Az interneten csalt ki pénzt emberektől egy berettyóújfalui páros

Internetes csalás, kalózkodás
Munkában egy számítógépes hekker
Vágólapra másolva!
Egy férfi a női társa segítségével különböző számítástechnikai eszközöket hirdetett az interneten a piaci árnál jóval olcsóbban, azonban az eszközök nem voltak a tulajdonában. A vevőktől előleget kért, vagy a teljes összeget, majd elérhetetlenné vált. A nő segített neki, többször az ő bankszámlájára utalták az emberek a pénzt.
Vágólapra másolva!

A 22 éves férfi 2019 júniusában ismerkedett meg a vele egykorú nővel, akivel baráti viszonyban voltak, naponta beszéltek egymással. A férfi 2019 decemberétől egészen 2020 augusztusáig különböző internetes oldalakon, más-más felhasználónéven hirdetett különböző számítástechnikai eszközöket, például használt laptopokat, videókártyákat, telefonokat, processzorokat és virtuális szemüvegeket, amik valójában nem voltak a tulajdonában.

Azért, hogy felkeltse a vásárlók érdeklődését, a piacinál jóval alacsonyabb árat írt a termékekhez, valamint azt is odaírta, hogy van még rájuk garancia.

A hirdetéseiben használt képeket más oldalakról töltötte le. Azt állította, hogy a termékeket a dobozaikkal és tartozékaikkal együtt adja, hogy még hitelesebbnek tűnjön. A vevők az internetes oldalon vagy telefonon vették fel a kapcsolatot a férfival, aki azt kérte, hogy a vételárat és a postaköltséget is utalják át neki, ő majd ezek után küldi el a terméket, ami azonban nem történt meg.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A nő tudta, hogy a barátja csalásokból szerzett pénzzel tartja el magát. Segített is neki, többször előfordult, hogy a vevők az ő számlájára utalták az előleget, vagy a teljes vételárat, valamint az is előfordult, hogy kölcsönadta neki a telefonját a csalásokhoz.

A férfi a személyes átvételekbe soha nem egyezett bele, mindig volt kifogása.

Azt hazudta, hogy dolgozik és nem ér rá, vagy a járványhelyzet miatt ez nem lehetséges, de olyan is előfordult, hogy megbeszélték a találkozót a vevővel, majd nem ment el.

Arra figyelt, hogy a hirdetésekben ne legyen felismerhető, mindig kevés adatot adott meg. Az egyik vevőnek azonban képet küldött a személyi igazolványáról, hogy elnyerje a bizalmát.

A csalók összesen 76 embertől csaltak ki pénzt az ország különböző pontjain.

A bíróság a férfit csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amit 5 év próbaidőre felfüggesztett. A nőt bűnsegédként elkövetett csalás miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, amit 3 év próbaidőre felfüggesztett. Az ítélet nem jogerős – írja a Debreceni Törvényszék.