Márki-Zay Péter összevissza beszél a dollárbaloldal botrányáról

MZP, Márki-Zay Péter, tüntetés, tiltakozás, Jászai Mari tér, Budapest, KATA változás, KATA adó, KATA
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter, bukott baloldali kormányfőjelölt ismételten összevissza beszél az Egyesült Államokból kapott dollármilliókról. Míg másfél hete azt állította, hogy nem tudnak elszámolni minden kampányköltséggel, hiányoznak számlák és szerződések, pár napja viszont úgy fogalmazott: minden kampánnyal kapcsolatos számlát leadtak az Állami Számvevőszéknek. Mint ismert a baloldal a 2022-es kampányára közel 4 milliárd forintot kapott a tengerentúlról.
Vágólapra másolva!

A Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában néhány napja Márki-Zay ismét felháborodott azon, hogy az ÁSZ miért vizsgálja az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM), amely egyébként 1,8 milliárd forintnak megfelelő dollárt kapott az amerikai Action for Democracy (AD) nevű NGO közvetítésével.

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje ismét azzal próbált érvelni, hogy az ellenőrző hatóságoknak semmi közük nincs az MMM-hez, mert a mozgalom nem párt és nem rendelkezik közpénzzel. Majd kijelentette, hogy az MMM mindennel elszámolt, „minden számlát leadtunk most is az ÁSZ-nak."

Márki-Zay Péter továbbra is össze vissza beszél az Amerikából kapott pénzekről Fotó: Polyák Attila - Origo

Érdemes ezzel szemben szó szerint idézni Márki-Zaynak a korábbi műsorban elhangzott mondatait, amiben még azt magyarázta, hogy nem tudnak elszámolni minden kampányköltéssel.

Ezzel tehát Márki-Zay Péter egyszer már beismerte, hogy a guruló dollárok elköltése még csak átlátható sem volt a kampányidőszakban, most viszont saját magát is cáfolta.

További vizsgálatok jöhetnek

A dollárbaloldal volt kormányfőjelöltjének zavaros és ellentmondó magyarázkodásai természetesen nem kerülték el a hatóságok figyelmét sem. Az ÁSZ a Magyar Nemzet kérdésére közölte, hogy a jelölő szervezeteknél ellenőrzi a 2022. évi országgyűlési választás kampányköltségeire fordított összegek felhasználását.

Ezzel összefüggésben jelezték, hogy a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozott jelentésében és bizonyos sajtóbeli nyilatkozatokban – így például Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt közléseiben – szóba kerültek olyan információk, amelyek további vizsgálatot igényelnek.

A jelentés alapján felmerülhet a kétség, hogy az együttműködő baloldali pártok kampányköltései az elszámolásban nem jelennek meg teljeskörűen. A folyamatban lévő ellenőrzés keretében az ÁSZ megkereséssel él az érintett magáncégek felé – derül ki a számvevőszék írásos válaszából.

A botrány eddig nyilvánosságra került részletei alapján nem nehéz kitalálni, mely vállalkozásoknál kopogtathat az ÁSZ. A Nemzeti Információs Központ eddig két részjelentés tárt a közvélemény elé, a nyilvánosságra hozalatról a parlament nemzetbiztonsági bizottsága határozott.

A jelentések szerint az Action For Democracy nevű amerikai szervezet összesen több mint 1,8 milliárd forintot utalt a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára. Az MMM ebből tavaly 1,4 milliárd forintot utalt a DatAdat cégcsoportnak tanácsadásért, rendezvény- és kampányszervezésért, adatbázis-építésért.

A DatAdat közvetlenül is kapott pénzt a tengerentúlról, összesen 148 millió forintot. Mindezeken felül az Ezalényeg.hu nevű propagandalapot kiadó Oraculum 2020. Kft.-hez egymilliárd forint került Amerikából és újabb kilencszázmillió egy Svájcban bejegyzett alapítványon keresztül.