Hidvéghi Balázs: Az EP-álláspont csak meghosszabbítja a migrációs krízist

Horizontal Vertical migration illegal-immigrants
Migrants line up after disembarking on the southern Italian Pelagie Island of Lampedusa on May 17, 2021. - More than 1,400 migrants arrived on the Italian island of Lampedusa at the weekend, sparking calls from far-right politicians for action to stem the flow, amid fresh moves by Italian authorities against the rescue boats who operate in the central Mediterranean. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Csak meghosszabbítja a migrációs krízist az, hogy az Európai Parlament (EP) továbbra is ugyanazokat a nem működő megoldásokat erőlteti az illegális bevándorlás kapcsán, mint korábban - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

A politikus kiemelte, hogy nyolc éve, a migrációs krízis kezdete óta az EP álláspont ugyanazokat a nem működő megoldásokat erőlteti: az elosztást és annak a rögzítését, hogy az Európába érkezőket különböző tagállamoknak kell befogadnia. Megjegyezte,

Olaszországban szükségállapotot hirdettek a tarthatatlan helyzet miatt,

mert háromszor-négyszer annyian érkeznek a Földközi-tengeren keresztül az olasz partokhoz, mint egy évvel korábban.

Hidvéghi Balázs szerint az igazi megoldás, az embercsempészet és az illegális belépési kísérletek visszaszorításának kezdete az lenne, ha

a határvédelemre helyeznék a hangsúlyt,

illetve azt az alaptételt rögzítenék végre, hogy illegálisan, törvénysértő módon nem lehet az Európai Unióba (EU) jönni, és ha valaki így érkezik, azt visszaszállítják oda, ahonnan elindult.

Migránsok Lampedusa szigetén - korábbi felvétel Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Problémaként beszélt arról, hogy nagyon sokan bejutnak az EU-ba és itt is maradnak. Ezt kellene rendbe tenni, de

- mondta. A magyar baloldali EP-képviselők szavazataival is, akik a csütörtöki voksoláson nem mondtak nemet ezekre a javaslatokra - fűzte hozzá.

Lavírozó politikus

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnökének a határvédelmi kerítések építésével kapcsolatos kijelentésére reagálva azt mondta, "Manfred Weber már nagyon sok mindent mondott az elmúlt években, ő inkább egy lavírozó típusú politikus és

Korábban támadta Magyarországot és Orbán Viktor miniszterelnököt a határvédelmet erősítő döntéseiért - mutatott rá Hidvégi Balázs, aki szerint valamiféle elmozdulás van, és ez üdvözlendő, ugyanakkor a parlamenti pozíció, amit elfogadtak, az nem ezt mondja, és a hangsúlyokat továbbra is rossz helyre teszi.

Meghosszabbodó krízis

Kijelentette: csak meghosszabbítja a migrációs krízist, hogy a saját törvényeinket és szabályainkat nem vesszük komolyan. Ha nem tartjuk és nem tartatjuk be, akkor nem várhatjuk el azt, hogy ennek vége legyen, hiszen ki fogják használni a bevándorlók, akiknek a nagy része nem menekült, hanem egyszerűen gazdasági bevándorló - mondta a fideszes politikus, hozzátéve:

a bevándorlók kihasználják Európa gyengeségét

és az embercsempészekkel, az őket sokszor segítő ngo-kal együttműködve tömegesen érkeznek Európába törvénysértő módon. Leszögezte: ez a probléma, aminek a megoldásától sajnos még távol vannak.

Hidvéghi Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Rendszerszintű korrupció

Az Európai Bizottság több tisztviselőjének utazásaival kapcsolatos ügy kapcsán arról beszélt: ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy rendszerszintű korrupció van Brüsszelben. "Mi ezt a kezdetektől fogva mondtuk már. Nem arról van szó, hogy egy-két képviselő megbotlott, engedett a kísértésnek és elfogadott vesztegetési pénzeket, hanem arról, hogy egyre inkább látható:

- fogalmazott Hidvéghi Balázs, aki szerint ennek a jele az is, hogy egy sor kérdésben visszaélnek a hatalmukkal, például politikai bosszúhadjáratot folytatnak Magyarország és Lengyelország ellen, zsarolnak és fenyegetőznek.

"Tarthatatlan, hogy komoly tétekkel zajló tárgyalásokra úgy érkeznek európai tisztviselők, hogy a másik oldal fizeti az útjukat és a szállodájukat" - jelentette ki, majd rámutatott: így nem lehet elfogulatlanul és objektíven tárgyalni, álláspontot képviselni. Hidvéghi Balázs szerint ez "iskolapéldája" a megvesztegetésnek, és úgy tűnik, az Európai Bizottság számos tisztviselője ennek részese volt.

Ahogy Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője fogalmazott korábban, az egész mocsár lecsapolására van szükség.

Átfogó változás kell, mert ez így nem fenntartható és nem érdemes az emberek bizalmára

- jelentette ki.

Hidvégi Balázs kiemelte: a 2024-es EP-választásokon erre "csattanós választ" lehet adni. Akkor kell választ adni a problémákra és ezekre a rendszerszintű visszaélésekre, amit tapasztalunk - mondta.

Gyermekvédelmi törvény

A luxemburgi miniszterelnök bírálata kapcsán azt mondta: Magyarországgal szemben éles támadás indult, és ennek a gyermekvédelmi törvény az egyik kicsúcsosodása. Itt várhatóak a legnagyobb összetűzések - tette hozzá, majd megjegyezte, egy per is folyamatban van, és több ország is felsorakozott Magyarország ellen.

Hidvéghi Balázs azt mondta: próbálják úgy beállítani ezt a törvényt, mintha az a más szexuális orientációjú emberek ellen irányulna, miközben a gyermekek védelméről és a szülők neveléshez való jogának a védelméről szól.

- jelentette ki.

A politikus kitért arra is, "magyarellenes kirohanást" nemcsak a luxemburgi miniszterelnök követett el a héten az EP-vitában, hanem Cseh Katalin (Momentum) és Gyöngyösi Márton (Jobbik) is, akik az ukrajnai háborúról szóló vitában engedtek meg maguknak "egészen elképesztő és igazságtalan, álságos" támadásokat a magyar kormányzati állásponttal és a magyar békepárti javaslatokkal szemben.