Napelemparkkal csalt el 900 millió forintot egy bűnbanda - videó

Vágólapra másolva!
Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folytatnak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, akik az ügyben egy napelemparkot is lefoglaltak - tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A gyanúsított egy észak-alföldi gazdasági társaság korábbi és jelenlegi ügyvezetője, aki

fiktív adatokkal és hamis okiratokkal 900 millió forint értékben csalt el támogatásokat.

A NAV munkatársai "követelésként foglalták le egy napelempark jövőbeni termelésének ellenértékét is", az akcióban a költségvetést ért kár teljes egészében megtérül - írták.

A társaság régi és új ügyvezetője is fiktív adatokkal csalt a napelempark létrehozására kiírt pályázatokon.

A projekthez szükséges önerővel sem rendelkeztek, annak meglétét valótlan tartamú magánokirat felhasználásával próbálták igazolni. Emellett a cég a termelőeszközök beszerzéséhez - a vissza nem térítendő támogatás mellett - kamatmentes kölcsönt is kapott - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint a pályázati összeg igénylésének egyik feltétele három érvényes árajánlat volt, de

a becsatolt német és dán ajánlatok fiktívnek bizonyultak.

A beszerzett burkolatjelfestőt sem a legjobb árajánlatot adó cégtől vették meg, és az is kiderült, hogy a pályázatban feltüntetett azonosítókkal nem is gyártottak olyan gépet.

A nyomozók egyszerre több helyszínen gyűjtöttek bizonyítékokat.

Több mint egymilliárd forint értékben zároltak ingatlanokat, köztük négy, egyenként 500 kilowattóra teljesítményű napelemes kiserőművet.

A napelempark által a jövőben megtermelt villamosenergia ellenértéke - a követelés erejéig - a NAV-hoz folyik majd be - közölték.