Itt a tavaszi gombaszezon, ezekre érdemes figyelni

Senior Adult One Senior Man Only 70s Caucasian Mushroom Human Hand Picking Growth Nature Leaf Close-Up Part Of Horizontal Outdoors Day Sweden Gavle Plants And Flowers One Person
Gombaszedés, illusztráció.
Vágólapra másolva!
Sok gombafajta bújik ki ilyenkor a földből, köszönhetően a csapadékos időjárásnak. Aki a természetben töltené mostanában a szabadidejét, vigyen magával egy éles bicskát és egy kosárkát, ha szereti a friss gombát – írja a Ripost.
Vágólapra másolva!

A gombák megjelenése főleg a csapadékmennyiségtől függ, amiből mostanában volt bőven. A legbiztosabbra akkor megyünk, ha a néhány napon át tartó esőt követő napos időjárást kivárjuk. Ahogy kisüt a nap és abba sem hagyja 10 napig, indulhat is a gombavadászat.

Gombaszedés, illusztráció. Forrás: Image Source via AFP/Helena Herholdt

Magyarországon több, mint 3000 faj található meg belőlük, amikből 100 mérgező és több, mint 50 védett.

A maradék fajták közözött viszont bőven van olyan, ami nem csak ehető, de finom is.

A kucsmagombák egészen júniusig nőnek majd az erdőkben, köztük az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba. Aki szerencsés, fattyú vagy pusztai kucsmagombával is találkozhat. Szedhető mostanában mezei szegfűgomba, ami az egész országban jelen van, szinte minden erdőben. Tavasszal találkozhatunk a tövisalja gombával is, leginkább gyümölcsösökben, szilvafák, kökény- és galagonyabokrok közelében - olvasható a boon.hu-n. Ugyancsak májusban bújik elő az erdőszéli csiperke is a lomb- és fenyőerdők szélén, illetve a májusi pereszke, amivel az erdőkben és tisztásokon is találkozhatunk.

Gombát bárki gyűjthet Magyarországon, kivéve ha azt a terület tulajdonosa megtiltja. Ezen kívül elzárt területen, bejárást tiltó táblák esetén sem szedhető gomba, vagy csak külön engedéllyel. A védett, természeti oltalom alatt álló gombákat pedig mindenhol tilos gyűjteni. Fontos szabály még, hogy csak olyan gombát gyűjtsünk, amit biztosan ismerünk! Ha pedig ismeretlen gombát látunk, inkább ne szedjük le. A legbiztosabb módja a gombamérgezés elkerülésének, ha gombászás után bevizsgáltatjuk a zsákmányt egy szakemberrel!

Fontos, hogy a leszedett gomba mennyiségére is ügyeljünk.

Két kilogramm gomba az a mennyiség, amit egyéni felhasználásra, egy felnőtt, egy nap gyűjthet olyan területen, ahol ezt nem tilos.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tanácsolja, a már ismert, bevizsgálásra szánt gombákat kosárba, szellős dobozba, papírzacskóba, fajonként elkülönítve gyűjtsük és szállítsuk. Ne tároljuk őket sokáig, mert a friss gomba gyorsan romlik. A bevizsgáltatásukat követően, lehetőleg 24 órán belül együk meg őket.

A gombavizsgálók országos listája megtalálható a netgombasz.hu oldalon, de van szakértői lista a NÉBIH oldalán és a piacfelügyelet honlapján is, mivel a legtöbb piacon kötelező gombaszakértőt alkalmazni. Épp ezért a legegyszerűbb, ha a legközelebbi piacra visszük el bevizsgáltatni a leszedett gombákat.