Óriási szél jön, több vármegyére is kiadták a riasztást

Vihar, szél, erős szélvihar, szélvihar, 2023. 03. 11., katasztrófa, Magyarország, Budapest, Kisalföld
Vágólapra másolva!
Erős széllökések veszélye miatt már nyolc megyére adott ki másodfokú (narancs) riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Vas, Zala és Fejér vármegyék után hétfő délután Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékre is kiadta a másodfokú riasztást a meteorológiai szolgálat.

Ezekben a vármegyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

A meteorológiai szolgálat hétfőre kiadott figyelmeztetése szerint hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén, Pest és Bács-Kiskun vármegye térségében, majd késő délutántól már északkeleten, a Zempléni-hegységben, a Bodrogközben, a Nyírségben és a Hajdúságban viharos, általában 70-90 kilométer/órát, de időnként akár 90 kilométer/órát meghaladó, egy-egy helyen a 100 kilométer/órát is elérő, erősen viharos széllökésekre kell számítani.

Az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás, majd kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, amely kedd estétől fokozatosan veszít erejéből.

Korábban írtuk:

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán hétfő délelőtt azt írta, egyre nagyobb területen támad fel az északnyugati szél, csaknem országszerte erős, többfelé viharos lökésekre kell számítani. Az országot elérő ciklon „hátoldalán" már megindult a hideg levegő beáramlása Magyarországra, és élesedik a légnyomáskülönbség a Dunántúlon.

Az MTI-hez eljuttatott riasztás szerint Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Vas vármegyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást adott ki négy vármegyére Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A meteorológiai szolgálat hétfőre kiadott figyelmeztetésében azt írta, hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén, Pest és Bács-Kiskun vármegye térségében, majd késő délutántól már északkeleten, a Zempléni-hegységben, a Bodrogközben, a Nyírségben és a Hajdúságban viharos, általában 70-90 kilométer/órát, de időnként akár 90 kilométer/órát meghaladó, egy-egy helyen a 100 kilométer/órát is elérő, erősen viharos széllökésekre kell számítani.

Az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás, majd kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, a Dunántúlon és Pest, Bács térségében 70-80 kilométer/órás lökések várhatók, majd kedd estétől fokozatosan veszít erejéből a szél.

Kiadós – vagyis 24 óra alatt több mint 30 milliméter – csapadék várható Fejér és Tolna vármegyében.

Emellett hétfőn napközben a Tiszántúlon, illetve a délnyugati területeken lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyekhez apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhat. Az Északi-középhegység szélvédettebb részein hétfő este a gyorsan fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására a napközben leesett esővíz lefagyhat.

Címlapi képünk illusztráció!