Miközben csődben van a főváros, Gyurcsány embereire van pénz

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél ellenzék főpolgármester-jelölt kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása polgármesterjelölt politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vála
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Meglepő módon a dollármédia egyik zászlóshajója számol be arról, hogy Karácsony Gergely évente több mint 400 millió forintot költ tanácsadókra. Mindezen lépés mögött is a baloldal vezére, Gyurcsány áll, aki egyszer megdicséri, egyszer pedig támadja a főpolgármestert, így tartva őt teljesen a markában. A tanácsadói fizetések annak fényében is botrányosak, hogy Karácsony folyamatosan arról panaszkodik, hogy nincs pénze a fővárosnak. 
Vágólapra másolva!

A baloldali propagandalap, a dollármédia egyik zászlóshajója, a hvg Gyurcsány utasítására arról írt, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó tanácsadók és főtanácsadók összesen 406 millióba kerülnek az idei évben. A dollármédia tehát teljesíti azt, amit a főnökük mond nekik. Ezzel a baloldal vezére újabb ütést vitt be a főpolgármesternek, mivel Karácsony eddig arról panaszkodott, hogy nincsen pénze a városnak, most pedig kiderült, hogy tanácsadókra azért jut. Gyurcsány tehát egyszer megdicséri, egyszer pedig taslit ad Karácsonynak, így pedig teljesen a markában tartja.

Gyurcsány most egy kis taslit adott Karácsonynak Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Idén 406 millióba kerülnek a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó tanácsadók és főtanácsadók, akik most éppen 42-en vannak, közülük 17 segíti közvetlenül Karácsony Gergely munkáját. A tanácsadók bruttó átlagbére nem elképesztően magas, az elmúlt évek emeléseit pedig elvitte a mostani inflációs hullám. A városházi tanácsadók 2020-2023 közötti adatait közérdekű adatigényléssel kértük ki és elemeztük. Kiderült: nincsenek sokkal többen és nem is kerülnek jelentősen többe, mint Tarlós István idején.

Karácsony Gergely eggyel több tanácsadóra támaszkodik, mint Orbán Viktor, ha a kormányfő 6 miniszterelnöki biztosát és 10 miniszterelnöki megbízottját számoljuk ebbe a körbe. A főpolgármesteri döntéshozatalt összesen 17 főtanácsadó és tanácsadó támogatja. Legalábbis az idén február elsejei állapot szerint ennyien voltak és havi bruttó 15,55 millió forintba kerültek – derül ki a Főpolgármesteri Hivatalnak a főjegyző által küldött válaszából, amit a hvg.hu tanácsadókra vonatkozó adatigénylésére adtak.

Bár tavaly alighanem a legtöbb médiafigyelmet Korányi Dávid, a főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója kapta, amiért az általa elnökölt amerikai szervezet, az Action for Democracy (AfD) pénzt gyűjtött a kampányban Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmának, Korányi az idei tanácsadói listán már nincs rajta, mivel Karácsony tavaly decemberben lecserélte, és azóta az LMP volt társelnöke, az egykori diplomata Kendernay János segíti ezen a területen a városvezetőt.

Éppen azért, mert a városházi (fő)tanácsadók személye, száma és a fizetése is év közben változhat, a hvg.hu egy találomra kiválasztott, február elsejei dátum szerinti állapot adatait kérte ki. A hosszú távú összehasonlíthatóság kedvéért pedig nemcsak az idei évre vonatkozóan, hanem a 2019 őszén hivatalba lépett új városvezetés első teljes, 2020-as évére, a 2021-es és a 2022-es évekre is. Így több év adatai hasonlíthatók össze egymással és az előző, a Tarlós- és a Demszky-korszak számaival.

A részletes adatok alapján a főbb megállapítások így összegezhetők:

