Továbbra is jönnek a guruló dollárok a magyar baloldalnak - sőt: még több, mint korábban

KARÁCSONY Gergely; DOBREV Klára; MÁRKI-ZAY Péter; FEKETE-GYŐR András; JAKAB Péter
Budapest, 2021. október 23. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A választás óta eltelt egy év eseményeit összefoglalva az a kép rajzolódik ki, hogy még annál a négymilliárd forintnál is több dollár gurulhatott azóta a dollárbaloldalnak, a dollármédiának és a dollárcivileknek. Az Origo összeszedte, hogy pontosan mennyi pénz érkezett és kik kaptak belőle.
Vágólapra másolva!

Mint ismert, a dollárbaloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma (MMM) és a baloldal kampányában résztvevő egyes szervezetek összességében négymilliárd forintot kaptak külföldről a tavaly áprilisi választások előtt. Sőt, Márki-Zay arról beszélt, hogy a pénz egy része már a választás után érkezett hozzájuk.

A dollárbaloldalhoz négymilliárd forintnyi dollár érkezett, és azóta sem apadtak el a források Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Nemzeti Információs Központ jelentése szerint

2022. március 22. és 2022. július 14-e között nyolc tranzakció során több mint 1,8 milliárd forint érkezett csak az MMM-hez.

Emlékezetes, idén március végén Márki-Zay ismét elszólta magát, és beismerte, hogy a külföldi pénzeket kampányra költötték. És az elszámolás után maradt még bőven a guruló dollárokból,

- fogalmazott.

De az is kiderült akkor, hogy a költések egy része már nem is a 2022-es választási kampány időszakához kapcsolódott. Mint mondta: „az MMM működése mellett támogattuk tüntetések szervezését, egy szeptemberi szabadegyetemet, a civil nemzeti konzultációt, kisebb összeggel pedig a kirúgott tanárokat, a jászberényi választást, vagy a választások idején végzett tevékenységükért meghurcolt aktivistáink jogi védelmét is. Hasonló költségekkel idén is számolunk, amikor az összeg minden bizonnyal teljesen elfogy.”

Brüsszeli, amerikai és Soros-pénzek a dollárbaloldalon

Az MMM mellett

a dollárbaloldal, a hozzájuk köthető civilnek mondott mozgalmak és a dollármédia szintén több milliárd forintot kapott az elmúlt egy évben.

Ráadásul ezek a szereplők nemzetközi pártalapítványok és uniós frakciók pénzét költik el magyarországi politikai tevékenységre. Az Origo összeszedte, hogy milyen brüsszeli, amerikai és Soros-féle források érkeznek hazánkba, amelyek évek óta szolgálják a baloldal idegen érdekeket szolgáló kampányát.

Az egyik legnagyobb tétel, amelyet a 2022-es országgyűlési választások után jelentettek be

a volt indexesek blogjának, a Telexnek a több százmillió forintos támogatása Amerikából.

Tavaly év végén derült ki, hogy a Biden-adminisztrációhoz ezer szállal kötődő DRL (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor) nevű szervezet két évre 740 ezer dollárral, azaz mintegy 300 millió forinttal támogatja a Telex oktatóközpontját.

Ennél is nagyobb,

nagyjából négyszáz millió forintos forrás jutott Soros blogjához, a 444-hez Brüsszelből.

A pénzt egy „tényellenőrző” és képzéseket szervező projektre kapták partnereikkel együtt. Az „EDMO Hungarian hub against disinformation” (EDMO = European Digital Media Observatory) nevű projekt a Political Capital koordinálásában valósulhat meg - érdekesség, hogy velük hajtja végre háborúpárti kampányát Biden embere, David Pressman - , méghozzá Lakmusz néven, a szintén Soros által finanszírozott Mérték Médiaelemző Műhely, valamint az Idea Alapítvány és az AFP részvételével.

Azon már szinte meg sem lepődik az ember, hogy a Lakmusz körül csak úgy hemzsegnek a Soros-szervezetek, és szinte kizárólag balliberális újságírókból áll a „tényellenőrző” mikroblog csapata. Azt is fontos megjegyezni, hogy Soros György politikailag teljes mértékben elkötelezett az Egyesült Államok Demokrata Pártja mellett, a demokraták egyik legnagyobb mecénásának számít.

A Political Capital egyébként más brüsszeli együttműködések keretében is súlyos tízmilliós összegekhez jut, amit az uniós adófizetők, így a magyarok is fizetnek.

Brüsszelből érkezett pénz, közel 60 millió forint Gyurcsány volt államtitkárának, Horn Gábornak Republikonjához is, egy Európa jövőjéről szóló projektre, amely leplezetlenül választási ügy: fő célja a 2024-es EP-választásra való felkészülés, arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy minél többen szavazzanak - nyilván a baloldalra.

A Republikon Tudományos, Oktatási és Kutatási Alapítvány „Európai értékek a tudatos választáshoz” című projektjének

nem titkolt célja volt a választás befolyásolása, hiszen szerintük a magyarországi választások eredményei nem csak az ország, hanem az egész térség, sőt az európai politikára is kihathatnak.

Ezenfelül – már-már kötelezően – létrehoztak workshopokat fiatalok számára, hogy megküzdhessenek az úgynevezett álhírekkel - hogy mi az, azt ők mondják meg - úgymond fejlesszék a kritikai gondolkodásukat.

A tavalyi projektre a Republikon szintén közel 60 millió forintot nyert el az Európai Bizottságtól.

Milliárdok a baloldali álcivileknek

2023 elején Brüsszel jelentős,

4 millió euró (körülbelül 1,5 milliárd forint) összegű pályázati forrást nyitott meg civil szervezetek számára.

A forrásokat egy négy tagú konzorcium osztja szét a pályázó szervezetek között. Az Ökotárs mellett az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány Magyarország és a Közösségfejlesztők Egyesülete dönt a források szétosztásáról.

Emlékezetes, hogy amikor a Norvég Alap forrásait az Ökotárs és partnerei osztották szét, akkor rengeteg pénz jutott baloldali szervezetekhez. A mostani pénzeknél még tart az elbírálás,

de az alapján, hogy a brüsszeli alap kommunikációját a magyar nyilvánosságban részben a momentumos Donáth Anna végzi, senkinek nem lehet sok kétsége afelől, hogy számos dollárbaloldalhoz köthető kedvezményezett lesz.

A fenti forrásokon kívül szintén jut uniós pénz azoknak a civil szervezetknek is, amelyek idén március 15-én vettek részt egy civilnek álcázott rendezvényen – amelyen egy politikus, a baloldali főpolgármester Karácsony Gergely mondott beszédet.

Ezek a szervezetek általában Soros György pénze mellett brüsszeli forrásokból is részesülnek.

A Soros-féle civil szervezetek brüsszeli forrásokból is részesülnek Forrás: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin

Így például a Soroshoz is közel álló Menedék-Migránsokat Segítő Egyesület 86 059 eurót, körülbelül 33 millió forintot kapott az Európai Bizottságtól egy 2023.április 1-jén induló programra. Hivatalosan a pályázat célja a migránsok integrációja, az antirasszista politika, a diszkrimináció megszüntetése.

Szintén Soros-közeli szervezet a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete, amely egy pécsi, egy miskolci és egy szegedi szervezettel együtt indulva több, mint 65 millió forintot kapott arra, hogy minél több fiatalt bevonjanak a diszkrimináció elleni harcba, megerősítsék a civil részvételt a helyi közösségekben, aktivista fiatalokat képezzenek.

Nem lehet véletlen, hogy éppen a jövő évi önkormányzati választások előtt jut külföldi forrás az efféle szervezeteknek.

De nehéz ettől függetlenül értelmezni azt, hogy a German Marshall Fund of the United States Engaging Central Europe programja nemrég pályázati felhívást tett közzé, amelyre május 15-ig lehet jelentkezni.

A pályázat célja olyan, elsősorban jogvédő és antikorrupciós "watchdog" szervezetek és projektjeik támogatása, melyek célja tevékenységük kiterjesztése a nagyobb városi központokon túlra és jelenlétük erősítése a vidéki régiókban.

A győztes szervezetek 10-20 ezer eurót, azaz 37,5-75 millió forintot kaphatnak.

A dollárcivilek és a vidéki dollármédia megerősítése régóta a tengerentúli demokrata párti politikusok vesszőparipája Magyarország kapcsán. Samantha Power, a USAID vezetője 2023. február 11-én írta ki a Twitterére, hogy csatlakoznak az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és a Budapest Pride tevékenységéhez.

Samantha Power Budapesten jelentett be egy 20 millió dolláros támogatást Forrás: Mandiner

Nem meglepő, hogy ezekhez a civil szervezetekhez csatlakoznak, hiszen az évek során az amerikai külügyminisztérium több alkalommal is támogatta őket. Power arról is beszélt Budapesten, hogy

az Egyesült Államok 20 millió dollárral fogja támogatni a demokratikus intézményrendszer jobb működéséért, valamint a jogállamiságért küzdő civil szférát és a független médiát a közép-európai térségben.

A fentiekből jól látható, hogy a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választások előtt folyamatosan érkeznek a pénzek a dollárbaloldalhoz szorosan kötődő médiumokhoz és civil szervezetekhez. A dollármédia és dollárcivilek pénzelése pedig csak tovább fokozódhat a következő hetekben a baloldal támogatása érdekében.