Itt a 13. havi nyugdíj: Gyurcsányék elvették, a Fidesz visszaadta

Vadai Ágnes; Varju László; Gyurcsány Ferenc Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Budapest, 2015. március 17. Varju László, Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes (b-j), független képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. március 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A 13. havi nyugdíjat annak ellenére is kifizeti idén az Orbán-kormány, hogy időközben kitört az orosz–ukrán háború és az elrontott brüsszeli szankciók miatt elszabadultak az energiaárak és a szankciós infláció. Azaz: amíg a baloldali hatalomgyakorlás idején a válságkezelés egyet jelentett a nyugdíjasokat sem kímélő elvonásokkal, addig a jelenlegi kormány a világot érintő krízishelyzetben sem él a lakosságot érintő megszorításokkal. Jelenleg is tagja az Országgyűlésnek többek között Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és Varju László, akik annak idején megszavazták a 13. havi nyugdíj elvételét, és most is erre készülnek.
Vágólapra másolva!

A napokban kapják kézhez az érintettek a dupla nyugdíjat, a bankszámlákra pénteken már megérkezett az utalás. A februári juttatás mellett ugyanis megérkezik a 13. havi is. Amikor az Orbán-kormány tavaly teljes egészében visszavezette a plusz egyhavi nyugdíjat, akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel eltörli a Gyurcsány–Bajnai-korszak szomorú örökségét.

A 2010 utáni időszak és a balliberális kormányzás közötti különbséget önmagában is jól példázza a 13. havi juttatás története.

A megszüntetéséről 2009-ben született döntés, a javaslatot még Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt nyújtották be, majd Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt szavazták meg.

Az ország akkor a Nemzetközi Valutaalap gyámsága alatt volt, egymást érték a megszorítások. A kormány a válságra hivatkozott, az elvonások pedig nem kímélték az idősebb korosztályt sem - írta a Magyar Nemzet.

Első lépésként átütemezték a 2009. évi nyugdíjkorrekciót 2010. január 1-jére, de döntöttek a 2010. évi korrekció elhagyásáról is. Sőt, a 2009. évi 13. havi nyugdíj második részét már ki sem fizették. A pluszhavi juttatást pedig 2010-től teljes egészében megszüntették. Ez 240 milliárd forintos elvonást jelentett. A Bajnai-kormány ehelyett vezette be a nyugdíjprémiumot, amelynek kifizetését azonban a gazdasági növekedés bizonyos szintjétől tette függővé.

Gyurcsány Ferenc ma is elvenné a 13. havi nyugdíjat Forrás: MTI/Kovács Attila

Ők vették el a 13. havi nyugdíjat

A nyugdíjasokat sarcoló lépéseket az Országgyűlés mostani tagjai közül megszavazta Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes (Gyurcsány-párt), Arató Gergely (Gyurcsány-párt), Hiller István (MSZP), Oláh Lajos (Gyurcsány-párt), Tóth Bertalan (MSZP) és Molnár Zsolt (MSZP).

Ezek a baloldali képviselők most is támadják a 13. havi nyugdíjat, ha lehetőségük lenne rá, akkor most is elvennék.

Az ország gazdasági teljesítményét a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány állította helyre, így vált végül elérhetővé a nyugdíjprémium. Ráadásul úgy, hogy döntés született a 13. havi juttatás visszaépítéséről is.

A miniszterelnök 2021 szeptemberében vetette fel annak lehetőségét, hogy 2022-ben akár a teljes pluszhavi összeget is kifizethetik. – Esetleg a harmadik és a negyedik heti nyugdíjat is megpróbáljuk jövőre visszaadni a nyugdíjasoknak, hogy úgy állhassunk a választók elé, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszakot végleg meghaladtuk – mondta akkor Orbán Viktor. A kormányfő végül novemberben, a Fidesz tisztújító kongresszusán jelentette be a döntést, miszerint 2022-ben biztosan megkapják a teljes összeget az érintettek. Ez így is lett.

A 13. havi nyugdíjat pedig annak ellenére is kifizetik az idén, hogy időközben kitört az orosz–ukrán háború, és a brüsszeli szankciók tovább mélyítették az energiaválságot. Azaz: amíg a balliberális hatalomgyakorlás idején a válságkezelés egyet jelentett a nyugdíjasokat sem kímélő elvonásokkal, addig az Orbán-kormány krízis időszakában sem él a lakosságot érintő megszorításokkal.