Kizárólag kórházban használt koronavírus-gyógyszerekkel kereskedett egy budapesti orvos - videó

illusztráció
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség azzal vádolt meg egy budapesti orvost, hogy a világjárvány kirobbanása idején, koronavírus betegségben szenvedőknek szánt gyógyszerekkel kereskedett illegálisan. Az ügynek rajta kívül még 12 vádlottja van a Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozóinak munkája szerint.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az orvos 2020-ban, a világjárvány következtében kihirdetett veszélyhelyzet idején, az egyik budapesti kórházban dolgozott és munkaköréből adódóan hozzáférése volt a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló

olyan gyógyszerekhez, amelyek kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett voltak adhatók a betegeknek.

2020 novembere és 2021 februárja között egy korábbi páciensének közreműködésével, többször "jogellenesen értékesítette" a kórházban kezelt betegeknek biztosított gyógyszereket olyan, kórházi ápoláson kívülieknek, akik arra nem voltak jogosultak.

Pénzt kért érte. Alkalmanként jellemzően 80 ezer forintért adta oda a gyógyszereket,

de volt olyan páciens is, akit pénzért cserébe soron kívüli orvosi ellátásban részesített, és mindezzel összesen több százezer forintnyi haszonra tett szert.

Ezzel orvosi kötelezettségeit súlyosan megszegte, és mivel ellopta a gyógyszereket, a kórház készletét csökkentette.

A vádirat szerint az ügynek még két orvos és egy egészségügyi ellátást végző cég vezetője is a vádlottja. Ők soron kívüli védőoltás felvételére jogosító, hamis munkáltatói igazolást állítottak ki arról, hogy az adott személy egészségügyi dolgozó. Egy biológusként dolgozó vádlott pedig negatív koronavírus teszteredményről állított ki hamis igazolást külföldre utazáshoz, személyes megjelenés és tesztelés nélkül.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügynek vádlottjai a kórházi gyógyszerekért fizető, illetve soron kívüli ellátás érdekében vesztegető, vagy a hamis okiratokat felhasználó emberek. Az üggyel kapcsolatban egy nővel szemben külön eljárás folyik.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyógyszerekkel kereskedő orvost kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásával, valamint folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztásal vádolja, míg az ügy többi vádlottjával szemben vesztegetés, közokirat-hamisítás, vagy hamis magánokirat felhasználása a vád.

A vesztegetéssel vádolt orvossal szemben a nyomozó ügyészség letöltendő börtönbüntetést, pénzbüntetést, valamint az orvosi foglalkozás gyakorlásától való eltiltást indítványozott, az ügy többi vádlottja vonatkozásában – felelősségük arányában – felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, vagy próbára bocsátásra irányul az ügyészi indítvány.