Több ezer Dunaferr-dolgozó fizetését sodorta veszélybe a baloldal

Dunaferr, Dunai Vasmű, Dunaújváros, kohászat
Vágólapra másolva!
Több mint 4000 ezer Dunaferr-dolgozó megélhetését sodorta veszélybe a baloldali vezetésű dunaújvárosi önkormányzat azzal, hogy jogszerűtlenül inkasszót rendelt el a céggel szemben - értesült az Origo. A baloldal lépése egyébként nagyon súlyos etikai kérdéseket is fölvet, jól láthatóan csak az esetleges saját politikai hasznuk érdekli őket. 
Vágólapra másolva!

Még tavaly decemberben indult meg az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. felszámolása egy kormányrendelet alapján. A felszámolás alatt eddig sikerült biztosítani a gyár működését, majd pedig a kormány átvállalta a dolgozók féléves fizetésének a folyósítását is.

Most a baloldali vezetésű dunaújvárosi önkormányzat sodorta veszélybe a Dunaferr működését Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Szándékosan árt a baloldali önkormányzat?

Most azonban az Origo információi szerint a Pintér Tamás vezette baloldali dunaújvárosi önkormányzat újabb nehézségeket okozott a felszámolás alatt lévő cégnek. A baloldali vezetésű önkormányzat a jogszabályokkal teljesen szembemenve zárolta és inkasszálta az ISD Kokszoló Kft. több számláját is, több százmillió forint értékben. Mindezzel a lépéssel a helyi baloldal 4500 munkavállaló állását veszélyezteti, mivel az ISD Kokszoló Kft. az önkormányzat miatt nem fogja tudni teljesíteni a március 10-én esedékes bérek kifizetését. Mindez hosszú távon akár a vállalat működésképtelenségéhez is vezethet.

A fent bemutatott probléma akkor került napvilágra, amikor lapunk értesülése szerint az ISD Kokszoló Kft. ellen a dunaújvárosi adóhatóság azonnali beszedési megbízás alapján végrehajtást kezdeményezett.

Mindezt pedig csak a baloldali önkormányzat tudta kezdeményezni.

A megkezdetett zárolások és a terhelések összege több százmillió forintra rúg. Amellett, hogy etikailag is megkérdőjelezhető az önkormányzat lépése, a jogszabályok próbáját sem állja ki.

A dunaújvárosi önkormányzat szándékosan lehetetlenítené el 4500 ember életét? Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Nem volt jogszerű a lépés

Fontos tudni, hogy a megkezdetett végrehajtási eljárás jogszerűtlen, tekintettel arra, hogy a 64/2023. (III.1.) Kormányrendelet 7. § rendelkezései szerint az 521/2022 (XII.13.) kormányrendelet alapján elrendelt felszámolási eljárásokban

Ez a rendelkezés kiterjed az ISD Kokszoló Kft. 100 százalékos tulajdonosát érintő, tehát az ISD Dunaferr Zrt. „fa." felszámolási eljárására. Mindezek mellett arra is érdemes emlékeztetni, hogy a rendelet idén március 2-án lépett hatályba, így ekkortól kezdődően 60 napig adóvégrehajtást nem lehet a többségi befolyás alatt álló társaság ellen indítani.

Ezt az önkormányzat nem vette figyelembe, inkasszált és zárolt a kokszoló számláin.

A kokszoló a szerinte jogsértő lépés miatt levélben kérte a baloldali vezetésű önkormányzatot, hogy az inkasszót vonja vissza, a zárolásokat oldja fel.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a zárolt és inkasszált számlákon az ISD Kokszoló Kft. a működéshez nélkülözhetetlen forrásait helyezte el. Ez az összeg kivétel nélkül a munkabérek kifizetését szolgálta, amelyek minden hónap 10. napján esedékesek. Az Origo úgy tudja, március 9-én az önkormányzat talán feloldhatja, visszaadhatja a zárolt és terhelt összegeket, azonban ha ez így is lesz, akkor is az utolsó pillanatig várt, az utolsó pillanatig bizonytalan helyzetben tartotta a dolgozók fizetését. Mindez pedig egy meglehetősen etikátlan lépésnek tekinthető.

Mészáros Lajos: Döbbenetes, ami történt

Az ügyben megkerestük Mészáros Lajos helyi országgyűlési képviselőt, aki elmondta, hogy egész egyszerűen meg van döbbenve, minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy ez a méltatlan helyzet rendeződjön. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette,