Puccsisták kézikönyve

Puccsisták kézikönyve, Az erőszak monopóliuma, Edward N. Luttwak,  kerekasztal beszélgetés,  Századvég, Larusban, 2023 május 12, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány ,
Puccsisták kézikönyve - kerekasztal beszélgetés a Századvég szervezésében a Larusban 2023 május 12-én
Vágólapra másolva!
Edward N. Luttwak amerikai politológus, biztonságpolitikai szakértő, stratéga a Puccsisták kézikönyve című kötetét mutatták be Budapesten, amely a Századvég kiadásában jelent meg magyar nyelven. Magyarországon a geopolitikai és geostratégia témakörében számos megkerülhetetlen gondolkodó műve nem érhető el. A Századvég által kiadott mű ezt az űrt pótolja. A mű Niccolò Machiavelli - A Fejedelem című könyvéhez hasonló, amelynek lényege az, hogy hogyan lehet megszerezni és megtartani a hatalmat.
Vágólapra másolva!

Molnár Attila Károly eszmetörténész, a Századvég Kiadó igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a geopoltika és a geostratégia témakörében Magyarországon űr tátong, mert sok megkerülhetetlen gondolkodó könyve nem érhető el magyar nyelven.

Molnár Attila Károly eszmetörténész, Századvég Kiadó igazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint mondta, Magyarország az újkori történelmében a két világháború közötti periódust leszámítva viszonylag rövid ideig rendelkezett szuverén külpolitikával. Mivel csak a rendszerváltáskor nyertük vissza a szuverenitásunkat ezért országunkban nincs nagy hagyománya a külpolitikai gondolkodásnak - emelte ki.

Hozzátette, hogy a rendszerváltást követően a világ nagy része elfogadta a Pax Americana-t és
sokan elhitték Francis Fukuyama tételét, mely szerint "vége a történelemnek" (Fukuyama híressé vált tanulmányának írásakor az amerikai külügyminisztérium alkalmazottja volt - a szerk.).

- mondta.

Molnár Attila Károly arról is beszélt, hogy a mainstream politikatudományban hiánycikk a hatalom és az erőszak tematikája. Edward N. Luttwak műveivel többek között ezt az űrt tölti ki - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a szerző tanulta és gyakorolta a fegyveres erő alkalmazását. Olyan szemléletet alkalmazott amely nem volt népszerű a politikatudományban - tette hozzá.

Edward N. Luttwak ,Sümeghi Lóránt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője és Pap Milán politológus

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Puccsisták kézikönyve Niccolò Machiavelli A Fejedelem című könyvhöz hasonló - ismertette.

- mondta.

A szerző, Edward N. Luttwak elmondta, hogy a puccsban az az egyik sarkalatos pont, hogy kinél vannak a fegyverek és azok hogyan érik el az adott ország fővárosát. A puccs véghezviteléhez bátor, vállalkozó szellemű emberre és akár katonai vezetőre van szükség aki vállalja, hogy akár meg is ölhetik vagy börtönbe kerühet - mondta. Nekik pedig egyre több embert kell meggyőzniük és magukhoz vonzani különböző eszközökkel - tette hozzá.

Edward N. Luttwak amerikai politológus, biztonságpolitikai szakértő, stratéga Fotó: Szabó Gábor - Origo

- hangsúlyozta a szerző.

A neves szerző szerint egy jó puccsistának imitálnia kell a machievellista kvalitásokat.

A jó puccsistának rendelkeznie kell az oroszlán bátorságával és a róka ravaszságával is.

Luttwak szerint az újság, a televízió és a rádió már a múlté. Napjainkban ma már a megkerülhetetlen közösségi média a legfontosabb eszköz egy sikeres puccs kivitelezésében. Ezt a csatornát kell teljesen kontrollálni, mert itt bárkit meg lehet győzni bármiről.

Edward N. Luttwak

Fő szakterülete a biztonságpolitika, a geopolitika és a hadtörténelem. A könyveit eddig már 24 nyelvre fordították le. Washingtonban a Fehér Házban volt tanácsadó többek között Jimmy Carter, Ronald Reagen, Barack Obama és jelenleg Biden tanácsadója.

Luttwak a kortárs stratégiai gondolkodás fontos alakja. A Strategy: The Logic of War and Peace című művét tankönyvként használják sokfelé a világban. A termékeny szerző legtöbb könyve a katonai-politikai stratégiák elemzéséről szól.