Fák és kerítések dőltek ki: pusztító szélvihar volt Budapesten

Vágólapra másolva!
Ma megdőlt a fővárosi szélrekord, a János-hegyen 117 kilométer/órás széllökést mértek, korábban erős széllökések veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki kilenc vármegyére is az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A János-hegyen mért 117 kilométer/órás, vagyis közel orkán erejű szél a 2019-ben Lágymányoson mért 99 kilométer/órás széllökés rekordját adta át a múltnak.

Le kellett egy ideig zárni az M15-ös autópályán, Rajka térségében található magyar-szlovák határátkelőhelyet, mert a viharos szél miatt porvihar alakult ki, és a látótávolság nullára csökkent.

Markáns hidegfront vonult át az ország fölött, az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódott, a legerősebb lökések jellemzően 70-90 kilométer/óra körül voltak.

Kora reggel a Kisalföldön, Sopron környékén, majd a Dunántúli-középhegységben, Balatonnál, Dunazug-hegyvidéken, illetve a Börzsöny, Mátra magasabban fekvő részein a déli órákig helyenként 90-100 kilométer/órát meghaladó lökésekre is számítani lehetett, a szél estére fog csillapodni.

Öt kamion és 37 autó ütközött, mindkét irányban lezárták az M1-es autópályát Herceghalomnál szombat délután

A mentők 39 embert vittek kórházba, a műszaki mentés sokáig tart majd.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a baleset szombaton 14 óra 25 perc körül az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon történt.

Összeroncsolódott gépjárművek az M1-es autópályánál Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Lakatos Péter

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek négy település - Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest - kórházaiba.

A szóvivő információi szerint a tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben.