Gyurcsány Ferenc ugyanazt az agresszív, politikailag kirekesztő beszédet tartotta meg március 15-én, amit bármely pártrendezvényen elmondhatott volna – mondta Rotyis Bálint az Origónak adott interjúban a DK elnökének ünnepi beszédét értékelve. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a bukott miniszterelnök beszédében teljesen szembement március 15 eszmeiségével. Miközben próbálta bizonygatni, hogy ő mekkora hazafi, megint több mint 3 millió magyar embert sértegetett. Rotyis Bálint kifejtette, hogy a konzervatív, jobboldali gondolkodású magyarokat a bukott kormányfő emberszámba sem veszi, sőt rendszeresen és egyre kíméletlenebbül fenyegeti őket. A szakértő arról is beszélt: az, hogy a többi baloldali párt még egy kisebb, saját rendezvényt sem mert tartani, arra utal, hogy ezek a pártok nagyon rossz állapotban vannak. A politológus szerint Gyurcsány Ferenc célja az, hogy még azelőtt kész helyzet elé állítsa az ellenzéket, hogy egyáltalán elindulnának a tárgyalások a 2024-es választásokról. Amennyiben egy adott településen minden épkézláb politikus átlép a DK-ba, onnantól kezdve nincs miről tárgyalniuk, hiszen csak a DK tud majd jelöltet állítani.

Március 15-én a tavalyi évhez képest már csak a DK tartott nagyrendezvényt az ünnep alkalmából az ellenzéki oldalon. Mit üzen ez a baloldal állapotáról?

A nemzeti ünnepeknek a politikában több funkciója is van, ezek közül az egyik a támogatók felmutatása. Figyelembe véve, hogy a baloldalon belül nagyon komoly verseny van a politikusokért és a szavazókért, így érthető, hogy a Gyurcsány-párt elengedhetetlennek tartotta, hogy legyen saját rendezvényük. Miután idén nincs választás, így jól láthatóan nem a mozgósítás volt a fő szempont, ugyanakkor

az, hogy a többi baloldali párt még egy kisebb, saját rendezvényt sem mert tartani, arra utal, hogy ezek a pártok nagyon rossz állapotban vannak.

Annak hátterében, hogy miért nem tartottak rendezvényt, az a félelem állhat, hogy a Gyurcsány-párthoz képest láthatóan kevesebb embert tudnának megszólítani és mozgósítani. Összességében visszaköszönt az a megállapítás, amit a közvélemény-kutatások is megerősítenek, hogy a baloldalon a Gyurcsány-pártot leszámítva mikropártok versengenek egymással.

A bukott miniszterelnök az évértékelő beszédéhez hasonlóan a március 15-i beszédében is szidta a Fidesz szavazóit, „talpnyalóknak és kollaboránsoknak" nevezte őket. Hogyan értékelhető Gyurcsány Ferenc beszédének tartalma és stílusa?

Gyurcsány Ferenc beszédében teljesen szembement március 15 eszmeiségével. Miközben próbálta bizonygatni, hogy ő mekkora hazafi, újfent több mint 3 millió magyar embert sértegetett. Eddig sem volt titok, hogy

a konzervatív, jobboldali gondolkodású magyarokat a bukott kormányfő emberszámba sem veszi, sőt, rendszeresen és egyre kíméletlenebbül fenyegeti ezeket az embereket.

Egy olyan politikus, akinek a demokrácia jelent valamit, sosem vetemedne arra, hogy több mint 3 millió honfitársunkat ellenségnek bélyegezze, akiket le kell győzni. Gyurcsány Ferenc haragja minden bizonnyal abból táplálkozik, hogy

minden kísérlete ellenére a magyarok nem engedték vissza a hatalomba, ráadásul a politikai életútja alatt számtalanszor bizonyította, hogy hatalomvágya nem ismer határokat.

Mit üzen az, hogy a Gyurcsány házaspár egy színpadon beszélt? Kijelenthető, hogy nem tagadják tovább, hogy Gyurcsány a főnök a baloldalon, és ő mondja meg, kinek, mit kell csinálnia?

Gyurcsány Ferenc eddig is úgy tekintett magára, aki a baloldalt vezeti, ugyanakkor most már annyira megkérdőjelezhetetlenné vált a szerepe, hogy nyíltan fel is vállalja ezt a vezetői pozíciót.

Már nemcsak meggyőz, vagy megvesz embereket, hanem akár a volt szövetségeseit is nyugodt szívvel fenyegeti.

A március 15-ei beszédében is megüzente pár mondat erejéig, hogy nélküle senki se merjen ellenzéket szervezni, mert aki nem fogadja el a bukott miniszterelnök személyét, azt ki fogják túrni az ellenzéki térfélről. Azon persze kár csodálkozni, hogy Gyurcsány lett a baloldal főnöke, a jobboldal már évek óta figyelmeztetett erre mindenkit.

Hogyan értékelhető Gyurcsányné beszéde?

Gyurcsány Ferenchez hasonlóan szintén nem foglalkozott március 15-e szellemiségével. Mind a ketten ugyanazt az agresszív, politikailag kirekesztő beszédet tartották meg, amit bármely pártrendezvényen elmondhattak volna. Attól sem riadt vissza, hogy a beszédét hamis állítások sokaságával tűzdelje tele. Gyurcsányné visszatérő vádja volt, hogy a jelenlegi kormány ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból, mely állítást ezerszer cáfolták már.

A kormány nem akarja, hogy Magyarország egy európai birodalom alávetett tartománya legyen, helyette egy olyan Uniónak a tagságát tartja előnyösnek és szükségesnek, ahol megmarad a nemzetállamok szabadsága.

Természetesen, aki már hallotta a Gyurcsány házaspárt beszélni, az megszokhatta, hogy a legnagyobb hazugságokat is képesek rémisztő természetességgel és magabiztossággal terjeszteni.

Gyurcsány a beszédében „törvénytelennek és hazafiatlannak" titulálta a törvényesen megválasztott kormányt. Miért hergel a bukott miniszterelnök, mit akar ezzel elérni?

Gyurcsány Ferenc beszédei olyanok, mintha a DK közösségi oldalának kommentáradatát szerkesztették volna egy folyó szövegbe.

A beszédei hemzsegnek a kirekesztő, fenyegető, agresszív jelzőktől, bár a vádak jellemzően a valósággal köszönő viszonyban sincsenek.

Gyurcsány az agresszív és modortalan stílussal a társadalom többségét fenyegeti, miközben ezzel azt a kisebbséget elégíti ki, akik elfogadják személyét. Ennek köszönhető az, hogy az ellenzéki térfélen egyedül a DK-nak van egy nem túl nagy, de rendkívül elkötelezett tábora. Bár ezt a tábort képes volt Gyurcsány egyben tartani, viszont eközben egyre nehezebbé, már-már lehetetlenné válik számára az, hogy képes legyen egy olyan mérsékelt hangnemet megütni, amivel legalább a baloldal egészét meg tudná szólítani.

Ráczné Földi Judit szerint nem történt erőszak a ParlamentbenForrás: Mandiner

Ráczné Földi Juditot az eskütételkor magához szorította az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc, amely meglehetősen kellemetlen pillanat volt. A március 15-i ünnepségen Gyurcsányné megpuszilta és átölelte Rácznét. Mit akartak ezzel üzenni, van-e ennek valamilyen üzenetértéke?

Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc botrányos jelenete a felesége figyelmét is felkeltette, és ennek a helyzetnek a tűzoltását láthattuk.

Ugyan a Gyurcsány házaspár magánéletére nincs rálátásunk, de politikailag jelenleg egymásra vannak utalva, így fontos számukra, hogy a tökéletes pár képét fenn tudják tartani a nagyközönség előtt.

Ettől függetlenül az a vélekedés, hogy Gyurcsány Ferenc egyre nehezebben tudja saját viselkedését és annak következményét mérlegelni, megállja a helyét. Gyurcsányné tűzoltása legfeljebb a legelhivatottabb DK-szavazók lelkét tudja csak megnyugtatni.

Azzal, hogy a bukott miniszterelnök a saját pártját jelölte meg, mint az egyedüli igazi ellenzéki formációt, egy dilemma elé kívánta állítani a baloldali politikusokat, akiknek most el kell dönteniük, hogy hisznek-e még a saját politikai közösségükben, van-e még jövőjük a saját pártjukkal, vagy jobban járnak, ha inkább követik Gyurcsány FerencetFotó: Ladóczki Balázs - Origo

Egyre több baloldali politikus igazol át a DK-ba, és Gyurcsány Ferenc maga mondta el a sajtónak, hogy továbbiak várhatóak. Mi a hosszú távú cél ezzel, mire számíthatunk a DK berkein belül?

Gyurcsány Ferenc célja, hogy még azelőtt egy kész helyzet elé állítsa az ellenzéket, hogy egyáltalán elindulnának a tárgyalások a 2024-es választásokról.

Amennyiben egy adott településen minden épkézláb politikus átlép a DK-ba, onnantól kezdve nincs miről tárgyalniuk, hiszen csak a DK tud majd jelöltet állítani.

Ezzel a stratégiával Gyurcsány el tudja érni, hogy a 2024-es választásokat követően letisztuljon a pálya, és rajta kívül ne maradjon politikai erő az ellenzéki térfélen. Azzal, hogy a bukott miniszterelnök a saját pártját jelölte meg, mint az egyedüli igazi ellenzéki formációt, egy dilemma elé kívánta állítani a baloldali politikusokat, akiknek most el kell dönteniük, hogy hisznek-e még a saját politikai közösségükben, van-e még jövőjük a saját pártjukkal, vagy jobban járnak, ha inkább követik Gyurcsány Ferencet.

Gyurcsány és felesége mindent megtesznek, hogy felszalámizzák a baloldali pártokatFotó: Ladóczki Balázs - Origo

Miután az ellenzéki mikropártok vezetői képtelenek megakadályozni az árulók távozását, így elmondhatjuk, hogy

Gyurcsány Ferenc nemcsak informálisan a baloldal vezetője, hanem formálisan is, neki van egyre több politikusa és alapszervezete.