Egészségügyi államtitkár: Megvédjük a kamara által fenyegetett orvosokat

TAKÁCS Péter
Budapest, 2023. február 5. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Az államtitkár felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Az egészségügyi államtitkár szerint a kötelező orvoskamarai tagságot megszüntető, kedden elfogadott törvénymódosítás az orvosokat védi, az új ügyeleti rendszer pedig az eddiginél sokkal jobb feltételeket teremt számukra. Takács Péter a Magyar Nemzetnek azt is kifejtette, hogy a magyar baloldal az emberek egészségügyi ellátását is képes veszélyeztetni a hatalomért, és minden alkalmat megragad, "hogy az Európai Bizottsághoz szaladgáljon Magyarországnak ártani".
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjúban Takács Péter kijelentette, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem a kormányt helyezi nyomás alá, hanem a betegbiztonságot veszélyezteti azzal, hogy visszaél a hatalmával, és azokat az orvosokat fenyegeti, akik esküjükhöz híven egyszerűen csak dolgozni és gyógyítani akarnak.

- magyarázta a Belügyminisztérium államtitkára.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára Forrás: MTI/Lakatos Péter

Hangsúlyozta azt is, hogy az új struktúrában részt vevő kollégáknak sokkal jobb feltételeket tudnak kínálni. Az országos átlag alapján a bruttó orvosi órabér 4000-4500 forint volt, amely most

az új ügyeleti rendszer bevezetésével több mint duplájára emelkedik,

- hétköznap 9000, hétvégén 11 000 forintra, mert a profitorientált, ellátást szervező cégeket kikapcsolják a rendszerből - mondta.

- ismertette az államtitkár.

Arra, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében a rezidensek segítségével fogják ellátni az ügyeletet, elmondta: szakorvosok és rezidensek is segítenek, de mind olyanok, akik megfelelnek az ügyeleti részvételre vonatkozó jogszabályoknak.

- fogalmazott az államtitkár.