A 25 éves férfi tavaly nyáron benzint és hígítót locsolt szét a kisvárdai vár több helyiségében, majd meggyújtotta, amitől a felújítás alatt álló épület lángra lobbant, és több tízmilliós kár keletkezett benne. A jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló férfira börtönbüntetés várhat.

A férfi július 18-án éjjel 11 óra körül otthon magához vett egy flakon olajos-benzines folyadékot, hogy felgyújtsa vele a kisvárdai várat. A műemléki védelem alatt álló vár épülete ekkor épp felújítás alatt állt, fel volt állványozva.

A férfi a benzines keveréket előbb a vár tornyában locsolta szét, majd meggyújtotta, a tüzet pedig hígító szétlocsolásával is fokozta. Ezután a pincébe ment, ahol hat különálló helyiségben is szétlocsolta a gyúlékony folyadékot, majd meggyújtotta, így az hevesen lángra lobbant, a férfi pedig elmenekült a helyszínről.

A gyújtogatással a férfi közel 20 milliós kárt okozott az államnak, 12 milliós kárt a felújítást végző fővállalkozó építési anyagaiban, míg a gépészeti munkákat végző alvállalkozó berendezéseiben közel 35 millió forint kár keletkezett. A tüzet a kiérkező tűzoltók oltották el.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A rendőrök már másnap elkapták a gyújtogatót, aki most is bűnügyi felügyelet alatt áll.Mint kiderült, a férfi a gyújtogatáskor nem volt beszámítható állapotban.

Az ügyészség három rendbeli rongálás miatt emelt ellene vádat, és börtönbüntetés kiszabását javasolta.