Orbán Viktor: Soha ilyen közel nem voltunk még a világháborúhoz

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban, 2023.03.10.
Budapest, 2023. március 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A nyugati világ vezetői háborús lázban élnek, annak megnyerésére buzdító, még több áldozatról szóló beszédeket tartanak és egyre veszélyesebb fegyvereket szállítanak Ukrajnába. Soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő közölte, hogy amíg külföldről finanszírozzák a baloldalt és a hozzájuk köthető médiát, addig ők háborúpártiak lesznek. Kiemelte, a nemzetközi közvélemény egyhangú békepártiság helyett kettévált, a türkök, az arabok, a kínaiak vagy az afrikaiak ugyanis tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak.
Vágólapra másolva!

- hívta fel a figyelmet a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Orbán Viktor.

A kormányfő szerint egy évvel ezelőtt még abban reménykedtünk, hogy ez a fegyveres konfliktus nem terebélyesedik igazi háborúvá. Közben mindennek az ellenkezője történt.

Egy év után a háború sokkal durvább, mint valaha volt, komoly esély van arra, hogy Ukrajnával szövetséges országok katonái is részt vegyenek a háborúban –

mutatott rá. A magyar szolgálatok úgy látják, hogy mindkét oldalon százezer felett van az emberveszteségek száma. Összeadva a két oldal veszteségeit 200-300 ezer ember már biztosan nem tér haza – jegyezte meg.

Orbán Viktor: Soha nem volt ilyen közel a világháború lehetősége Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök kiemelte: Mi vagyunk az egyetlenek, aki békepártiak a Vatikán mellett. Mindenkinek mások az érdekei. Bizony van itt jócskán üzleti spekuláció, gazdasági érdekek. Ezek egyáltalán nem zárhatók ki. Ez így van ennél a háborúnál is – húzta alá.

Véleménye szerint Magyarország biztonságára nézve, van olyan helyzet, amikor az embernek megtámadják a hazáját.

- mutatott rá.

Kiemelte azt is: Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy mit kell tennie, ha baj van. Mint mondta, elszoktunk a háborús veszélytől, ezért ma nem tudná megmondani egy orvos, egy tanár, ha baj van, hova kell menni. Ugyanakkor volt már ilyen tudásunk, ezért újra kell éleszteni – fűzte hozzá.

"Kárt okozni Magyarországnak nem lehet"

Harmadik lépésben pedig kellenek azok az emberek, akik megvédik a hazát. Ezért fontos, hogy a hadsereg ütőképes legyen. Növelni kell a katonái számát, a hivatástudatukat, emelni kell a képzési szintjüket és modern technológiát kell a részükre bocsátani.

- rögzítette a kormányfő. Szavai szerint hazánkban a többség békepárti, míg a baloldal háborúpárti. – A nemzeti oldal képviseli a békét Magyarországon, és ők vannak többségben. Amíg viszont külföldről finanszírozzák a baloldalt, addig elvárják tőlük, hogy háborúpártiak legyenek – tette hozzá.

A miniszterelnök kitért arra is: az európai hatalmi rendszer átalakításáról csak úgy beszélhetünk, ha a háború kimeneteléről is beszélünk. Mint mondta, felelős politikusként erről nem spekulálhat a nyilvánosság előtt.

- emelte ki Orbán Viktor. Megjegyezte: az ukrán háború mögött most az amerikaiak ott vannak. – Az Egyesült Államok nem akar tűzszünetet – szögezte le a kormányfő, majd kitért rá, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztás hozhat ebben változást.

A háború miatt átalakulhat az európai hatalmi szerkezet Forrás: AFP/Sergey Bobok

Így csökkenhet az infláció

Orbán Viktor az infláció kapcsán azt mondta, hogy december 31-ére egyszámjegyű lesz a pénzromlás. Bízik benne, hogy ezt gyorsan érjük el, míg mások szerint nem. Az év végére tíz százalék alá kell szorítani az inflációt, és az ehhez szükséges döntéseket a kormány meghozta - tette hozzá. A meghozott 20 intézkedés az infláció ellen széleskörű elfogadottságnak örvend - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor közölte, ha a szankciókat holnap megszüntetnék, akkor a felére csökkenne az infláció, és visszatérne egy 2-3 százalékos sávba. Erre jelenleg Európában nincsen esély, és mi nem tudjuk a szankciós politikát eltörölni.

Brüsszelnek engednie kell a gyermekvédelem ügyében

Orbán Viktor a gyermekvédelmi törvényről azt mondta, három ügyben van kibékíthetetlen ellentét Brüsszellel: a migráció kérdésében, a háború kérdése és a genderkérdés. Ezekben feloldhatatlan ellentét van.

- mondta a kormányfő. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy a pedofil-bűncselekmények száma megnő. A szülőknek joguk van ahhoz, hogy a kormány megvédje a gyerekeiket - tette hozzá. Ezek feloldhatatlan ellentétek, és mivel mi nem fogunk engedni, ezért Brüsszelnek kell majd a végén engednie - zárta a kormányfő.