Ezeket kell tudni a pápalátogatás programjáról

Ferenc pápa távozott Budapestről, Budapest, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, 2021.09.12.
Budapest, 2021. szeptember 12. Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 12-én. A katolikus egyházfő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett a fővárosba. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hol lesz a pápai szentmise? Kinek és hol nem kell fizetni a közlekedésért? Hol kell számítani lezárásokra? A Mandiner összegyűjtötte a pápalátogatás legfontosabb programjait és gyakorlati tudnivalóit.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa április 28-án reggel nyolc óra után valamivel indul a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérről Budapestre, tíz óra magasságában érkezik Magyarországra a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Egy órával később már a Sándor-palota előtti téren fogadják ünnepélyes keretek között. Ezt követően

találkozik Novák Katalin köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Kora délután a Karmelita kolostor épületében találkozik az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel, itt beszédet is mond. Április 28-án késő délután a Szent István Bazilikában az egyházi vezetőkkel, püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, hitoktatókkal, katekétákkal találkozik Ferenc pápa, itt szintén beszédet mond.

Szegényekkel is találkozik a pápa

Másnap, április 29-én délelőtt a Szentatya a Rózsák terén a Szent Erzsébet-templomban találkozik a szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel (Szép szimbolikája van, hogy itt kerül sor a találkozóra, hiszen Árpád-házi Szent Erzsébet a szegények nagy pártfogója volt, menedékházat alapított árva gyerekek részére, és férje halála után is gondoskodott a szegényekről). Ezt követően a Szentatya meglátogatja a tér túloldalán található görögkatolikus templomot is, itt találkozik a görögkatolikus hívekkel is.

A szegények mellett a fiatalok sorsát is a szívén viseli Ferenc, velük is szeretne találkozni. Erre szintén április 29-én kerül sor, mégpedig a Papp László Sportarénában.

Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hősök terén, 2021. szeptember 12-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

– nyilatkozta Ernyey Áron, a pápalátogatás egyházi részről delegált programigazgatója a 777blognak. Az arénába a meghívóval érkezőket engedik be, de a szervezők arra buzdítanak, hogy az érdeklődők a Szent István téri kivetítő előtt gyülekezve kövessék az eseményeket. Itt egyébként az összes eseményt közvetítik majd, így aki nem jut be, ebben a formában bekapcsolódhat. Aki nem tud oda elmenni, az pedig a közmédiában követheti az eseményeket.

Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezik a Hősök terére, 2021. szeptember 12-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Pápai szentmise a Kossuth téren

A Kossuth téren április 30-án fél tíztől celebrál szentmisét Ferenc pápa. Mint Ernyey elmondta, a színpad, amelyen az oltár is helyet kap, a Kossuth-szoborcsoport előtt helyezkedik el és néz a tér irányába, előtte majd a koncelebráló atyák lesznek, a teljes tér ülő és álló szektor a hívők számára lesz elérhető. Ernyey azt javasolja, hogy a hívek a Szabadság tér, illetve a Deák tér irányából érkezzenek. A kerekesszékes és hallássérült híveknek külön szektort biztosítanak.

A látogatás utolsó napján találkozik a pápa az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, ahol beszédet is mond. A Szentatya hivatalos búcsúztatása a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lesz este fél hatkor.

Ingyenes közlekedést biztosít a MÁV és a GYSEV

Az ország bármely pontjáról

díjmentes utazást biztosít a fővárosba a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV április 29-én és 30-án a pápalátogatás programjaira érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.

A díjmentesség a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. menetrend szerinti járatainak 2. osztályú kocsijain, valamint a Volánbusz Zrt. menetrend szerinti járatain érvényes – közölte a MÁV az MTI-vel. Az esetlegesen szükséges felárakat, valamint az 1. osztály díjkülönbözetét az utasnak meg kell fizetnie – hívták fel a figyelmet. A díjmentes utazáshoz regisztrációs jegy megváltása nem szükséges, a további technikai részletekről az érintett közlekedési szolgáltatók folyamatosan tájékoztatják az utasokat.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Itt kell lezárásokra számítani

A Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos építési és bontási munkálatok miatt péntektől május 7-ig a 2-es, a 2B és a 23-as villamosok a fővárosi Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek, a kimaradó szakaszon külön pótlóbusz nem közlekedik. Buda felől a Kossuth Lajos tér és környékének elérésére a 2-es metrót, a Szent István körút és a Kossuth Lajos tér közötti térség megközelítésére pedig a 15-ös buszt ajánlja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Másodjára látogat el hozzánk

Ferenc pápa legutóbb 2021. szeptember 12-én lépett Magyarország területére: akkor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére érkezett, az úgynevezett statio orbis misét celebrálta a Hősök terén. A délelőtt folyamán találkozott a magyar katolikus püspökökkel, valamint más felekezetek vezetőivel, illetve hivatalos találkozót bonyolított Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel.

Akkor néhány órát töltött csupán Budapesten, majd továbbutazott Pozsonyba, apostoli látogatást tett Szlovákiában. Pozsonyból hazafelé, a repülőgépen újságírói kérdésre reagálva azt mondta:

Ferenc pápa április végi magyarországi látogatása kifejezetten vallási célokat szolgál. A látogatás hátterében azonban az is áll, hogy Budapest a Brüsszel által kínált szekuláris progresszivizmussal szemben egy sajátos politikai gondolkodás, valamint cselekvés szimbolikus központjává vált – írta meg a National Catholic Register.