kerestek volna" - mondja a szakember és hozzáteszi, hogy a holttestet egyébként minden esetben alaposan átvizsgálják. Nem csak fényképpel, de leírással is dokumentálják a holttest helyzetét. Mondjuk ökölbe van-e szorítva a keze, hogyan állnak a lábai és milyen pózban van.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Emellett fontos megjegyezni azt is, hogy halálos lakástűz esetében a tűzoltók mindig kivisznek egy kutyát a helyszínre, ami égésgyorsítót keres. Ha a kutya jelez, valószínűleg gyújtogatás történt.

Szívbemarkoló történetek

Királyné Kövesi Tímea hosszú évek óta dolgozik helyszínelőként, de még ennyi év után is vannak esetek, amelyek őt is megrendítik. Ide sorolja az értelmetlen, nem közlekedési, hanem például munkabaleseteket, valamint azokat az ügyeket, amikor gyerekeket, vagy vele közel egykorú nőket gyilkolnak meg. Egy konkrét esetet idézett fel az Origónak.

Királyné Kövesi Tímea r. őrnagy.Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Nagyjából 10 évvel ezelőtt meggyilkoltak egy nőt Budapesten, akinek 3 kiskorú, és egy felnőtt gyereke is volt.

Az volt az első, hogy be kellett azonosítani az áldozatot. Ott volta a táskája, benne a tárcája. Amikor a pénztárcából kiveszed a három darab lakcímkártyát, három kiskorú gyerek lakcímkártyáját, az úgy szíven ütött. A legkisebb gyerek a fiammal volt egyidős. Megtalálni a pénztárcában a világ legjobb anyukájának készített rajzokat, az úgy szívbemarkoló." - emlékezett vissza.

Fejlődik a technológia, a bűnözők bánatára

A régi gyilkosságok felderítésében nagy szerepe van annak, hogy a technológia rohamosan fejlődik, ami a helyszínelők felszerelésén látszik. Királyné Kövesi Tímea elmondta, hogy az emberek valójában csak úgy „szórják" magukból a DNS-mintákat anélkül, hogy tudnának róla.

Azzal, hogy valaki beszél, vagy csak lélegzik, szétszórja a DNS-t az adott helyen, amit a mai technikával könnyen meg is találunk" - mondja a helyszínelő, majd hozzáteszi, hogy a védőruhájukat sem csak azért hordják, hogy magukat védjék, hanem főleg azért, hogy a helyszínt tisztán tartsák.

HandScope lámpa, egy hozzátartozó lencsével.Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Emellett használnak egy úgynevezett HandScope lámpát, amivel gyakorlatilag bármilyen nyomot meg tudnak találni a helyszínen. Különböző lencséket lehet rá feltenni, amikhez külön szemüvegek tartoznak, majd a felvételt ezzel visszanézve láthatóak lesznek a nyomok.

Van lencse ujjlenyomathoz, vérhez, és mindenféle testnedvhez.

A vér kimutatásához egyébként évtizedek óta egy magyar találmányt, a Hungarian Redet (Magyar Vörös) is használják, ami nevéből adódóan vörös színreakcióval mutatja meg a szabad szemmel nem látható vért. De ugyanúgy használják a filmekben, sorozatokban látható sötétben, vérre fluoreszkáló vegyszereket is.

A Magyar Vörös.Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ezen kívül természetesen minden klasszikus eszköz a rendelkezésükre áll. Van tintájuk az ujjlenyomatokhoz, pálcájuk a DNS-minta vételéhez, és a lőpornyomokat is könnyen kimutathatják egy eszköz segítségével. A számtalan eszközön kívül azonban egyes esetekben a kutyák is segítenek, például a szagminták beazonosításánál.

Ehhez úgy nevezett szagnyomrögzítő textilt használnak. Egy autólopásos ügynél a textileket ráteszik a vezetőülésre, mivel valószínűleg a tolvaj ült ott. Lefedik alufóliával és otthagyják legalább 20 perce, majd beleteszik egy sterilizált üvegbe. Amikor egy ügynek már van gyanúsítottja, tőle is ők vesznek mintát, aztán egy erre a célra kiképzett kutyával megszagoltatják a kocsiból vett mintát.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A kutya elé ezek után nem csak a gyanúsított, hanem másik négy indiferens mintát is kiteszünk. Ha a kutya lefekszik a gyanúsított mintája előtt, megvan az elkövető" – magyarázza Királyné Kövesi Tímea, majd hozzáteszi, hogy arra is volt már példa, hogy a kutya az ember adrenalin szagát érezte meg, így vezette őket egy olyan nyomhoz, amin el tudtak indulni.