Gulyás Gergely: Nyugat-Európában nem kérnek azokból az értékekből, amelyekre Európa épült

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Magyarországnak nem kínálkozik megfelelőbb alternatíva az EU- és a NATO-tagságnál - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar7 című felvidéki hetilapnak. Ugyanakkor nem kívánatosnak nevezte, hogy a Nyugat-Európára jellemző uniformizációs törekvések sikerrel járjanak.
Vágólapra másolva!

A szerdán megjelent interjúban Gulyás Gergely azt mondta: ha Magyarországot politikailag határozzuk meg, akkor ott a helyünk, ahol tagok vagyunk.

- vélekedett. Mindazonáltal, ha arra keressük a választ, melyek azok az országok, amelyek a legközelebb állnak a magyar világnézethez és értékfelfogáshoz, egyértelműen Közép-Európában kell körülnézni. A miniszter közölte: nagy híve a közép-európai együttműködésnek és összefogásnak, a visegrádi négyek kooperációjának, sőt az utóbbi kiterjesztésének is. Úgy vélekedett:

a Brüsszel és Budapest közötti viták mögött mélyebb, világnézeti törésvonalak húzódhatnak.

Ezek áthidalása nagy feladat, mert

- hangoztatta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: Csudai Sándor - Origo

- mondta.

Nyugat-Európa hanyatlik

A miniszter azt mondta, hogy furcsa paradoxon állt elő. A vasfüggöny idején a politikai különbségek sokkal nagyobbak voltak, de a társadalmiak jóval kisebbek. Mára ez megváltozott:

Nyugat-Európában nem kérnek mindazokból a hagyományos, a társadalmakat korábban összefűző értékekből, amelyekre Európa épült.

- jelentette ki. Gulyás Gergely a létező legrosszabb forgatókönyvnek nevezte, ha a két, széttartó megközelítés előbb-utóbb szétszakítaná az EU-t. Ugyanígy nem kívánatos, hogy a Nyugat-Európára jellemző uniformizációs törekvések sikerrel járjanak. Az ottani országok, "talán rossz lelkiismeretüktől vezérelve", azt hiszik, ha már feladták azokat az értékeket, amelyeken a társadalmaik alapultak, akkor Közép-Európának is fel kell adnia ezeket.

Ukrán katonák, mielőtt a frontra indulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án. Forrás: MTI/AP/Andriy Dubcsak

- mondta a miniszter. Szerinte az egyetlen megoldás, amelyet Magyarország a figyelmébe ajánlhat ezeknek az államoknak, hogy ismerkedjenek meg a tolerancia kifejezés eredeti jelentésével. Akkor elfogadják majd, hogy egy politikai közösség, egy egységes belső piac akkor is tud eredményesen működni, ha közben a társadalmak különböznek egymástól.

Európa mára teljesen megváltozott

Európában a birodalmi törekvések általában nem jártak sikerrel, viszont nagyon sok szenvedést hoztak

- emelte ki Gulyás Gergely. A kontinens legnagyobb történelmi értéke, hogy sokszínű nemzetek alkotják - tette hozzá, megjegyezve: ennek elismerése az EU alapdokumentumaiban is szerepel.
A miniszter szerint "lopakodó szerződésmódosításnak vagyunk az elszenvedői", amellyel a nemzeti hatásköröket igyekeznek megnyirbálni. A cél, hogy átvigyék Brüsszelbe Budapest, Pozsony, Prága vagy Varsó hatásköreit.

Európa mára meggyengült. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein

Európa meggyengült, és nem volt képes közös haderőt létrehozni

Kitért arra:

a magyar kormány nem mondja, hogy az Unió tagállamai számolják fel saját haderejüket és közös hadsereget hozzanak létre. Európa még mindig gazdasági nagyhatalom, katonailag viszont gyenge.

Nehézségnek nevezte, hogy Európa nem volt képes létrehozni egy olyan haderőt, amely ugyan nem szünteti meg a nemzeti hadseregeket, de képes katonai tekintélyt adni a kontinensnek. Gulyás Gergely kijelentette, hogy

a magyar emberek ellenállóképessége kifejezetten erős. A magyar nemzethez tartozás sokkal több előnyt nyújt, mint az elmúlt nyolcvan-száz évben bármikor.

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar rendkívül gazdag kultúrával és kiemelkedő kulturális teljesítményekkel rendelkező nemzet. A magyar nyelv "páratlan és egyedülálló kincsünk" a szláv rengetegben. Úgy vélekedett: ha többen értenék a magyar nyelvet, tárgyilagosabbak lehetnének a Magyarországgal kapcsolatos viták.

- mondta Gulyás Gergely.