Novák Katalin telefonon egyeztetett lengyel kollégájával

NOVÁK Katalin, portré, köztársasági elnök
Hungarian President Katalin Novak at Polish Parliament in Warsaw, Poland on May 17, 2022 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából telefonon egyeztetett csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök - tájékoztatott a Sándor-palota kommunikációs igazgatója.
Vágólapra másolva!

Farkas Vajk közölte: a két államfő az emléknap alkalmából megerősítette a két nemzet közötti évszázados barátság fontosságát, és biztosították egymást arról, hogy mindent megtesznek annak fenntartásáért, erősítéséért.

- tudatta.

A baráti hangvételű telefonbeszélgetésen a két államfő örömét fejezte ki, hogy személyes jó kapcsolatuk is hozzájárulhat a lengyel és a magyar nép közötti barátság erősítéséhez.

A lengyel-magyar barátság emléknapján Novák Katalin államfő Balatonbogláron - kétnapos Somogy vármegyei látogatásának keretében - koszorút helyezett el a Lengyel-Magyar Barátság Házánál, annál az épületnél, ahol a második világháború elején lengyel menekülteket oktattak.

A koszorúzáson részt vett Lengyelország budapesti nagykövete mellett a lengyel parlament küldöttsége is.

A lengyel képviselők köszönetüket fejezték ki, amiért "Magyarország olyan sok alkalommal segített a lengyel népnek". Elmondták, olyan nehéz időket is kiállt már, hogy a jövő generációknak tartozunk felelőséggel azért, hogy megtartsuk nekik a lengyel-magyar barátságot, "bármilyen nehéz is legyen most a két országnak egy-egy kérdésben megértenie egymás álláspontját" - derült ki a tájékoztatásból.