Elképesztő trükközésnek vet véget a kormány az ukrán-magyar határon

Ukrán válság, 2022, Beregsurány, határ, határátkelő, magyar-ukrán határ, autó
Vágólapra másolva!
Mostantól csak azok léphetnek át az ukrán-magyar határon, akik ukrán állampolgárok és a háború elől menekülnek, valamint azok, akik a háború előtt érkeztek Ukrajnába, valamint azok, akik érvényes schengeni vízummal rendelkeznek - jelentette be Rétvári Bence miniszterhelyettes. Minderre azért volt szükség, mert jelentősen megnőtt azon személyek száma, akik a háborút kihasználva Ukrajna felől próbáltak belépni Magyarországra, miközben a háború kitörése utána érkeztek keleti szomszédunkba. Ennek a trükközésnek vet véget most a magyar kormány. 
Vágólapra másolva!

Bonyolult a határbiztonsági helyzet 2023 elején is - mondta Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában továbbra is tart a háború, és eddig több mint 1,1 millió ember lépett be a határon. Folyamatosan fogadják az embereket a szervek, és több körös vizsgálat zajlik. Az ukrán-magyar zöldhatáron 1736 fő érkezett.

Módosul a belépési eljárás az ukrán-magyar határszakaszon Fotó: Koncz Márton - Origo

A déli határszakaszon 2015 óta folyamatos a nyomás, és azóta 958 847 főt fogtak el. 5656 fő ellen indult eljárás embercsempészet miatt - mondta Bakondi. Idén több mint 13 ezer embert fogtak el a déli határon - tette hozzá.

Jó lenne, ha a 2015 óta tartó elhibázott uniós migrációs politikában változás álljon be - mondta a főtanácsadó.

Jelentősen megnőtt az illegális migárció Ukrajna felől

Rétvári Bence arról beszélt, hogy minden háború elől menekülő emberen segítenek a magyar hatóságok. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese közölte, hogy a humanitárius segítségadás a jövőben is fennmarad, de fegyvert továbbra sem szállítunk.Felhívta a figyelmet arra, hogy

Ukrajna felől 87 szeres növekedés volt a marokkóiak számában, India esetében 475-szörös növekedés volt, míg Nigéria esetében 1 főről több mint 5000 nőtt az átlépni szándékozók száma.

Összességében 11 szeresére nőtt azon nem ukrán személyek száma, akik Ukrajnából érkeztek, de nem ukrán állampolgárok. Ez a fajta növekedés azt mutatja, hogy sokan a háború kirobbanása után érkeztek Ukrajnába, és úgy próbálnak Magyarországra jutni - tette hozzá.

Lengyelország és Szlovákia már alkalmazza a gyakorlatot - tette hozzá. Akik ukrán állampolgárok, azok továbbra is át tudnak jutni a határon - mondta a miniszterhelyettes.

Február 3-án lépett élete ez az eljárásrend.