  • A Városházán Karácsony Gergely hivatalba lépése óta átlagosan 44 (fő)tanácsadó dolgozik, de számuk változó: a 2020-as 37 volt a legalacsonyabb és a 2021-es 50 a legmagasabb.
  • A főpolgármesternek közvetlenül 17-20 tanácsadója volt az elmúlt években, míg a 4-5 főpolgármester-helyettesnek átlagosan összesen volt ugyanennyi, 14-18 tanácsadója.
  • Karácsony és helyettesei mellett az utóbbi 3 évben a Fővárosi Közgyűlés bizottságai, pártfrakciói és a tanácsnokok is alkalmazhatnak (fő)tanácsadót – többségük meg is teszi.
  • Fel-le mozog a (fő)tanácsadók bérköltsége, és nemcsak a létszámváltozás, hanem a fizetésemelések miatt is: 2020-ban havi bruttó 26 millióba kerültek, az utóbbi 3 évben pedig 34-35 millióba.
  • Az eltérő feladat- és munkakörök miatt a személyi béreknél nagy a szórás: az idén a legalacsonyabb havi bruttó 200 ezer forint, míg a legmagasabb ennek csaknem a hétszerese, 1,35 millió forint.
  • A (fő)tanácsadók havi bruttó átlagbére idén 805 ezer forint, és a többség valóban 500-900 ezer forint között keres, egymillió feletti bruttója pedig a 42-ből csak 5 személynek van.

A közérdekű adatigénylésünkre kapott, a legfrissebb, 2023 február elsejei állapotot tükröző adatsor szerint tehát a fővárosnál összesen 42 önkormányzati (fő)tanácsadó dolgozik, közülük 16-an a magasabb fizetéssel, kiemelt feladattal járó főtanácsadóként, 26-an pedig tanácsadóként. A havi bruttó bérköltségük egy hónapban 33,809 millió forint, ami éves szinten közel 406 milliós kiadást jelent. Az átlagos havi bruttó bér pedig 805 ezer forint (az országos bruttó átlagkereset 530 ezer körül van) – ennek nettója alapesetben 530 forint körül van, családi vagy egyéb kedvezményekkel lehet több.

A fenti interaktív infografikán látszik, hogy voltak évek, amikor a mostani 42-nél több (fő)tanácsadó dolgozott a Városházán: 2021-ben például 50. Az önkormányzati (fő)tanácsadói munkakör hasonló ugyan a kormányzati igazgatásból ismert politikai (fő)tanácsadókéhoz, de a fővárosnál ez a munka nem csak a vezetéshez kapcsolódó, eseti tanácsadás, hiszen Karácsony és helyettesi mellett a bizottságok, a frakciók és a tanácsnokok is alkalmazhatnak tanácsadót, és ez sokaknál főállású, operatív munkakör.

A béreknél az látszik a grafikonból, hogy hektikusan mozognak. Ugyanis míg 2020-ban 705 ezer volt az egy főre eső havi bruttó átlagbér, 2021-ben ez lecsökkent 677 ezerre, azóta viszont egyre nő. Tavaly ugyanis az átlag havi bruttó 757 ezer volt, idén pedig 805 ezer. Ez a 2 év alatt elért összesen 19 százalékos növekedés valójában mostanra reálbércsökkenést jelent, tekintve, hogy a 2021-es 5,1 százalék után tavaly az éves infláció 14,5 százalék volt, idén pedig eddig 24 százalék körül alakult.

Karácsonynak vegyesen vannak tanácsadói és főtanácsadói is, az idén februári állás szerint 17-en. Ez a legkevesebb, mert 2022-ben és 2021-ban még 20-an voltak, 2020-ban pedig 18-an. Körülbelül ugyanennyi, éves átlagban 14-18 (fő)tanácsadója volt a kezdetben öt, ma már csak négy főpolgármester-helyettesnek is. A legtöbb, 7 segítője Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési helyettesnek volt 2020-ban, de 2021 elején is volt még 3, holott közben ő maga lemondott.

Ezzel párhuzamosan nőtt a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (fő)tanácsadóinak száma: 2020-ban és 2021-ben 4-4 ilyen munkatárs dolgozott Gy. Németh Erzsébet mellett, majd a parlamenti képviselővé választott politikus utódját, Bősz Anettet tavaly és idén is már 5-5 tanácsadó segíti. Sokan vannak Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes körül is: neki 2020-ban 3, 2021-ben 5 tanácsadója volt, az utóbbi két évben már beéri eggyel kevesebbel is.

Csaknem féltucat ember látja el tanácsokkal Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest is: a 2020-as 3 után 2021-ben 6 tanácsadója volt (közülük egyet év közben a főjegyzőhöz irányítottak át), tavaly 4, idén pedig 5 munkatárs segítette Kisst. A negyedik főpolgármester-helyettes, a városüzemeltetésért felelős Tüttő Kata a többiekhez képest meglepően kevés, csupán egyetlen tanácsadót foglalkozatott 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is, idén pedig egyet sem.

