Óriási vihar csaphat le az országra

zivatar, nagykanizsa, vihar, magyarország
Budapest, 2022. május 25. Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2022. május 25-én este. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Visszavonta a korábban Zala vármegyére a heves zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat késő délután.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint

továbbra is elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben a zivatarok veszélye miatt Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyék területén.

A meteorológiai szolgálat szombatra kiadott figyelmeztetése szerint elsősorban a Dunántúl nyugati részén labilizálódik a légkör, amelynek hatására zivatarok kialakulására kell számítani a kora délutáni óráktól kezdődően.

Az északnyugatról délkelet felé gyorsan áthelyeződő cellákat helyenként 70-80 kilométer/órát meghaladó széllökés, - döntően 1-2 centiméteres, egy-egy helyen 2 centiméternél nagyobb - jég, valamint intenzív csapadékhullás kísérheti. A zivatarok este - kisebb számban - a Duna-Tisza közére is átterjedhetnek.

Vasárnap az ország keleti felében válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, a zivatarokat átmeneti szélerősödés és helyenként apró szemű jég kísérheti.

Korábban írtuk:

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután.

Zala vármegyében hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém vármegyék területén.

Másodfokú riasztást adott ki hevesebb zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálat. A kép illusztráció! Forrás: MTI/Varga György

A meteorológiai szolgálat szombatra kiadott figyelmeztetése szerint elsősorban a Dunántúl nyugati részén labilizálódik a légkör, amelynek hatására zivatarok kialakulására kell számítani a kora délutáni óráktól kezdődően.

Az északnyugatról délkelet felé gyorsan áthelyeződő cellákat helyenként 70-80 kilométer/órát meghaladó széllökés, - döntően 1-2 centiméteres, egy-egy helyen 2 centiméternél nagyobb - jég, valamint intenzív csapadékhullás kísérheti.

A zivatarok este - kisebb számban - a Duna-Tisza közére is átterjedhetnek. Vasárnap az ország keleti felében válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, a zivatarokat átmeneti szélerősödés és helyenként apró szemű jég kísérheti.