Vágólapra másolva!
Nem volt az olyan rég, de már szinte a feledés homályába vesz, hogy a szociális érzékenységre hivatkozva a Gyurcsány-párt politikusai októberben azzal roadshow-zták végig az ellenzéki médiát, hogy “rezsimenedékeket” nyitnak. (Különös, hogy mindig csak ellenzékben keríti őket hatalmába az a fene nagy „szociális érzékenység.”) Szomorú tekintettel adták elő a színjátékot, hogy csak ők képesek megvédeni a kormánytól a szegény, kiszolgáltatott nyugdíjasokat, nagycsaládosokat, hiszen a „hatalom” kegyetlen módon “drasztikus módon emelte a rezsiárakat”. Ezért akarták melegedővé alakítani a könyvtárakat, múzeumokat a fagyoskodók számára.
Vágólapra másolva!

Újra bebizonyosodott, hogy ez az ellenzéki hajcihő sem volt más, mint ordas nagy hazugság. Most így a tavasz végén már ellamentálhatunk a „rezsimenedékek” ügyén, hiszen azok fizikai valójukban nem is léteztek, így politikai terméknek is silánynak bizonyultak. Újra csak azt bizonyították ezzel, hogy az ellenzék nem képes valódi alternatívára és nincsenek tisztában a valósággal. Hiába ismételgették azt a DK-sok, hogy a kormány hatszorosára emelte a rezsidíjakat, a csekkeken csak nem akart megjelenni az általuk óhajtott ár. Nem az olvasó készülékében van a hiba, ha nem látott kígyózó, melegedésre váró sorokat egyetlen önkormányzati intézmény előtt sem, hiszen nem voltak ilyenek. Nem tudunk a DK által vágyott hányatott sorsú, fázós átlagpolgárokról, akik a DK-s polgármestereknek rebegtek volna hálát a rezsimelegedők miatt. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt időszakban továbbra is Magyarországon voltak Európai Unióban a legalacsonyabbak a lakossági energiaárak. Még annyit a „jótevő” DK-s polgármesterekről, hogy politikai elvakultságuk miatt arra sem voltak hajlandóak, hogy saját intézményeik energiaszámláinak csökkentése érdekében egy asztalhoz üljenek a kormány illetékeseivel.

Az élet tehát bizonyította, hogy nem alakult ki a DK által várt rezsiválság, társadalmi elégedetlenség, szó sem volt a drasztikus áremelésről, hiszen a kormányzat az átlagfogyasztásig tényleg megtartotta a rezsicsökkentés eredményeit.

Kétségtelen, hogy Gyurcsányék a kormányzati időszakuk után ellenzékből is mindent megtettek azért, hogy ne maradjanak alacsonyak a rezsidíjak. Bevezetésétől, 2013-tól szinte minden nap támadták a rezsicsökkentést. Az energiai terület stratégiai ágazat, ezért az Orbán-kormány állami kézbe vette az MSZP-SZDSZ kormányok idején privatizált szolgáltatókat, és így tudta bevezetni a mérsékelt, hatósági árat. Erre azért volt szükség, mert 2010-re éppen Gyurcsányék és elvtársaik gazdaságpolitikája miatt alakult ki hatalmas társadalmi feszültség az országban a magas árak miatt. A folyamatos emelésekkel rezsiválságot eddig csak tehát a baloldal okozott Magyarországon.

De úgy tűnik, ellenzékben sem tudnak másképp politizálni, és erre az ukrán-orosz háború kitörése után még rátettek erre egy lapáttal. Az európai energiaválságot, ellátási gondokat és az egekbe szökő inflációt is egyértelműen az uniós szankciók okozták. De Dobrev Klára nem elégedett meg a brüsszeli, elhibázott intézkedések mértékével, még keményebbeket követelt. Ezzel - több uniós magyar képviselőtársával együtt - tulajdonképpen Magyarország gazdasági ellehetetlenítése mellett is érvelt. A DK ezen kívül kiállt a fegyverszállítások mellett is, ami a háború eszkalációját is jelenti. Az ellenzék egyértelműen háborúpárti. Közben abban is elkötelezettek, hogy a bizonytalan világpolitikai és gazdasági helyzetben minden erejüket azon dolgozzanak, hogy ne kerüljenek Magyarországra az uniós források. Ezzel és a kemény szankciókkal azt akarják elérni, hogy szociális feszültség alakuljon ki, amely politikailag destabilizálhatná a kormányt. De ez nem fog összejönni.

Nem veszik észre, hogy 2010-ben is azért buktak meg, mert hazudoztak és a magyarok érdekeivel szemben politizálva a csőd szélére taszították az országot. Azóta semmit nem változtak. De még mindig nem értik, hogy miért nem nő a támogatottságuk.

Pindroch Tamás

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője