A márcus 15-i nemzeti ünnep múzeumkerti központi ünnepségét támadta teljesen elképesztő állításokkal Bajnai Gordon egyik amerikai haverja. Kim Lane Scheppele valótlanságoktól hemzsegő írását Orbán Balázs tette helyre.

Március 15-én a budapesti Múzeumkertben adta elő a Bánk Bán „Hazám, hazám, te mindenem" kezdetű áriáját Ninh Dúc Hoàng Long (Ninh Long), a magyarul éneklő, vietnami származású operaénekes. Az énekes egyébként Kiss-B. Atilla tanítványa. A nemzeti ünnepen a műsort az Operettszínház adta. 

Az előadás nem tettszett Kim Lane Scheppele nevű amerikai jog- és politikatudósnak, aki a Princeton Egyetem munkatársa (egészen pontosan a szociológiai tanszéké). Scheppele Twitter-oldalán kiakadva azt írta: „most már tudjuk, hogy néz ki a patriotizmus Magyarországon! A férfiak 1930-as évekbeli (sic!) katonai ruhát viselnek, a hölgyek pedig úgy öltöznek, mint A szolgálólány meséjében!"

Scheppele egyébként Bajnai Gordon egyik legjobb barátja, évek óta elképesztő mennyiségű hazugságot terjeszt a nemzetközi sajtóban Magyarországgal szemben.  

Alaposan helyretették Bajnai haverját

A Twitter-üzenet több szempontból is sántít, erre világít rá Orbán Balázs,a miniszterelnök politikai igazgatójának kontrája is, amelyet szintén Twitteren közölt:

most már tudjuk, hogyan néz ki egy tudatlan liberál-progresszív professzor twittje. Nem bölcs dolog egy nemzetet kioktatni nemzeti ünnepén úgy, hogy fogalmunk sincs történelméről és hagyományairól. Lehet, hogy Önnek értelmetlen a hazafiság és a hagyományok ápolása, de szerencsére Ninh Long ebben különbözik Öntől.

Ninh Long egyébként az előadás kapcsán úgy fogalmazott: „tíz év telt el azóta, hogy az első nap VIETNÁMBÓL betettem a lábam a kegyelem földjére, amelyet második hazámnak választottam MAGYARORSZÁG. Hálás vagyok hogy (...) a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi színpadán állhatok a nemzet ünnepén".