Orbán Viktor: Reális veszély a világháború

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. január 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A háború a szomszédunkban van, a magyar emberekre nézve ez aggasztó és veszélyes. Miután az események a konfliktus kiterjedésének irányába mutatnak, a veszély folyamatosan nő, ahogy a fegyveres harc mérete is - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő kijelentette, egyre több pusztító fegyver bevetéséről döntenek és egyre modernebb eszközöket bocsát Ukrajna kezébe a Nyugat, ha ez így megy tovább, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba, amely egy reális veszély ebben a pillanatban.
Vágólapra másolva!

Mióta nem találkoztunk, azóta volt egy uniós csúcstalálkozó, ahol ott voltak az uniós kormányfők. Nem csak a saját szememmel látom tehát a dolgokat. Nem kétséges, hogy a háború egyre véresebb és egyre brutálisabb – mondta péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: az a gondolat, amit mi természetesnek veszünk, hogy egy háború egyre brutálisabb, az megtorpanásra kényszeríteni az embereket.

Mint mondta, ezt nem látta Brüsszelben.

- jegyezte meg. Kiemelte, hogy az európai emberek elindultak a béke irányába, mivel ahogy nő az áldozatok száma, úgy fordulnak az emberek a béke felé, azonban Európa vezetői továbbra is a háború pártján állnak. Közel vagyunk hozzá, hogy valamilyen békefenntartó csapatokat küldhetnek-e Ukrajnába – szögezte le.

Orbán Viktor: Ha ez így megy tovább, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Egyre több a pusztító fegyver

A háború a szomszédunkban van, a magyar emberekre nézve ez aggasztó és veszélyes. Miután az események a konfliktus kiterjedésének irányába mutatnak, a veszély folyamatosan nő, ahogy a fegyveres harc mérete is. Orbán Viktor elmondta, egyre több pusztító fegyver bevetéséről döntenek és egyre modernebb eszközöket bocsát Ukrajna kezébe a Nyugat.

Ha ez így megy tovább, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba, amely egy reális veszély ebben a pillanatban – fogalmazott. A kormányfő szerint az a kérdés, hogy hogyan jut a magyar hadsereg lőszerhez gyorsan és olcsón. Így a közös lőszerbeszerzés a magyar hadsereg olcsóbb és jobb ellátását segíti.

Az ember hajlik arra, hogy mindenki intézze a saját ügyeit, hogy egy másik kontinensen mit gondolnak hazánkról, a háborúról, egy európai ügyről annak nagy jelentősége nincs. Most azonban más a helyzet, hiszen a konfliktus világháborúvá terebélyesedhet és akkor mindenkit érinteni fog – fejtette ki a miniszterelnök. Mint mondta, a nyugat-európai háborút támogató álláspont erkölcsi megalapozottságú.

- véli a kormányfő. Szerintünk erkölcsi alapon a béke mellé kell állni. Európában kisebbséghez tartozik az álláspontunk, a világban többségbe – tette hozzá.

Bele akarnak préselni bennünket a háborúba

Direkt és indirekt zsarolások, nyomások mindennaposak. Bele akarnak préselni minket a háborúba – jegyezte meg a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a nemzeti parlamenteket nem lehet megkerülni ebben a kérdéseben, ezért van jelentősége a békepárti határozatnak, amiről ma szavaz az Országgyűlés.

Kiemelte, hogy a magyar álláspont az, hogy legyen tűzszünet, és ha van tűzszünet, akkor van esély arra, hogy kigondolják a béketárgyalás kereteit. – Az áttörés a tűzszünet lenne, a magyar külpolitikának ez a célja – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy a baloldali háborúpárti, a határozati javaslat pedig egy jó alkalom lett volna ahhoz, hogy feladják a háborúpárti álláspontjukat és csatlakoznak a béketáborhoz. – Nem láttam a jeleit a vitában annak, hogy ezt megtették volna, meglátjuk, hogy szavaznak ma – rögzítette.

Egyre súlyosabb a háborús helyzet Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ignacio Marin

Voltak országok, akik tudták mit csinálnak

Az orosz támadás óta a munka nagy részét az köti le, hogy figyeljük a háborús eseményeket és megértsük, hogy a többi állam gondolkodása hogyan alakul – mutatott rá a kormányfő. Elmondta, volt egy-két ország az első pillanatban, amelyek pontosan tudták, hogy mit csinálnak, látták, hogy „milyen mély ez a kút".

A miniszterelnök úgy folytatta: a nagy országok sodródtak ebben a helyzetben, a németek például ki akartak maradni ebből, sokszor nem akartak továbbmenni, támogatni a háborút, de mindig tovább lökték őket, sodródtak. – Az a véleményem, hogy számos olyan ország van, amelyik nem akart ott lenni, ahol most van. Nem csak a nemzeti érdekek miatt, hanem mert látták, hogy egész Európa veszélybe sodródik – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor rámutatott, hogy az Uniótól két dolgot várunk: Hogy legyen tartós béke és, hogy az elért jólét szintjét őrizzük meg. Ehhez képest a szankciók tönkre teszik az európai gazdaságot. Vagyis az Unió értelme megkérdőjelezik az emberek fejében, mert a békét és jólétet, vagyis mind a két célt feladta. –Mindenki érzi, hogy ha Európa tovább gyengül, annak a háborútól függetlenül tartós veszélyei lehetnek. Azon kell gondolkodni, hogy hogyan tudjuk elhárítani ezeket a hibákat és hogyan tudjuk az Unió rossz döntéseit kijavítani.

Orbán Viktor szerint az egész európai gazdaság válságba kerülhet az elkövetett hibák miatt. A szankciókról azt mondta a kormányfő, hogy ellentmondó hírek vannak az orosz gazdaságról. Egy háborúban pedig nem is fognak igazat mondani az oroszok a gazdaságukról. A szankciók hatásmechanizmusán felméréshez pedig évek kellenek - mondta a kormányfő. Nem várható el a háborúzó felekről, hogy pontos adatokat közöljenek - tette hozzá. Amiből ki lehet indulni, hogy 2015 után az Oroszországot érintő szankciókat vezetett be az unió, majd pedig 3 év alatt az ország kiépített az élelmiszergazdaságát.

Megjelentek az első fecskék

Az inflációról azt mondta a kormányfő, hogy az év végére a cél, hogy egy számjegyű legyen. Az inflációt le kell törni - tette hozzá. Mi ezt a munkát elvégeztük. A vakcinát beadtuk, és megvédjük a szervezetet. Az első fecskék már megjelentek, és a kereskedők azon versenyeznek, hogy ki tud olcsóbb árat ajánlani - mondta Orbán Viktor. Az árstopokról azt mondta, hogy azok okoznak zavart, ezért az a jó, ha ezek száma kisebb, vagy eltűnnek. Amíg az infláció magas, addig nem lehet kivezetni az árstopokat - mondta Orbán Viktor. Ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogjuk kivezetni a különféle árstopokat - tette hozzá.