Egyre több az online csaló

online csalás
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Megháromszorozódott az online támadásoknak a száma. A rendőrök sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy minden igyekezetük ellenére egyre többen esnek online csalók áldozatául, ezért megint fokozott óvatosságra intenek mindenkit és tanácsokat is adtak arra, hogyan ne legyünk áldozatok – írja a Ripost.
Vágólapra másolva!

Az ORFK, a Magyar Bankszövetség és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös sajtótájékoztatón számolt be arról, milyen új fajta online csalási módszerek jelentek meg és hogyan lehet ezek ellen védekezni. Ezzel egy időben pedig a Fővárosi Főügyészség is kiadott egy listát a csalásokról. Az elmúlt évben háromszor annyi online csalásra derült fény, mint korábban - tudta meg a lap Oláh-Paulon László rendőr alezredestől, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály vezetőjétől. Ezért mostmár a rendőrök nemcsak iskolákban, hanem a közösségi oldalakon és a rendőrség online felületén is rendszeresen közzétesznek figyelemfelhívó közleményeket.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

Simon Edina nb. százados, az NBSZ NKI szóvivője arról besztélt, hogy az adathalász támadások egyfajta pszichológiai hadviselésnek felelnek meg az online térben. Korábban ezek még kevésbé voltak kidolgozottak és emiatt könnyebben fel lehetett ezeket ismerni.

Mostanában viszont célzottabbak, komplexszebbek, naprakészek és hihetők. A közös pont ezekben a szöveges üzenetekben a bennük található link.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

A legújabb csalási módszer, a Smishing – ami az angol SMS és adathalászat szavak kombinációja – olyan típusú csalás, amely során a támadó SMS-en keresztül próbál meg adatokat szerezni. Ezen felül az ügyészség közleményében szerepel még banki ügyintézős csalás, hamis link csalás, apróhirdetésesm nyereményjátékos és a ráijesztéses módszer is.

A sajtótájékoztatón a rendőrség 7 tippet adott arra, hogyan ne váljanak áldozattá.

  1. Ha üzenetet kapnak akkor gondolják át, hogy mennyi annak a valóságtartalma.
  2. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy az üzenet valós-e, akkor vegyük fel a kapcsolatot a küldővel.
  3. Mindig legyenek gyanúsak az olyan üzenetek, ahol nem tudunk meggyőződni arról, hogy ki a másik fél. Ne adjuk meg illetékteleneknek személyes, pénzügyi és biztonsági adatainkat! Ne kattintsunk linkekre és ne töltsünk le mellékleteket!
  4. Akkor se kattintsunk a linkre, ha az üzenet azt írja, hogy egy ismerősünk talált rólunk egy videót.
  5. Ha adathalász-támadás áldozatai lettünk, akkor értesítsük az ismerőseinket erről, hogy megvédjük őket.
  6. Ne kattintsunk üzenetekben lévő linkekre, képekre és mellékletekre. Mindig keressünk rá a számra az interneten!
  7. Azonnal vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal, ha úgy gondoljuk, hogy banki csalás áldozatai lettünk.