Andrej Babis: Az Európai Bizottság tagjai el akarják pusztítani Európát - videó

BABIS, Andrej
Budapest, 2023. május 4. Andrej Babis volt cseh kormányfő beszél a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencián a Bálna Budapestben 2023. május 4-én. A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozása. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nem szabad felrúgni a visegrádi együttműködést (V4), mert nagyon jól működött - mondta Andrej Babis volt cseh kormányfő A merész igazság Magyarországról című, szerdán közzétett podcastben.
Vágólapra másolva!

A cseh politikus Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral beszélgetve felidézte: egy korrupcióellenes mozgalmat alapított 2021-ben, mert "a korrupció borzalmas méreteket öltött a Cseh Köztársaságban". Pártja ideológiájának és stratégiájának lényege, hogy azért politizálnak, hogy jobbá tegyék az életet minden cseh állampolgár számára - fejtette ki. Hozzátette: több választást is megnyertek, de a legutóbbit elveszítették, mert az összes párt összefogott ellenük.

Kitért arra: mindenféle törvényt gyártanak ellene, például az összeférhetetlenségre vonatkozóan. "Ezt az egész összeférhetetlenséget Európában találták ki"; olyan ez, mint amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke "azt üzente az olaszoknak a választások előtt, hogy ha Melonira szavaztok, akkor nem kaptok pénzt, vagy amit Orbán Viktorral, velem vagy Jansával csináltak" - fogalmazott.

Úgy értékelte, "ők akarják eldönteni", hogy ki nyerje meg a választásokat, ki legyen kormányon.

Ezek az emberek a Bizottságban, úgy tűnik, el akarják pusztítani Európát, ami komoly veszély mindannyiunk számára

- jelentette ki. Hozzáfűzte: ezért fontos a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás.

Andrej Babis büszke arra, hogy populista Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Andrej Babis arról is beszélt: büszke arra, hogy populista, mert a populizmus azt jelenti, hogy az ember küzd azoknak a kívánságaiért is, akik nem értenek egyet a kormánnyal.

Az EP-választásról azt mondta: meg kell győzni az embereket, hogy menjenek el szavazni, mert legutóbb a részvétel csak 28 százalékos volt. Továbbá meg kell nekik magyarázni, hogy Európa jövője nagyon fontos a cseh állampolgárok jövője szempontjából - vélekedett. Megjegyezte: az Európai Tanácsot a Bizottság irányítja, pedig ennek fordítva kellene lennie, a Tanácsnak kellene irányítania a Bizottságot.

Andrej Babis közölte: szerinte a cseh miniszterelnök "titokban csodálja Orbán Viktort, mert egy fantasztikus könyvet írt a konzervatívokról". De a koalíciós partnere, a Kalózok és a többi párt nem akarja, hogy idejöjjön és találkozzon a magyar kormányfővel - mondta.

Úgy látja, miniszterelnöksége idején a visegrádi csoport (V4) keretében nagyon sok mindent sikerült elérniük, jelentős befolyással rendelkeztek. A V4 nagyon jól működött, de ennek már vége, mert "a jelenlegi cseh kormány mindent ellenez, amit én támogattam, és én támogattam a V4-et is" - jelentette ki.

Azt mondta:

most Lengyelország is stratégiát váltott, "valamiféle atomhatalom akar lenni", és nagyon aktív szerepet vállal az ukrajnai háborúban. De emiatt nem szabad felrúgni a V4-et, mert nagyon jól működött.

Csehország volt miniszterelnöke megjegyezte: politikusaik a 2021-es választás előtt, illetve az elnökválasztás előtt is mindig kritizálták Magyarországot és Orbán Viktort, pedig "nem lenne szabad, hogy belefolyjanak a magyar belpolitikába".