Az emberek túlnyomó többsége nem őrült baloldali

ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. május 30. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Jordan Peterson kanadai politológus, pszichológus professzor találkozója a Karmelita kolostorban 2019. május 30-án. Jordan Peterson a május 30-31-én megrendezendő Brain Bar fesztivál vendégeként érkezett Budapestre. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Közép-Európa szerencséje, hogy itt még elég frissek az emlékek a kommunizmusról ahhoz, hogy tudják, hova vezet mindez. Ha egyáltalán eljöhet még a nyugati értékek reneszánsza, az nagy valószínűséggel Közép-Európából indul - minderről Jordan B. Peterson beszélt a Mandinernek adott interjújában.
Vágólapra másolva!

A magyar családpolitikáról azt gondolom, hogy ha valóban alaposan ismernék világszerte, a legtöbb ember egyetértene vele. Az emberek túlnyomó többsége nem őrült baloldali - minderről Jordan B. Peterson beszélt a Mandinernek. Egy rendkívül hangos, elborult kisebbségnek aránytalanul nagy hatalma van – főleg a közösségi média és a molesztálás csúcsra járatása révén - tette hozzá a kanadai pszichológus-politológus.

A szíve mélyén a legtöbb ember működő családban szeretne élni, vagyis erről nem olyan nehéz meggyőzni őket. Ha az eszményeket leromboljuk, a társadalom is elpusztul - mondta Peterson. Ez a pusztulás pedig alulról indul, a legszegényebb, legnyomorultabb emberek kerülnek először sorra.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Jordan Peterson kanadai politológus, pszichológus professzor találkozója a Karmelita kolostorban 2019. május 30-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ennek tapsol a baloldal

Peterson szerint a helyzet megtizedelte a kisvállalkozásokat, így az összes pénz a nagyvállalatokhoz vándorol. És a baloldal szerint ez jól van így. Micsoda őrültség ez?!

A politológus úgy véli, Közép-Európa szerencséje, hogy itt még elég frissek az emlékek a kommunizmusról ahhoz, hogy tudják, hova vezet mindez. Ha egyáltalán eljöhet még a nyugati értékek reneszánsza, az nagy valószínűséggel Közép-Európából indul. A kanadai egyetemisták, mint például az én tanítványaim, értelmes, szorgalmas, rendszerint első generációs bevándorlók gyermekei, akiknek fogalmuk sincs, mi történt Sztálin alatt, nem tudják, miért folyt a hidegháború, és nem hallottak arról, hogy a kommunisták több mint százmillió embert öltek meg a huszadik században. Nem tehetnek róla, hogy ezt nem tanítják meg nekik. Mégis mit várunk akkor tőlük? - tette fel a kérdést Peterson.

"Ezt hagyjuk már"

Jordan B. Peterson szólt arról is, hogy mindig jól jön, ha valamivel folyamatosan riogatni lehet az embereket, ha démonizálni lehet valakit.

Orbán viszont jól hozza a főgonoszt, a féleszű balosoknak még jól is jön, hiszen az ő kezükben van a legtöbb sajtótermék - tette hozzá.

Abszurd a vádaskodás. Mindez annak is betudható, hogy a technológiai korszakváltás következtében a hagyományos médiának leáldozott. Öt év múlva a CNN már nem lesz sehol, ahogy az MSNBC sem. A Fox News pedig kinyírta magát Tucker Carlson kirúgásával - vélte Jordan Peterson.

"Öt év múlva a CNN már nem lesz sehol" Forrás: shutterstock

Újabb zsarnokság következhet

Az a meggyőződés vezetett a klinikai szakpszichológia területére, hogy a politikai stabilitás kulcsa az egyéni szerepvállalás, amely lényegét tekintve vallási alapokon áll. Ha jobbá akarjuk tenni a világot, jobb emberré kell válnunk. Nincsenek olcsó megoldások - mondta Peterson.

Nem tudjuk, mit hoz a következő tíz év, de kalandosnak ígérkezik, és ahogy elnézem, egyre gyorsuló ütemben történnek a dolgok. Ha kacérkodunk a zsarnoksággal, hamar komolyra fordul a helyzet – amint ezt a covidlezárások idején is megtapasztalhattuk.

Úgy tűnik, az egész világ olyan, mint egy nagy repülőtér, példának ott van Brüsszel. A reptér szimbólum: a zsarnokság gyakorlótere. Biztos, hogy így akarunk élni?

A teljes beszélgetést itt olvashatják.