Karácsony Gergelyt mindenben Gyurcsány Ferenc irányítja

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Tekintettel arra, hogy a Demokratikus Koalíció a legnagyobb és legszervezettebb baloldali erő, Karácsonynak nincs esélye az újrázásra Gyurcsány Ferenc támogatása nélkül – jelentette ki Erdős Gergely az Origónak adott interjúban. A Századvég Alapítvány kommunikációs elemzési igazgatóhelyettese szerint Gyurcsány ugyanakkor egyszer már elárulta Karácsonyt, hiszen korábbi ígéretét megszegve „ráindította" Kálmán Olgát a jelenlegi főpolgármesterre.
Vágólapra másolva!

Úgy látom, hogy a jelenlegi városvezetés inkább egy ideológiai küzdelmet folytat, semmint együttműködne a kormánnyaljelentette ki Tarlós István az Origo megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy a főváros közel 20 milliárd forintos hitelt akart felvenni. Lehet összefüggés Karácsony Gergely megkezdett harca és Gyurcsány Ferenc Spirit FM-nek adott interjúja között?

Karácsony Gergely elsődleges célja, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon megőrizhesse főpolgármesteri pozícióját. Tekintettel arra, hogy a Demokratikus Koalíció a legnagyobb és legszervezettebb baloldali erő, Karácsonynak nincs esélye az újrázásra Gyurcsány Ferenc támogatása nélkül.

A főpolgármester kommunikációs hadviselése a kormányzattal szemben ugyan nem újkeletű jelenség, Gyurcsány viszont félreérthetetlenül megüzente, hogy Karácsonynak az elmúlt évek gyakorlatához képest még inkább politikai fegyverként kellene használnia hivatali pozícióját. Másképpen fogalmazva: Karácsony Gergely abban reménykedik, hogy amennyiben megfizeti a volt miniszterelnök által szabott „politikai árat", számíthat a DK támogatására az újraválasztási kampányában. Nem szabad elfelejtenünk ugyanakkor, hogy

a 2019-es főpolgármesteri előválasztásokon Gyurcsány egyszer már elárulta Karácsonyt, hiszen korábbi ígéretét megszegve „ráindította" Kálmán Olgát a jelenlegi főpolgármesterre.

Karácsony Gergelynek esélye sincs a DK elnöke nélkül Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt, Illyés Tibor

Tóta W. Árpád a dollármédiához tartozó újságíró a pápát és a vallásos embereket szidta egy hétvégi bejegyzésében. Mi az oka, hogy a baloldal ilyen módon viselkedik?

Egyes balliberális véleményvezérek rendszeresen arra törekednek, hogy rossz színben tüntessék fel Magyarországot.

Ferenc pápa budapesti látogatása azonban éppen azt bizonyította, hogy hazánk kiváló házigazda, illetve a béke és a család fontosságának üzenetére továbbra is megkérdőjelezhetetlen igény van Magyarországon, méghozzá a hívő és nem hívő magyarok körében egyaránt.

A baloldal erőszakhoz folyamodott a legutóbbi tüntetéseken. Mit akartak ezzel elérni?

Valódi társadalmi támogatottság hiányában a balliberális politikusok egy része – végső elkeseredésében – ismét a botránypolitizálás eszközéhez nyúlt. 2018–2019-ben a baloldal elsősorban az üléstermi rendbontástól várta politikai népszerűségének növekedését, míg napjainkban az utca lett a szóban forgó akciók színtere. Látnunk kell azonban, hogy

jogsértő, illetve erőszakos botránypolitizálással nem lehet eredményesen pótolni azt a politikai építkezést, amelyre elengedhetetlen szüksége lenne a baloldali pártoknak a választói bizalom elnyeréséhez, a többéves hitelességi válságuk feloldásához.

Az utóbbi években jelentős mértékű külföldi forrásokat kapott a hazai baloldal a helyi sajtóorgánumainak megerősítésére, illetve az online térben és a közösségi médiában is erős vidéki portálok létrehozására. Mi a külföldi „donorok" célja ezzel?

A baloldal tengerentúli finanszírozói vélhetően érzékelték a balliberális pártok és politikusok gyér vidéki beágyazottságának problémáját, amelyet anyagi források segítségével igyekeztek ellensúlyozni. Fontos kiemelni azonban, hogy pusztán médiapolitizálással és kommunikációs trükkökkel nem lehet érdemben javítani a baloldal vidéki támogatottságán.

A balliberális erők bizonyos településeken továbbra is csak fantomszervezetként, „üzenetrögzítős pártként" vannak jelen.

Az aktív helyi jelenlét hiánya, a külföldről kölcsönzött – nem a hazai sajátosságokhoz igazodó – politikai üzenetek hangoztatása, továbbá a vidéki választók mindennapi kihívásaira reagáló javaslatok kidolgozásának elmaradása miatt kijelenthető, hogy a baloldal valójában magára hagyta a vidéki választókat.

Mi várható az elkövetkező időszakban a baloldalon?

Az önkormányzati és európai parlamenti választásokig hátralévő egy év feltehetően jelentős átrendeződést fog hozni a baloldalon.

Valószínűsíthető, hogy az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, illetve az LMP nem kerülheti el a teljes széthullást, mely folyamatból leginkább a Demokratikus Koalíció, valamint kisebb mértékben a Momentum fog profitálni.

A mikropártok kiesésével és maradék szavazóik elszívásával nem kizárt, hogy 2024 közepére a DK-n és a Momentumon kívül nem marad az 5 százalékos küszöb feletti támogatottsággal rendelkező formáció a balliberális oldalon.