Tömegkezelés témában tartott háttérbeszélgetést az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán kora délután az elmúlt hetek tüntetésein történtek miatt. Dr. Gömbös Sándor r. dandártábornok, az ORFK Hivatalának vezetője és Wieszt Ferenc r. ezredes, a BRFK főosztályvezetője válaszolt az újságírók kérdéseire.

Azért tartotta fontosnak a rendőrség, hogy egy ilyen beszélgetést tartson, mert szerintük még mindig vannak olyan kérdések a tömegrendezvények kapcsán, amik megválaszolásra várnak.

Kiemelték ismételten, hogy mik azok a feltételek, amelyeknek meg kell felelnie egy bejelentett jogszerű gyűlésnek és ezek miért fontosak. Legfőképp azt, hogy kell lennie egy vezetőnek/szervezőnek, akik felelnek azért, ami a gyűlés során történik. Ezek a gyűlések eddig kivétel nélkül rendben végbementek, a rendőrségnek csak egy-két kivételes esetben kellett intézkedniük és akkor is a szervezők kérésére.A probléma ott kezdődik, amikor ezek a bejelentett gyűlések végetérnek és a tömeg továbbra is egyben marad, mert ez már be nem jelentett, jogellenes gyűlésnek minősül.

Ilyenkor vezető hiányában a tömegpszichózis is erősebben hat a tömegben lévő emberekre és olyan dolgokra veszik rá magukat, amiket alap esetben nem tennének meg.

A rendőrök ilyenkor is törekednek arra, hogy a lehető legbékésebben kezeljék a helyzetet, azonban vannak olyan helyzetek, amikor már muszáj közbeavatkozniuk.
A város közlekedésének a megbénítása egy idő után cselekvésre készteti a rendőröket – mondta Gömbös Sándor.

A bejelentett gyűlések végén bizonyos személyek úgymond ellopják a tömeget, sokszor a résztvevők nem is tudják, hogy mihez csatlakoznak – emelte ki Wieszt Ferenc.

Arra is felhívták a rendőrök a figyelmet, hogy ezeken a gyűléseken akár tragédia is történhet, mivel a tömeg sokszor annyira összenyomódik, hogy az már életveszélyes. A legutóbbi tüntetésen négy embert ki is kellett emiatt emelnie a rendőrségnek, mert csak így óvhatták meg őket.Arról is szó esett, hogy a rendőröknek milyen nehéz azt elviselni, hogy a tömeg velük szemben is olykor verbálisan vagy fizikálisan erőszakosan viselkedik. Wieszt Ferenc a parancsnokok szerepét emelte ki, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a beosztottjaik viselkedését, valamint azt, hogy a rendőrök folyamatosan képzéseket kapnak, amik ezekre a szituációkra is kitérnek.

Tüntetés, 2023.05.19.Fotó: Polyák Attila - Origo

Elmondták, hogy sokkolót nem használtak egyik tüntetésen sem, Wieszt Ferenc, a BRFK főosztályvezetője azt is elmondta, hogy a sajtóban bejárt felvételeken az látszik, hogy a sokkolót kézben tartó rendőr éppen azt próbálta ki, hogy működőképes-e a nála lévő eszköz, ami a protokoll része.Ha nincs jogellenes magatartás, akkor nem kell számítani rendőri kényszerítő intézkedésre – emelte ki végezetül Gál Kristóf.