Párbeszéd - A Karikatúrapárt

Párbeszéd Magyarországért, logó, logo
Vágólapra másolva!
Van egy olyan parlamenti párt Magyarországon, amely tízéves fennállása óta soha, egyetlen választáson sem indult el még önállóan. Ez azért nem semmi...
Vágólapra másolva!

Ennek a mikroszkóppal is alig észrevehető támogatottságú pártnak a neve eredetileg Párbeszéd Magyarországért volt.

Már ez is érthetetlen volt, hiszen szavazókkal biztos nem folytattak soha párbeszédet. Aztán néhány év múlva gyorsan ki is vették a nevükből, hogy Magyarországért.

Ez mondjuk érthető döntés volt, hiszen ennek az országnak az érdekében nem nagyon beszélgethettek ők soha senkivel egy mondatot sem. Nem várt fordulat, hogy legújabban Párbeszéd - Zöldeknek nevezik magukat.

Az is tény, hogy ez a párt még a közvélemény-kutatások során sem érte el még az öt százalékos parlamenti küszöböt.

Tényleges szavazói felhatalmazás nélkül a 2018-as ciklus óta azonban mindig képesek voltak önálló frakciót alakítani a törvényhozásban. Ez azt is jelenti, hogy sokmilliós állami támogatásban részesülnek, az adófizetők pénzén szakértőket alkalmazhatnak, és ugyancsak évi több tízmilliós összegből pártalapítványt működtethetnek.

Az LMP-t Bajnai Gordon és az Együtt csábítására hagyták el, hogy aztán 2017-ben az akkor már Szigetvári Viktor vezette csapatot is faképnél hagyják.

Az Együtt-tet az MSZP-vel csalták meg, hogy aztán össze is bútorozzanak velük, igazk csak egy kis időre; akkor a szocikkal közösen indultak a választáson.

A posztkommunisták annyira megbíztak bennük, hogy amikor Botka László leadta a miniszterelnök-jelölti szerelését, csereként Karácsony Gergelyt léptették a pályára Orbán Viktor kihívójaként. Karácsony aztán saját cseleiben elesve nagyot bukott 2018-ban.

A szocialisták mégis nagyvonalúak voltak velük: képviselőket adtak kölcsön a Párbeszédnek, hogy a parlamentben frakciót alapíthassanak és legyen állami támogatásuk.

Ők köszönték a nagylelkűséget, éltek is vele, aztán a ciklus végén a szocialistákkal való légyottot is megelégelték, nekik is viszlátot mondtak. Most újra az LMP-t dobhatja nekik a gép együttműködő partnerként.

Azt a pártot, amelyet tíz éve már elárultak, és szétszakítottak. Azért szép történet ez...

A provokációban, felháborító stílusban verhetetlen Szabó Tímea, Tordai Bence fémjelezte csapat - mint láttuk - politikai machinációban, túlélésben eddig tényleg szuper jól teljesített.

Csakhogy süllyedni látszik a hajó. Már a korábbi pártigazgató (!) Kocsis Cake Olivio is lelépett tőlük, ahogy több kerületi képviselőjük is átpártolt Gyurcsányékhoz.

Ezért ki kellett találni valamit, akkor miért ne lehetne nevet változtatni? Ezért lettek most Párbeszéd - Zöldek.

Én inkább a „Párbeszéd – A Karikatúrapárt" nevet javasoltam volna. Formálisan ugyanis a Párbeszéd tényleg párt (van frakció, pártalapítvány, elnökség, választmány, mifene), de szavazó, önálló politika, identitás és párttagság nélkül.

De ezen a karikatúrán csak kínunkban tudunk nevetni.

Pindroch Tamás

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője