Egyetemi napot tartanak a MüPában

Vágólapra másolva!
A szakmai előadásoktól az élőzenés meditációig, a minikoncertektől az immerzív színházig, a kultfilm-vetítéstől a nyilvános főpróbán át a speciális OrgonaExpedícióig – a Müpa május 16-án megrendezi első, teljes egészében a felsőoktatási intézmények hallgatóinak összeállított Egyetemi Napját, amelyen ingyenes programok egész sorával várja mindazokat, akiket érdekel, hogy születik a színpadi varázslat, és azokat is, akik még soha nem jártak a Müpában, de végre megnéznék maguknak.
Vágólapra másolva!

Május 16-án a hallgatók kora délutántól késő estig, első kézből tapasztalhatják meg, milyen az élet egy ekkora kulturális intézményben, és a vizsgaidőszak előtt eltölthetnek egy sűrű, de annál élvezetesebb napot társaikkal és az intézmény dolgozóival.

Ezen a napon az épület valamennyi terme és zuga megtelik programokkal, amelyek között a leendő közgazdászok és mérnökök éppúgy megtalálják a kedvükre valót, mint azok, akiket a szcenika, a hangstúdiók világa, a marketing vagy éppen az éneklés csábít, de azok számára is bőven akadnak inspiráló pillanatok, akik még nem döntöttek a jövőjükről.

Az Egyetemi Napon teljesen új oldaláról mutatkozik be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, ami ezúttal nem nagyszabású koncertek helyszínéül szolgál majd: a színpadot közös meditálás, hangfürdőzés, illetve az énekhangról szóló interaktív előadás keretében vehetik birtokba a hallgatók, míg a Müpa világhíres orgonáját annak legavatottabb ismerője mutatja be.

Aki igazán bennfentes élményre vágyik, és élesben nézné meg, hogyan „hangolódnak" a művészek egy előadásra, az a Fesztivál Színházba már az esti Szabadság, szerelem – Petőfi 200 nyilvános főpróbájára is benézhet.

A költő születésének kerek évfordulója alkalmából bemutatott produkció 21. századi hangzással, a hazai színházi és popélet legjobbjaival, Senával, Paulinával, a 4S Streettel, a Romengóval, DÁNIELFY-vel, a The Biebersszel, Trap kapitánnyal és a THA SHUDRAS-szal, valamint Katona Kingával, Berettyán Nándorral és Szabó Sebestyén Lászlóval várja azokat, akik tényleg tudni szeretnék, hogyan szeretett bele Petőfi a szabadságba.

Az Előadóterem és a KÉK terem párhuzamos univerzumaiban azok kalandozhatnak, akik az előadó-művészet elméleti háttérszakmáiról szeretnének többet megtudni, vagyis mindenkinek ott a helye, aki kíváncsi, mivel foglalkozik mások mellett egy jogász, egy gazdasági szakember vagy egy programszerkesztő a Müpában.

Két program között a Zászlótér pihentető minikoncertjeivel töltődhet az elcsigázott hallgatóság, az Üvegteremben pedig a felszabadító élménydobolások után arra is fény derül, hogy a szex nemcsak a pop világát, de sokszor bizony a klasszikus zene kiemelkedő alkotásait is jócskán áthatja.

Az óránként induló változatos tematikus sétákon a Müpa Stúdió működésével és a backstage büfék titokzatos világával ismerkedhetnek az érdeklődők, és arról is átfogó képet kaphatnak, mi van a színpad alatt, felett és mögött, sőt: megtudhatják, mi mindennek kell megvalósulnia ahhoz, hogy egy látványos előadás vagy egy világszínvonalú koncert a közönség elé kerülhessen.

Forrás: Müpa

De a programok az emblematikus épület falain túl is folytatódnak: a Müpa Sátorban a Recirquel meghitt, semmihez sem hasonlítható előadása után arra is lesz alkalom, hogy a jelenlévők együtt beszéljék meg a látottakat, a napot záró lelazulásra pedig a Ludwig Múzeum teraszán kerül sor, ahol napjaink egyik legfoglalkoztatottabb DJ-je, nagyszínpadok drop mestere, Adam Ajkay biztosítja majd a zenét.

Aki kedvet kapott mindehhez, a részletes programot itt találja:

https://bit.ly/Mupa_EgyetemiNap2023

Az Egyetemi Napra érdemes előzetesen jelentkezni, mert a limitált férőhelyes, helyszíni regisztrációt igénylő programok esetében előnyt élveznek azok, akik korábban már jelezték részvételi szándékukat.

Az esemény érvényes felsőoktatási diákigazolvánnyal látogatható.

Müpa

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly-, kortárs, könnyű- és világzenének, jazznek, operának, újcirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt.

A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket kínáljon változatos műfajokban.

Az intézmény alapvető feladata, hogy a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával új irányokat és irányzatokat is bemutasson és közérthetővé tegyen, s az ínyenc és a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élményt biztosítson.

A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását is kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében.

Tevékenysége jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.