Stabil kormánypárti fölény, erőtlen baloldal

Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, DK, Demokratikus Koalíció, Március 15., beszéd, Egyetem tér, 2023.03.15.
Vágólapra másolva!
A politikai erőtérben a Fidesz–KDNP támogatottsága 42 százalék, míg az ellenzéki összefogás 25 százalékos eredményt érne el egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson – állapítható meg a Századvég legfrissebb felméréséből. A kutatás feltérképezte a politikai szempontból aktív (választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő) magyar lakosság körében a párpreferencia-mutatókat. Abban az esetben, ha a hatpárti baloldali összefogás pártjai az önálló indulás mellett döntenének egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP-t a magyarok 40 százaléka, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 11 százaléka, a Demokratikus Koalíciót és a Mi Hazánk Mozgalmat 9-9 százaléka támogatná szavazatával.
Vágólapra másolva!

A közvélemény-kutatás több dimenzióban vizsgálta a pártok támogatói bázisát. Amennyiben a baloldali pártok – a 2022-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan – közös listát állítanának, a kormánypártokra a megkérdezettek 42 százaléka, az ellenzéki összefogásra 25 százaléka szavazna.

Forrás: Századvég

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártra a választók 11 százaléka, a Mi Hazánk Mozgalomra 9 százaléka voksolna, a válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya pedig 12 százalék.

Abban az esetben, ha a hatpárti baloldali összefogás pártjai az önálló indulás mellett döntenének egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson

a Fidesz–KDNP-t a magyarok 40 százaléka, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 11 százaléka, a Demokratikus Koalíciót és a Mi Hazánk Mozgalmat 9-9 százaléka támogatná szavazatával.

A kutatás szerint a Momentum szavazóbázisa 8 százalékra tehető. A Jobbik, az LMP (2-2 százalék), az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért (1-1 százalék) nem érné el a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt sem. Egyéb pártra a megkérdezettek 5 százaléka voksolna, a válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya ebben a dimenzióban szintén 12 százalék.

Forrás: Századvég

Összegezve kijelenthető, hogy

egy évvel a 2022-es országgyűlési választásokat követően továbbra is kimagasló a Fidesz–KDNP pártszövetség politikai támogatottsága, míg az ellenzéki oldalt erős töredezettség és általános népszerűtlenség jellemzi.