Orbán Balázs: Nyugtassák meg a svéd kormányzati szereplők a magyar parlament tagjait!

ORBÁN Balázs
Budapest, 2022. február 16. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke beszédet mond az MCC Budapest Summit elnevezésű kétnapos konferencia megnyitóján 2022. február 16-án. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Azt várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait. Az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, akárcsak Finnországét - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a két ország magyar támogatásáról.
Vágólapra másolva!

- mondta el Orbán Balázs a műsorban.

Szerinte a bökkenő az, hogy a magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, az elmúlt években svéd kormányzati szerepelők sportot űztek a magyar demokrácia állapotának megkérdőjelezéséből, a magyar választók, képviselők és így Magyarország sértegetéséből. Orbán Balázs leszögezte, nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyar kérdések tekintetében.

A magyar képviselők megnyugvást várnak, hogy a köztük lévő politikai viták többé nincsenek, nincs gond a magyar-svéd együttműködés alapjaival - jegyezte meg.

Közölte, Finnország esetében egy „különleges történelmi barátságról és szövetségről" van szó, „úgy tűnik, a finnektől sikerült megerősítést kapni, hogy ezek a problémák a jövőben nem maradnak fenn", de

Svédország esetében nem ez a helyzet.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke beszédet mond az MCC Budapest Summit elnevezésű kétnapos konferencia megnyitóján 2022. február 16-án. MTI/Soós Lajos Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Soós Lajos

A politikai igazgató az orosz-ukrán háborúról elmondta: ennek a háborúnak csak vesztesei lesznek, Európa és Magyarország érdeke is az, hogy a mielőbbi tűzszünet után béketárgyalások kezdődjenek, és hosszú távon rendezzék Európa biztonságát.

Orbán Balázs a héten tartott európai uniós csúcstalálkozó kiemelt témájával, a fegyveres konfliktussal összefüggésben hangsúlyozta: Magyarország támogatja a védelmi együttműködés fejlesztésére vonatkozó javaslatokat, vagyis hogy a tagállamok képesek legyenek megvédeni magukat bármilyen katonai fenyegetéssel szemben, de arra nem hajlandó, hogy ezen együttműködések eredményeként az ukrán-orosz frontra magyarországi, vagy Magyarország révén beszerzett fegyverek kerüljenek.

A politikai igazgató beszámolt arról is, hogy az uniós csúcson érintőlegesen szó esett a migrációról. Utalt rá, hogy az Európai Tanács által korábban elfogadott következtetésben felszólította az Európai Bizottságot, járjon el a határvédelem megerősítésében, támogassa jogi és anyagi eszközökkel az illegális migráció ellen védekező tagállamokat. „A bizottság elnökasszonya bizonyos előrelépésekről beszámolt, de ezek inkább megúszó jellegűnek tűnnek" - mondta. Orbán Balázs hangsúlyozta, a magyar megközelítés teljesen egyértelmű:

amíg a határvédelemben részt vevő erők kiképzésére és felszereléssel ellátására igen, a kerítés megépítésére, illetve megerősítésére nem lehet uniós támogatást igénybe venni, fordulatról nem lehet beszámolni.

Orbán Balázs hangsúlyozta: az illegális migrációs nyomás folyamatosan nő a déli határszakaszon, Magyarország elkötelezett szándéka a kerítés erősítése, erre kér támogatást, „de ebben az unió továbbra is bevándorláspárti álláspontot támogat".

A politikus szólt arról is, hogy az uniós csúcs zárónyilatkozata tartalmazza az Európát sújtó demográfiai kihívásokra szóló felhívást. A demográfiai probléma, Európa családpolitikájával összefüggő negatív tendenciák érintik Európa jövőjét, versenyképességét, lehetőségeit a globális térben, ezzel foglalkozni kell - mondta. Hozzáfűzte, „de nem olyan értelemben, hogy kettőnél több biológiai nemet kell feltalálni, hanem a gyermekeket vállaló hagyományos családokat kell támogatni" és ha ebben van uniós együttműködési lehetőség, azt fokozni kell.