Szijjártó Péter: Egyre közelebb kerülünk a harmadik világháború kitöréséhez

Vágólapra másolva!
A szankciók nem járultak hozzá, hogy a béke közelebb kerüljön. Olyan döntések születnek a nemzetközi politikában, hogy egyre közelebb kerülünk a harmadik világháború kitöréséhez - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben.
Vágólapra másolva!

Ennek a háborúnak csak vesztesei vannak, és minél tovább tart, annál drámaibb lesz a pusztítása - ezt válaszolta Szijjártó Péter Simicskó István (KDNP) napirend előtti felszólalására. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy sem a fegyverszállítások, sem a szankciók nem vezetnek el a békéhez, tehát Európa rossz válaszokat adott. Rámutatott arra is, hogy Magyarország több kedvezményt kiharcolt a szankciók alól, főleg az energiaellátás területén.

Szijjártó emlékeztetett arra, hogy egy korábbi lengyelországi incidens esetén is nagyon közel került egy világháború lehetősége.

Szijjártó Péter: Magyarországon a munkaalapú társadalom lényege, hogy a munkára terhelő adók itt a legkisebbek Forrás: Borsos Matyas

2010 előtt már kipróbálta az ország a szocialista párt gazdasági javalsatait, de finoman szólva nem sült el jól - így válaszolt Szijjártó Péter Komjáthi Imre (MSZP) felszólalására. Csak a munka tudja garantálni a megélhetés biztonságát - tette hozzá a külügyminiszter. Magyarországon a munkaalapú társadalom lényege, hogy a munkára terhelő adók itt a legkisebbek. Ha pedig az MSZP javaslatát nézzük, akkor az adóemelést jelentene - mondta a miniszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 2010 óta háromszorosára nőtt a minimálbér, miközben a foglalkoztatottság a csúcson van. Mindez a magyar emberek munklyának köszönhető. A kormány lépései és támogatásai a munkahelyek megőrzésére és újak létesítésére törekszik még a mostani nehezebb gazdasági helyzetben is. Szólt arról is, hogy 2022-ben is beruházási rekord volt Magyarországon.