Megkérdeztük Karácsony Gergelyt és Tordai Bencét, mit gondolnak a hétvégi szélsőbaloldali támadások miatt elfogott nőismerősükről

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd által az Országgyűlésbe juttatott Jámbor András közvetlen segítője az a nő, akit a négy gyanúsított egyikeként elfogtak a rendőrök a hétvégi szélsőbaloldali viperás támadások után. A nő korábban közös képen szerepelt Tordai Bencével is, valamint közeli kapcsolatban állt Pikó Andrással, Józsefváros baloldali polgármesterével is. Éppen ezért több kérdéssel kerestük meg Karácsony Gergelyt, Pikó Andrást, Jámbor Andrást és Tordai Bencét, hogy milyen kapcsolatban állnak a letartóztatott nővel, és mit gondolnak a szélsőbaloldali támadásról. Mutatjuk, mit válaszoltak. 
Vágólapra másolva!

Jámbor András, a Párbeszéd által a parlamentbe juttatott politikus közvetlen segítője az a nő, akit a négy gyanúsított egyikeként elfogtak a rendőrök a hétvégi viperás szélsőbaloldali támadásokkal összefüggésben. A nőt, akit időközben le is tartóztattak, Dobos Krisztinának hívják. A nőről kiderült, hogy a nemcsak lelkes „Jámbi-rajongó", aki naponta osztja a politikusok bejegyzéseit, hanem Jámbor aktivistája, kampányának segítője volt. A párbeszédes képviselő nevével fémjelzett Szikra Mozgalom korábban azt állította, hogy semmi közük nincs a szélsőbaloldali támadókhoz.

Középen látható Dobos Krisztina Forrás: Origo

A gyanúsítottat "Dobos Krisztiként" ismerik a nyolcadik kerületben is, ahol a közismert szélsőbaloldali törzshelyek, az Auróra és a Gólya állandó vendégei közé tartozik. Emellett "Dobos Kriszti" a hajléktalanok zavartalan közterületen éléséért küzdő A Város Mindenkié csoport aktivistája. Facebook-ismerősei között – amiből nincs túl sok – megtalálható Pikó András józsefvárosi polgármester is.

Némaság

A példátlan botránnyal kapcsolatban megkerestük Karácsony Gergelyt, Pikó Andrást, Tordai Bencét és Jámbor Andrást is. Az alábbi kérdéseket tettük fel nekik:

  • Mikor ismerte meg a viperás szélsőbaloldali támadás miatt őrizetbe vett Dobos Krisztinát?
  • Milyen személyes és/vagy munkakapcsolatban voltak?
  • Részt vett-e Dobos Krisztina az Ön bármelyik kampányában?
  • Milyen más módon segített esetleg Önnek és stábjának?
  • Mi a véleménye a brutális bűncselekményről, amiben részt vett?
  • Érez-e személyes felelősséget Dobos Krisztina cselekedeteiért? Ha igen, milyen következtetést von le - ha nem, miért nem?

Cikkünk megjelenéséig csak Pikó András reagált. A józsefvárosi polgármester azt közölte, nem ismeri Dobos Krisztinát, és nem tud arról, hogy segítette volna a kampányát.

Amint kapunk további válaszokat, cikkünket frissítjük.

Folyamatosan ruhát cseréltek

Időközben az is kiderült, hogy a támadások során egy rendkívül szervezett taktikával igyekeztek kicselezni a nyomozóhatóságokat a bűnözők. Konkrétan a támadások között ruhát cseréltek – tudta meg a PestiSrácok.hu. Információik szerint tucatnyi kiváló minőségű kamerafelvétel áll rendelkezésre, amelyeket össze kellett vetni, kielemezni, és pont a ruhacserék miatt testalkat, mozgás és más ismertetőjelek alapján azonosítani, hogy pontosan melyik gyanúsított melyik támadásokban vett részt. Az alibikísérlet pedig, miszerint Dobos Krisztina azért sem lehet az egyik viperás, mert több támadás idején a vőlegényével vidéken volt, azért különös, mivel úgy tudják, ő szintén képbe került a nyomozás során.

A hétvégi brutális támadásokat végrehajtó 15 vagy 16 fős csoport 11 tagja külföldi, összesen 3 vagy 4 magyar vett részt tevőlegesen az akciókban.

Ruhát is cseréltek többször a támadók Forrás: Origo

Jámborék toboroztak a szélsőbaloldali tüntetésre

A PestiSrácok.hu kedden tényfeltáró riportban mutatta be, hogy Jámbor András személye összefonódik a radikális, egyes országokban terroristaként kezelt szélsőbaloldali hálózattal. Jámbor hívta életre a Mérce.hu-t és annak szélsőbaloldali blogját, a Tett.Mérce.hu-t, ahol főszerkesztő is volt. Ezután Karácsony Gergely főpolgármesteri tanácsadója, majd Szabó Tímea nemzetközi hátterű pártjának színeiben az Országgyűlés képviselője lett. Manapság Lenin lapjának és mozgalmának (Искра) nevét felvevő Szikra Mozgalom élén folytatja munkásságát.

Ez a hálózat hirdette meg a hétvégi szélsőbaloldali tüntetést, szerveztek, toboroztak is résztvevőket. Közben a Mérce még egy korábbi, 2020-as írását is újra elővette, amelyben legalizálják az erőszakot, ha azt a szerintük nácinak vélt emberek ellen követik el.

A három lengyel, akiket agyba-főbe vertek viperákkal és bokszerekkel, városnéző turista volt. A munkahelyére tartó T. Zoltán, akit a postáról kijövet kaptak el, mindössze nemzeti érzelműként jellemezhető, nem volt köze a túrához vagy a kitörés napi megemlékezésekhez – idézték fel a cikkben.

Habár maga a Jámbor nevével fémjelzett Szikra Mozgalom is lelkesen terjesztette a szélsőbaloldali tüntetés meghívóját, önálló grafikákkal is toborzott, a hétvégi brutális és országos botrányt kavaró terrortámadások után most a szervezet igyekszik letagadni a támadókkal való kapcsolatát: "A sajtóban megjelent, a Szikra Mozgalmat ért alaptalan vádakat visszautasítjuk, ezen sugalmazások célja nem más, mint az uszítás és még több erőszak provokálása az országban. Előbbiek kapcsán vizsgáljuk a jogi lehetőségeket" – írták a közleményükben.

Jámbor András próbál mindent tagadni Forrás: MTI/Illyés Tibor

Megszólalt Jámbor András is: "Aki ismeri az én munkásságomat vagy a Szikráét, az tudja, hogy elítéljük az erőszak minden formáját. Így elítéljük a hétvégén elkövetett erőszakos támadásokat is, legyenek azok szélsőbaloldali vagy náci támadások, amelyek egyébként a Halászbástyánál békésen tiltakozó tagjainkat is érték."

Egyébként már öt évvel ezelőtt is megjelent Magyarországon az Antifa, akkor a munka törvénykönyvének módosítása ellen szervezett tüntetéseken vetették észre magukat vörös zászlóikkal.

Akkoriban egyébként nemcsak a szélsőségesekkel most hírbe hozott Jámbor András, hanem a még parlamenten kívüli Momentum vezető politikusai is együtt tüntettek velük,

Fekete-Győr András például vörös zászlók alól dobott füstgránátot a rendőrökre.