Az idei adat szerinti 42 (fő)tanácsadó 805 ezres átlagbére személyekre lebontva már nagy szórást mutat. A legkisebb összeg havi bruttó 200 ezer forint, ennyit egyvalaki kap és a főpolgármesternek ad tanácsokat. Karácsonynak dolgozik csaknem hétszer ennyiért a fizetési lista boldogabbik végén álló 3 ember is – ők kapják a legmagasabb, havi bruttó 1,35 milliós összeget. Ugyancsak a főpolgármestert segíti 2 további főtanácsadó is, alig kevesebbért, havi bruttó 1,34 millióért.

A fizetési listán az első öt, 1,3 millió feletti sor után nagy szünet jön, mert mindenki másnak már bruttó 1 millió alatti pénz jár. A 900-990 ezres sávba 6 személy esik, közülük 5 még mindig a főpolgármester munkatársa, viszont e körbe bekerült már egy frakciótanácsadó is, méghozzá a Fidesz-KDNP-é. A főváros szervezeti és működési szabályzata éppen 2020 februárjától ad ugyanis lehetőséget a közgyűlési bizottságoknak, frakcióknak és a tanácsnokoknak tanácsadó megbízására.

A Fidesz-KDNP-nek már 2020-ban volt egy tanácsadója, 2021-re 3 lett, az MSZP-nek pedig 2, a DK-nak 1. Tavaly a Fidesz-KDNP-nek 3 volt, az MSZP-nek és a DK-nak 1-1 – idén ugyanígy. A többi frakciónak nincs és nem is volt. A bizottságok mellett a 2020-as lista szerint nem voltak tanácsadók, 2021-ben az öt testületből 4-nek volt 1-1, és az egészségügyi tanácsnoknak is lett 1. Tavaly kettővel bővült a bizottsági tanácsadók száma, idén annyi változott, hogy eltűnt az egészségügyi tanácsnoké, a gazdaságfejlesztési tanácsnoknak pedig sose volt tanácsadója.

A legalacsonyabb és a legmagasabb (fő)tanácsadói fizetés közötti idei hétszeres szorzó korábban volt nagyobb is. A 2020-as legkisebb, havi bruttó 150 ezres és a legnagyobb, 1,16 milliós összeg között nyolcszoros a különbség, ez 2021-re azért csökkent négyszeresre, mert a legkisebb pénz 300 ezerre nőtt. Tavaly a legalacsonyabb összeg 400 ezer volt, míg a legmagasabb 1,35 millióra nőtt, így alakult ki egy bő háromszoros különbség, ami idén hétszeresre nőtt, mivel a legkisebb összeg feleződött.

Mivel a sajtó időről időre beszámolt az elmúlt 15 évben a városházi tanácsadókról, a Karácsony-időszak számai összevethetők a korábbiakkal is. Az öt cikluson át főpolgármester Demszky Gábor utolsó két hivatali évéből találtunk adatot: eszerint 2009-ben 50, 2010-ben pedig 44 (fő)tanácsadót foglalkoztattak havi 28, illetve 26 millió forintért. Vagyis a számuk hasonló volt, mint mostanában, az átlagbérük pedig havi bruttó 560, illetve 590 ezer – ez a pénz akkor többet ért, mint most 805 ezer.

A Demszkyt két cikluson át követő Tarlós Istvánnak és helyetteseinek 2011-ben például éppen annyi, 42 (fő)tanácsadója volt 2011-ben, mint amennyi most van összesen. Később, 2015-ben Tarlósnak és három helyettesének kevesebb, 34 tanácsadója volt – ebből a főpolgármesternek 14 –, havi bérük pedig bruttó 23,2 millió forint volt, így az átlag 682 ezerre jön ki. 2017-ben 37 tanácsadó volt a Városházán, havi bruttó 675 ezres átlagbéren, ami éppen annyi, mint Karácsonyék 2021-es átlaga – ami után jött a 25 százalékos infláció.

Budapestnek most csődközeli helyzetből kellene kiszabadulnia. Az egyik fő kérdés úgy hangzik: ki tehet arról, hogy a főváros ide jutott, a kormányzat kivéreztető politikája vagy az ellenzéki városvezetés felelőtlen gazdálkodása. A főváros szerint nincs más mód a túlélésre, minthogy nem fizet be 25 milliárd forintnyi adót az államnak. Ez talán az az ügy, amelyben a főpolgármester leginkább számít tanácsadóira is.