Telex és társai: maguknak pénzt, Magyarország ellen szankciókat követeltek Brüsszeltől a dollármédia vezetői

Európai Parlament
Brüsszel, 2020. március 10. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványáról rendezett vita az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2020. március 10-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Azt kérték a magyar dollármédia képviselői az Európai Parlament kulturális bizottságának velük találkozó tagjaitól, hogy gyakoroljanak nyomást Magyarországra, esetleg vezessenek be új szankciókat, és közvetlenül támogassák őket. A találkozón részt vevő több baloldali médium vezetőjét is megkérdeztük erről, akik mindent tagadtak - csakhogy jegyzőkönyv van mindenről. 
Vágólapra másolva!

Magyarország elleni határozott fellépést, valamint közvetlen uniós forrásokat követeltek maguknak azok a hazai baloldali médiavezetők, akik részt vettek azon a találkozón, amit az Európai Parlament kulturális bizottsága tartott még tavaly novemberben - értesült az Origo. A Sabine Verheyen vezette bizottság tavaly novemberben látogatott Budapestre, hogy többek között a magyar médiahelyzetről tájékozódjon.

Brüsszel ismét nyomást gyakorolna a kormányra Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ők követelték Magyarország megbüntetését

A bizottság programja szerint november 3-án a küldöttek Pethő Andrással, a Direkt 36 alapítójával, Bozsó Ágnessel, a volt indexesek blogjának, a Telexnek a munkatársával, Orbán Gáborral, a Tilos Rádió igazgatójával, Hardy Mihállyal, a Klub Rádió vezetőjével, Polyák Gáborral, a Soros György által támogatott Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjével és Kert Attilával, az Euronews magyarországi vezetőjével találkoztak. vagyis a magyarországi médiahelyzetről eleve meglehetősen elfogultan, sak a baloldali sajtó vezetőitől próbáltak "tájékozódni".

A jelentés fejléce

A bizottság jelentése szerint a november 3-i találkozón többek között a szereplők abban egyeztek meg, - és ez szerepelt a találkozó konklúziójaként - hogy politikai nyomásgyakorlással kell kényszeríteni az Európai Bizottságot, hogy tovább vizsgálja a magyar helyzetet, és megfelelő szankciókat javasoljon a Európai Tanácsnak. Mindezek mellett szeretnék elérni "a független (a valóságban baloldali - a szerk.) médiumok közvetlen működési támogatását az európai programokból és alapokból". Ezek voltak tehát a talákozó legfőbb konklúziói.

A jelentés szó szerint a következőképpen fogalmaz:

A meghívott újságírók és médiaszakemberek szerint a probléma kezelésére a megfelelő eszközök a következők:

- Az EU versenyjogának alkalmazása a médiaterület horizontális és vertikális koncentrációjának megtörésére;

- Politikai nyomásgyakorlás az Európai Bizottságra, hogy tovább vizsgálja Magyarország tényleges helyzetét, és javasoljon megfelelő szankciókat a Tanácsnak;

- Közvetlen működési támogatás a független sajtóorgánumoknak európai programokból és alapokból;

- Az európai közszolgálati média működésének határokon átnyúló fejlesztése

Az ügyben megkerestük a találkozón részt vevő baloldali médiumok vezetőit, hogy elismerik-e: pénzt kértek Brüsszeltől, és azt, hogy az unió szankcionálja Magyarországot?

Ki hazudik: a dollármédia, a brüsszeli bizottság vagy mindkettő?

Pethő András az Origóval azt közölte, hogy a "Direkt36 részéről én vettem részt azon a bizonyos bizottsági meghallgatáson, amelyen a magyar sajtó állapotáról volt szó. Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy én követeltem-e szankciókat, vagy lobbiztam-e a támogatásért, akkor a határozott válaszom az, hogy nem. Pusztán annyit tettem, hogy a bizottsági tagok kérdéseire válaszolva megosztottam a tapasztalataimat a magyar sajtószabadság helyzetének alakulásával kapcsolatban. Emlékeim szerint más jelenlévő újságíró sem tett követelt szankciókat és nem lobbizott támogatásért, de minden egyes elhangzott mondatot nem tudok felidézni"

Egyetlen kollégám sem követelt szankciókat Magyarországgal szemben, és nem lobbizott uniós támogatásért a bizottsági tagoknál, ez tehát nem igaz - ezt Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője közölte az Origóval.

Kert Attila, az Euronews magyarországi vezetője is azt mondta, hogy nem követelt szankciókat Magyarország ellen. Egyáltalán semmilyen követelésem vagy hasonló megnyilvánulásom nem volt - tette hozzá. Nem lobbiztam uniós támogatásért a Magyarországra látogató EP képviselőknél - közölte Kert Attila.

Az eddigi válaszok alapján tehát a résztvevők tagadják azt, ami a CULT-bizottság összefoglalójában szerepel. Akkor valójában ki követelt újabb nyomásgyakorlást, és közvetlen támogatást? Ki hazudik?

Csak a baloldali propagandistákat kérdezték meg

Már a bizottság látogatása előtt hatalmas botrány lett aból, hogy a programjuk összeállítása meglehetősen egyoldalúra sikeredett. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője akkor azt írta, hogy a vélemények sokszínűségére oly gyakran hivatkozó Kulturális és Oktatási Bizottság budapesti missziójának látogatási programja semmibe veszi a kiegyensúlyozottság és sokszínűség legelemibb elvárásait is. A képviselő szerint személyesen ő, Bocskor Andrea és más jobboldali képviselők több tucat intézményt és személyt is szíves figyelmükbe ajánlottak a bizottságnak.

Deutsch Tamás:A szélsőségesen egyoldalú program alapján kizárólag egy politikailag és ideológiailag elfogult jelentés állítható majd össze Fotó: Polyák Attila - Origo

Deutsch szerint az a tény, hogy a mintegy kéttucatnyi harcosan kormányellenes, baloldali politikus, civil aktivista, újságíró és a kulturális ágazatban dolgozó személy mellett a látogatás során csupán néhány kormányzati szereplővel folyt egyeztetés – teljesen figyelmen kívül hagyva a magyar kulturális-, média- és civilvilág jobboldali, polgári, nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata irányzatainak és műhelyeinek képviselőit -, nem adhat hiteles, objektív és teljes képet a valóságról.

tette hozzá. A látogatási program összeállításának mikéntje megerősíti a gyanút, hogy nem egyszerűen az elvárható körültekintés hiányával, hanem tudatos politikai szándékkal magyarázható a program kiegyensúlyozatlansága - zárult Deutsch levele.

Színvonaltalan propagandaanyag született

A birtokunkba lévő bizottsági jelentés csak megerősíti Deutsch Tamás korábbi feltételezését: egy végletekig elfogult anyag született. Valóban egy teljesen egyoldalú, a valóságot teljes mértékben figyelmen kívülhagyó baloldali propagandadolgozatról van szó, főleg a média tekintetében. Természetesen az uniós illetékes bizottság a mai napig nem adott magyarázatot arra, hogy miért nem kerdezték meg a hazai médiahelyzetről, azoknak a véleményét, akik nem a baloldali térfélen foglalnak helyet.

Bocskor Andrea, fideszes EP-képviselő egyébként még tavaly hívta fel a figyelmet arra, hogy a tényfeltáró látogatásnak már 2020-ban meg kellett volna történnie, de akkor a Covid miatt elhalasztották.

Viszont eltelt két év, s igazodva a különböző politikai csatározásoknak, ideológiai harcoknak megfelelő irányzatokhoz, természetesen ez a program is átalakult.

Mint mondta, amikor végül megnézték a végleges programot, azonnal szemet szúrt az egyes panelekben fellelhető – főként ideológiai alapú – aránytalanság: – Ezt rögtön szóvá tettem, s azt a választ kaptam, hogy a delegáció találkozik kormányzati szereplőkkel is, s ez hozza majd a kiegyensúlyozottságot.

Bocskor Andrea ezt követően két szembetűnő aránytalanságra hívta fel a figyelmet: az egyik a médiapanel, amelyre csak a baloldali médiumok kaptak meghívást, a másik pedig a művészekkel és civil szervezetekkel való találkozásra meghívottak névsora, melyre többek között hivatalos volt a FreeSZFE Egyesület – melyet egy diák és egy oktató képviselt –, ám az SZFE vezetőségét nem keresték meg.