Ez lesz Ferenc pápa szombati napja Magyarországon

FERENC pápa, Ferencpápa2023, Ferenc pápa, pápalátogatás, háromnapos apostoli látogatás, Ferenc pápa magyarországi látogatása, Magyarország, péntek, 2023, Karmelita kolostor
Budapest, 2023. április 28. Ferenc pápa beszédet mond az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel szervezett találkozóján a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Pénteken érkezett háromnapos magyarországi látogatásra a katolikus egyházfő. Ferenc pápa látogatásának első napján találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Látogatásáról a nemzetközi sajtó is beszámolt, érkezését tömegek várták itthon. Ferenc pápa tíz magán-, illetve nyilvános találkozón vesz részt, és összesen hat alkalommal mond beszédet magyarországi látogatása során. Péntek délután Ferenc pápa a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal is találkozott. Arról, mi fog történni szombaton, alább mutatjuk!
Vágólapra másolva!

A pápa útja elsősorban pásztori látogatás, a katolikus egyházfő azért érkezett Budapestre, hogy meglátogassa a Magyarországon élő keresztényeket, katolikusokat, és biztassa, megerősítse őket hitükben; ugyanakkor állami látogatás is, amely lehetőséget teremt arra, hogy Ferenc pápa értékekről közvetítsen üzenetet.

Mi fog történni szombaton?

Szombat reggel Ferenc pápa magánlátogatást tesz a Vakok Boldog Batthyány–Strattmann László Otthonában, majd a Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Templomban szegényekkel, menekültekkel és a magyarországi kisebbségek tagjaival találkozik, valamint beszédet is mond. Az eseményen való részvétel meghíváshoz, illetve regisztrációhoz kötött. Ezt követően a pápa a görögkatolikus egyház képviselőivel, valamint a hívekkel találkozik.

A katolikus egyházfő délután a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik. Az eseményen a meghívott és regisztrációval rendelkező, mintegy 11 ezer fiatal vesz részt. A programban Ferenc pápa beszéde mellett a többi között tanúságtételek, néptánc, közös ima és zenei előadások is szerepelnek. Este a pápa a Jézus Társasága tagjainál tesz látogatást.

Óriási a várakozás, nagy szeretettel fogadták itthon Ferenc pápát

Ferenc pápát tömegek várták Budapesten, nemcsak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, hanem a Budai Várban is. Rengetegen voltak kíváncsiak a katolikus egyházfőre, aki

a képek tanúsága szerint jól érzi magát Magyarországon.

A repülőtéren is sokat mosolygott, és tiszteletre méltó módon nem használta a kerekesszékét, hanem bottal sétált végig az őt fogadó delegáció felé.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án.

Jól érezte magát a Karmelita kolostorban is. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Arról, mi történt a pápa magyarországi látogatásának első napján, IDE KATTINTVA tájékozódhat!

Jó hangulatú beszélgetést folytatott a pápa és a magyar államfő. Forrás: Donat Kekesi - Photograpy

Ferenc pápa 2023. április 28. és 30. közötti apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó, minden nyilvános eseményéről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Dunán összesen hat, pénteken, szombaton és vasárnap is két-két élő közvetítés lesz látható. Ferenc pápa érkezése előtt a Krisztus a jövőnk című ismeretterjesztő sorozat átfogóan mutatja be a pápaság történetét, Magyarország és a Szentszék kapcsolatát, valamint az egyházfő Magyarországhoz fűződő viszonyát. Ezenkívül minden hétköznap várhatók kulturális egyperces etűdök, a húsvéthétfőtől megújult Mindennapi című műsorban Ferenc pápa gondolatai, idézetei szólítják meg a közmédia közönségét.

Az MTVA vallási főszerkesztősége által a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt elindított, immár 16 ezer feliratkozóval rendelkező Bizony, Isten! elnevezésű YouTube-csatornán a tematikus tartalmak újranézhetők.