Tüntetésen követelték YouTube-csatornájuk helyreállítását a Pesti Srácok munkatársai

Vágólapra másolva!
Tüntetést tartottak a budapesti Google-székház előtt a Pesti Srácok újságírói. A Pesti Srácok YouTube-csatornájának letiltása miatt meghirdetett demonstráción felszólalt több újságíró is, akik követelték a csatorna helyreállítását, és ígéretet tettek, hogy nem adják fel a küzdelmet - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Kifejezték azt is, hogy a világcég a saját felhasználásai feltételeit álcaként használva olyan szintű cenzúrát vetett be, hogy „még Kim-Dzsong Un is megnyalná mind a tíz ujját". Hozzátették, ezzel valójában a nézőket korlátozzák, mert tőlük veszik el az informálódáshoz való jogot.

Ez egy üzenet, mert vagy azt mondják, amit a Youtube és a Facebook akar, vagy nem mondanak semmit, és érdekes, hogy a Google ízlését mindig a hazaszerető, konzervatív hangok sértik

– hangzott el. A felszólalók közül Füssy Angéla, a portál tényfeltáró újságírója elmondta:

már másodjára tiltották le őket a videómegosztóról, feltehetően azért, mert a gyermekvédelem érdekében folytatott munkájuk zavarta a médiacéget, és tették ezt éppen arra hivatkozva, hogy a Pesti Srácok sértették meg a vonatkozó szabályokat egy nyilvánossá nem tett, a techcég szabályainak megfelelő videó feltöltésével.

Mint mondta, a Youtube szerint a Pesti TV megkerülte a szabályokat azzal, hogy más néven hozott létre egy csatornát, de valójában régen a Pesti Srácok csatornáját tiltották, ami nem azonos a Pesti TV csatornájával, mert a két médiaplatformnak még a tulajdonosi és az adminisztrátori háttere is más – világított rá az újságíró. Ennek ellenére partneri kezet ajánlott a Youtube-nak annak érdekében, hogy védjék meg együtt a gyermekeket. Tóth Máté, a pestisracok.hu jogásza kijelentette: a Youtube nem az efebofil B. Zsolt videóit törölte, hanem a Pesti Srácok oknyomozó újságíróinak tartalmait. A gyerekeknek mesét felolvasó draq queen-ek ott vannak a videómegosztón, a pedofil tevékenységeket leleplező Pesti TV csatornája viszont nem – sérelmezte. Azt állította,

a Youtube tiltás nem volt jogszerű, mert meg a videómegosztó meg sem próbálta összhangba hozni a saját szabályzatát a magyarországi jogszabályokkal, nem csak a büntető törvénykönyvvel, hanem a gyermekvédelmi törvénnyel sem, „hiszen akkor nem B. Zsolt hasát mutogató videókkal lett volna tele a Youtube".

Jeszenszky Zsolt, a HírTV műsorvezetője szerint

fasiszták irányítják az Google-t, a cég magyarországi igazgatóját, Bíró Pált pedig utasításokat végrehajtó kisnyilasnak nevezte,

amit a techóriás vezetőinek címezve angolul tartott beszédében is elmondott. Több felszólaló is nehezményezte, hogy a liberális jogvédő szervezetek, mint a Transparency International, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Helsinki Bizottság, az Amnesty International vagy a Háttér Társaság nem álltak ki a szólásszabadság mellett, de hiányoltak David Pressman amerikai nagykövetet illetve a Telex hírportál munkatársait. Huth Gergely alapító főszerkesztő a tüntetés zárásaként egy Lenin-fejszobrot ajándékozott Bíró Pálnak, mert szerinte ez való neki.

Mint ismert, néhány nappal ezelőtt törölték a Pesti Srácok 2022 szeptemberében elindított csatornáját, a PsTV-t a YouTube-ról. A csatornának több mint 54 ezer feliratkozója volt a Social Blade adatai szerint, megtekintéseik pedig napi hetvenezer körül mozogtak, de volt olyan nap az elmúlt két hétben, amikor 240 ezer megtekintést produkált a csatorna. A történtekkel kapcsolatban a Google lapunkhoz eljuttatott közleményében magyarázkodott arról, hogy miért szüntette meg a Pesti Srácok YouTube-csatornáját.

– írták. Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője a Magyar Nemzetnek adott interjúban megcáfolta a Google állítását. – Hazug érvelésről van szó, hiszen a Pesti Srácok soha nem töltött fel gyermekek biztonságát sértő videót az internetre. Aki ismeri a munkásságunkat, az tudja, hogy a magyar sajtóban talán a legkeményebb oknyomozó cikksorozatokat, a pedofil-bűncselekményekről szóló cikkeket éppen a Pesti Srácok írta – mondta. Hozzátette: háttér-információkból és magyarázatokból nyilvánvalóvá vált számukra, hogy valójában az LMBTQ-témákat érintő videóikat kifogásolták a Google-nél.