Mindenkinek az az érdeke, hogy elkerülje, hogy világháborúvá szélesedjen az "orosz agresszióból következő háborús helyzet"; ezért Magyarország továbbra is békepárti, és a jövőben is az marad - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely a magyar álláspontot ismertetve kifejtette: mindig elítéltük az orosz agressziót és anyagilag támogattuk Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújtottunk, menekülteket fogadtunk be mindenféle felső korlát nélkül.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-énForrás: MTI/Illyés Tibor

Kiemelte: a magyar álláspont annyiban egyedi, hogy fegyvereket "nem küldünk", mert ezt csak Kárpátalján keresztül lehetne megtenni, Kárpátalja pedig eddig a háborúban nem volt érintett, "és mindannyiunk érdeke már csak az ott élő magyarság miatt is, hogy ez így maradjon".

Arról is beszélt, hogy a szankciókat, különösen az energetikai intézkedéseket sem támogatták, mert azzal "nem Oroszországot büntettük, hanem elsősorban saját magunkat".