Rétvári Bence: Magyarország teljesítette az EU-nak tett minden eredeti vállalását

érettségi 2020, koronavírus, járvány, Budapest, diák, diákok, maszk, tanár, történelem érettségi, Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium
Vágólapra másolva!
Magyarország az Európai Uniónak (EU) tett minden eredeti vállalását teljesítette, így már nincs akadálya az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek és annak, hogy a magyar pedagógus-béremelés megvalósuljon - jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

- mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ez szükséges ahhoz, hogy Magyarország hozzáférhessen a neki járó uniós forrásokhoz.

Magyarország tehát teljesítette minden eredeti vállalását, amelyet az EU feltételként szabott ahhoz, hogy megérkezzenek Magyarországra a forrásai.

Magyarország a megállapodást betartotta, így már nincs akadálya annak, hogy az uniós források megnyíljanak Magyarország előtt - hangsúlyozta Rétvári Bence. Közölte:

ez azt jelenti, elhárult az elvi, jogi akadálya annak is, hogy a magyar pedagógus-béremelés megvalósuljon.

Mint arról az Origo korábban beszámolt,

pedagógusok bérét 2013 és 2017 között, valamint a háború okozta nehézségek ellenére idén januárban is emelte a kormány.

Rétvári Bence az Origónak adott interjúban elmondta, hogy

Három év alatt 75%-os béremelés a cél, ami a valaha volt legnagyobb emelés. Idén januárban egy 10%-os béremelést előlegezett meg a kormány, de ez csak az első lépés.

Ha megérkeznek az EU-s források, másnaptól 561 ezer forint lesz a pedagógus átlagbér, ráadásul a különbözet január 1-ig visszamenőlegesen is jár. Jövőre 681 ezer forint, 2025 januárjára pedig 800 ezer forint a kormány tervei szerint a pedagógus átlagbér.

- szögezte le az államtitkár.