Brüsszel a háború pártján áll

háborús galéria, kegyetlenség, vér, erőszak, borzalmas látvány, orosz és ukrán halottak, pusztítás, orosz-ukrán háború, Ukrajna, gyűjtés, 2023
Black smoke rises from a military airport in Chuguyev near Kharkiv on February 24, 2022. - Russian President Vladimir Putin announced a military operation in Ukraine today with explosions heard soon after across the country and its foreign minister warning a "full-scale invasion" was underway. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
A háború egyéves évfordulója kapcsán Brüsszelben számos dokumentumot szövegeztek meg, és minden esetben elutasították az azonnali tűzszünetre vonatkozó magyar álláspontot, mindez jól bizonyítja, hogy Brüsszel a háború pártján áll - minderről Menczer Tamás beszélt kedden az Országgyűlésben a napirend előtti felszólalások során. A képviselők mindezek mellett a nyugdíjakról és a KSH-ról is vitáztak.
Vágólapra másolva!

Mérhetetlen pusztításokat okozott eddig a több mint egy éve tartó orosz-ukrán háború, Magyarországnak pedig 4000 milliárd forintot kellett kifizetnie az elhibázott szankciós politika miatt - mondta Hollik István (KDNP) napirend előtti felszólalásában. A nyugati világban összesen 3 ország (Vatikán, Izrael, Magyarország) áll a béke pártján, míg a világ nagy része a magyar álláspontot képviseli - tette hozzá a képviselő. Szólt arról is, hogy könnyű háborúpárti álláspontot képviselni az óceán túloldaláról, ráadásul csak a magyaroknak vannak veszteségeik.

Senki ne várja el tőlünk, hogy Magyarország érdeke elé más országét helyezzük - hívta fel a figyelmet Hollik. Sajnálatos, hogy a dollárbaloldal külföldi finanszírozói ajánlásai mentén belesodorná Magyarországot a háborúba - tette hozzá. Aki megszavazza a parlamenti békepárti határozattervezetet az a béke pártján áll - zárta politikus.

A háború eddig Magyarországnak is hatalmas károkat okozott Forrás: AFP/Aris Messinis

Fürjes Balázs válaszában leszögezte, hogy a kormány elítéli az orosz agressziót, kiáll Ukrajna területi integritása mellett, de azonnali tűzszünetre, és béketárgyalásokra van szükség. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára aláhúzta, hogy soha nem látott humanitárius segítséget nyújtott Magyarország az ukrán embereknek.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy

Kijelentette, hogy a világ a magyar békepárti álláspontot osztja. A Fidesz képviselője a kezdetektől elítélte az orosz inváziót, és nekünk is érdekünk, hogy senki se fenyegesse térségünk biztonságát. Reméli, hogy Ukrajna minél előbb teljesíti az európai normákat, és csatlakozni tud EU-hoz.

Menczer Tamás válaszában leszögezte, hogy a baloldal továbbra is háborúpárti, és egyetlen egy szóval sem beszélnek a békéről, miközben az elhibázott szankciók óriási károkat okoznak a magyar gazdaságnak is.

Tállai: Ez egyszerűen hazugság

Amikor Önök kormányoztak, akkor csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével menekült meg az ország a csődtől, és rengeteg juttatást, köztük a 13. havi nyugdíjat is elvették az emberektől - ezt válaszoltak Tállai András Gy. Németh Erzsébet (DK) felszólalására. A Pénzügyminisztérium államtitkára emlékeztetett arra is, hogy a 2010-es kormányváltás óta a kabinet mindig biztosította a nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzését.

Látva az inflációs folyamatokat a kormány 2023-ban 15 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre, és emelt összegben fizette ki a 13. havi nyugdíjat is -

tette hozzá. Egyszerűen hazugság, hogy a kormány nem fizeti ki a nyugdíjasoknak járó összegeket - zárta az államtitkár.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a nyugdíjakról beszélt Forrás: MTI/Bruzák Noémi

25 százalékkal csökkentette az ózdi jobbikos polgármester az óvodákban a munkavállalók béreit, miközben most itt béremelést követelnek a közszolgálatban dolgozók számára - mondta Rétvári Bence Ander Balázs (Jobbik) felszólására. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke is azért dolgozik Brüsszelben, hogy a pedagógusok ne kapják meg a jogos bérüket.

Emlékeztetett arra is, hogy a Jobbik azokkal fogott össze, akik pedagógusbért csökkentették, és több ezer tanárt rúgtak ki.

Rétvári Bence: A Jobbik azokkal fogott össze, akik pedagógusbért csökkentették Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A háborúpárti álláspont sodorja veszélybe a kárpátaljai magyarokat is - így reagált Menczer Tamás Toroczkai László (Mi Hazánk) felszólalására.

Mindez jól bizonyítja, hogy Brüsszel a háború pártján áll - tette hozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára. Ha a baloldal nyerte volna tavaly a választásokat, akkor már fegyvert is küldtek volna a háborúba, mindez pedig Márki-Zay Péter nyilatkozatai bizonyítják - hangsúlyozta a politikus. Menczer megerősítette, hogy mindig is kiálltak, és ki fognak állni a kárpátaljai magyarok mellett.

Menczer Tamás: Brüsszel a háború pártján áll Forrás: MTI/Soós Lajos

1999-ben az első negyedéves GDP-adat jóval korábban szivárgott ki a KSH-ból, és emiatt jelentősen esett a forint - mondta Dömötör Csaba Mellár Tamásnak (Párbeszéd) adott válaszában. Tudja ki volt, akkor a KSH elnöke? - tette fel a kérdést a Miniszterelnöki Kabinetiroda, majd pedig megválaszolta, hogy Mellár Tamás, de akkor nem követelt vizsgálóbizottságot, ez a legjobb példa a kettős mércére. Szólt arról is, hogy Mellár azért támadja folyamatosan a KSH-t, mert már nem ő az elnöke.

Dömötör Csaba elmondta, miért támadja Mellár Tamás folyamatosan a KSH-t Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- ezt válaszolta Koncz Zsófia Bakos Bernadett (LMP) napirend előtti felszólalására. Az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy minden környezetvédelmi szabályt betartanak az épülő akkumulátorgyárak esetében, és ezért nincs ok az aggodalomra.