Teljes leleplezés: a baloldal nyíltan bizonyította, hogy a háború pártján áll

Ukrainian Army's artillery unit in Donetsk Donetsk,Russia,Ukraine,war Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK, UKRAINE - MARCH 11: Ukrainian servicemen from the 10th Brigade fire a D-30 Howitzer towards Russian infantry along the frontline outside of Soledar, Ukraine on March 11, 2023. The cannon it is inherited from the Soviet Union era (1971) but the 122mm ammunition comes from Western countries. The artillery battle between Ukranian and Russian forces as been fierce in recent weeks. Ignacio Marin / Anadolu Agency (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Pénteken szavazott az Országgyűlés a kormánypártok békepárti határozati javaslatáról, amelyet az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be. A határozatot 130 igen és 24 nem szavazat mellett szavazták meg a képviselők, a baloldal pedig ismét bizonyította háborúpártiságát. Ugyanis a Gyurcsány-vezette baloldal nem szavazta meg a határozatot. Gyurcsányék nem nyomtak semmilyen gombot, az MSZP és a Jobbik pedig részt sem vett a szavazáson.
Vágólapra másolva!

Már a látszatra sem adnak.

A baloldal pénteken nyíltan deklarálta, hogy a háború pártján áll.

Pénteken szavazta meg ugyanis az Országgyűlés a Fidesz és a KDNP békepárti határozati javaslatát, amit azonban, ahogy arról az Origo beszámolt, a baloldal elutasított.

Nem szavaztak a békepárti nyilatkozatra Gyurcsányék, nem nyomtak semmilyen gombot, és szintén háborúpártiként az MSZP és a Jobbik sem vett részt a szavazásban.

24 képviselő pedig nemmel szavazott a békepárti javaslatra, mutatjuk a háborúpárti névsort:

  • Dr. Dávid Ferenc - DK
  • Bedő Dávid - Momentum
  • Fekete-Győr András - Momentum
  • Gelencsér Ferenc - Momentum
  • Hajnal Miklós - Momentum
  • Lőcsei Lajos - Momentum
  • Orosz Anna - Momentum
  • Sebők Éva - Momentum
  • Szabó Szabolcs - Momentum
  • Tompos Márton Kristóf - Momentum
  • Tóth Endre - Momentum
  • Dr. Apáti István - Mi Hazánk
  • Dócs Dávid - Mi Hazánk
  • Dúró Dóra - Mi Hazánk
  • Novák Előd - Mi Hazánk
  • Szabadi István - Mi Hazánk
  • Toroczkai László - Mi Hazánk
  • Berki Sándor - Párbeszéd
  • Dr. Mellár Tamás - Párbeszéd
  • Szabó Rebeka - Párbeszéd
  • Szabó Timea - Párbeszéd
  • Tordai Bence - Párbeszéd
  • Dr. Hadházy Ákos - független

A döntő többség a béke pártján áll

A határozatot tehát 130 igen és 24 nem szavazat mellett szavazták meg a képviselők. Ezzel

az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és rögzíti: azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel, és kerülje azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak.

A dokumentum elítéli Oroszország katonai agresszióját és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.

A többség a béke pártján áll Forrás: MTI/Kovács Attila

Leszögezi, hogy

csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni.

A 2022-es választások és a szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek: a fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség - áll a határozatban. A dokumentum szerint ezzel szemben

"Európa a háborúba sodródás napjait" éli, az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel, a tagállamok egy része pedig már el is kötelezte magát emellett. "Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek"

- figyelmeztetnek.

Rögzítették azt is: a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Európa finanszírozza Oroszország háborúját. A határozat ezért ellenzi azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Európa és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.

A dokumentumban a parlament felkérte a kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az ukrajnai menekültek megsegítését, és arra is felhívják a figyelmet, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget. Megerősítették:

Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében.

Felszólították a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.

A szavazás után Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára videót tett közzé Facebook-oldalán. Bejegyzéséhez azt írta: mi megszavaztuk, az ellenzék nem támogatta a békepárti határozatot.

- tette fel a kérdést az államtitkár.

Hozzátette, „egy évvel ezelőtt a választási eredményekben nagyon nagy szerepe volt annak, hogy a baloldali pártok közelebb akartak vinni minket a háborúhoz.

Egy év eltelt, és nem változott semmi

- jelentette ki az államtitkár.

Az Országgyűlés által elfogadott békepárti nyilatkozat 8 pontból áll. Ezek a soron következőek, ezt nem szavazta meg a baloldal:

  1. Kifejezzük elkötelezettségünket a béke mellett. Azt várjuk el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak.
  2. Ismételten elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez.
  3. Álláspontunk szerint a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa. Az energetikai szankciók egekbe löktél az energiaárakat, gazdasági károkat és tomboló inflációt okoztak minden uniós tagországban. Nincs olyan család, amely ne érezné a szankciós infláció terheit.
  4. Ellenezzük azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét. A gáz- és olajimport teljes befagyasztása, a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátásbiztonsági zavarokat és még nagyobb inflációt okoznának számos tagországban, így Magyarországon is. Elvárjuk a brüsszeli döntéshozóktól, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek gazdasági kárai nagyobbak, mint a nehezen jósolható előnyei. Elfogadhatatlan, hogy Európa és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.
  5. Magyarország a háború kirobbanása óta történetének a legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtotta és hatja végre. Felhívjuk a kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az Ukrajnából menekültek megsegítését.
  6. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget. Már eddig is sokan adták az életüket a háborúban, miközben jelenleg is zajlik a sorozás annak érdekében, hogy további kárpátaljai férfiakat vigyenek a frontvonalba.
  7. Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja. Teljes jogú tagként és szuverén államként Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében. A 2022. évi áprilisi választások és szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek, ezek alapján megerősítjük fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.
  8. Felszólítjuk a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik. A háború folytatása, a halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek életébe kerülhet. Csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni.