Újabb hitelfelvételről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, ahol Karácsony Gergely főpolgármester ellen tüntettek. A Párbeszéd nevezetű mérhetetlen támogatottságú törpepárt politikusa megint elmenekült az újságírók elől. A közgyűlés baloldali többsége nemet mondott a Fidesz-KDNP békepárti határozatára. 

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a 2023-as költségvetés módosítását - írta a Magyar Nemzet. Mint ismert, a főváros fizetőképességének folyamatos biztosítása érdekében áprilisban egy úgynevezett túlélőprogramot állítottak össze Karácsonyék. Ennek következő eleméről határoztak a Fővárosi Közgyűlés ülésén.

Ismeretes, hogy a múlt hónapban jelentette be a főpolgármester, hogy rendkívüli intézkedéseket vezetnek be, ezek között szerepel többek között, hogy a BKK 24 milliárd forintos hitelt vesz fel, nagyon magas kamatterhek mellett. A hitelfelvételről szólva, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az első négy hónapban a működési kiadások 58 százalékát a közösségi közlekedés, illetve − mint fogalmazott − a kormány finanszírozása tette ki. Ez alatt a szolidaritási hozzájárulást értette, amely ellen a hónap végén keresetet nyújtanak be a Fővárosi Törvényszéknek. Mint mondta: a hitelfelvétel önmagában is nagy teher, a 24 milliárd után 673 millió forint kamatot kell fizetni. Hozzátette:

ezt a rezsimegtakarításból és a Budapest 150 programsorozat megünneplésére szánt pénzből fedezik majd.

Végül 17 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 9 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés a módosítást. A hitelt egyébként szeptember 18-ig kell a BKK-nak visszafizetnie.

Menekülés Karácsony-módra

Ismét elbújt az újságírók kérdései elől Karácsony Gergely, ugyanis ahogy a múltkori közgyűlés kezdete előtt, most is a hátsó ajtón érkezett a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésére. Az esemény kezdetén a Fidelitas Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát hangszórón bejátszva, egy molinót kifeszítve üzent a főpolgármesternek. A Demokratikus Koalíció a főpolgármesterre vonatkozó szavait idézték, miszerint:

Karácsony Gergelyt könnyű szeretni, de nem teljesíti a feladatát − én szerintem.

A Fidelitas figyelemfelhívó akciója a Fővárosi Közgyűlés ülésén a VárosházánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Napirend előtti felszólalásában Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője lejátszott egy hangfelvételt, amelyben Gyurcsány Ferenc korábbi interjúja hallható, ahol a Demokratikus Koalíció elnöke arról beszél: Karácsony nem azt csinálja, amit kellene, nem teljesíti hazafias kötelezettségét. Szerinte ugyanis Karácsonynak főpolgármesterként a kormányt kellene támadnia a főváros vezetése helyett.

Gyurcsány parancsol

Wintermantel szerint Karácsony Gyurcsány Ferenc utasításait teljesíti. Úgy látja: Gyurcsányék megcsapolják Budapest forrásait. – Bár folyamatosan azt kommunikálják, hogy Budapest csődben van, arra van pénz, hogy többek között fővárosi cégnek dolgozzon több millióért Márki-Zay egykori kampányfőnöke − fogalmazott a frakcióvezető. A Budapest Párbeszéd kampányban vesz részt több mint ötmillióért Zaránd Péter, aki korábban azt mondta: „Karácsony Gergely összekötötte a sorsát a szocialistákkal, a parkolási maffiával, a korrupcióval és a kokainnal".

Feltette a kérdést, hogy hova lett az a több mint négyszázmilliárd forint többlet, amelyből több mint kétszázmilliárdot Tarlós István vezette főváros hagyott ott a kasszában 2019-ben. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a válaszában elmondta, hogy ez a többlet többek közt arra ment el, hogy a pandémia alatt is jártak a buszok, holott nem volt annyi bevétel, valamint emelkedett a szolidaritási hozzájárulás is.

Nagy szomorúsággal tapasztaltuk, hogy a főváros baloldali többsége, a főpolgármester vezetésével elutasította azt a békepárti nyilatkozatot, amelyet benyújtottunk a Fővárosi Közgyűlés elé - nyilatkozta a Városházán Wintermantel Zsolt, miután kiderült: módosításokkal szavazta meg a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés a Fidesz által beterjesztett békepárti javaslatot. A frakcióvezető kiemelte: olyan módosító-javaslatokat tettek, amely színtiszta belpolitikai csatározássá minősítette ezt a kérdést és olyan tényeket hallgattak el, amelyek a magyar közvélemény számára teljesen egyértelműek és világosak. Wintermantel Zsolt kifejtette, hogy mind a magyar kormány, mind a magyar parlament jobboldali többsége, mind a köztársasági elnökasszony, mind pedig a Fidesz EP-delegációja kinyilvánította, hogy elítéli Oroszország agresszióját és mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

Ezt a békepárti javaslatot úgy módosította a közgyűlés baloldali többsége, amelyből kivették azt a megállapítást, hogy Magyarország továbbra is az Európai Unió és a NATO elkötelezett tagja, ami egészen érthetetlen - fogalmazott a frakcióvezető, aki hozzátette, hogy a közgyűlés baloldali többsége még azt is kivette a nyilatkozatból, hogy Magyarország elkötelezett a béke mellett és mindent megpróbál megtenni a béke érdekében, sőt még azt is kivették, hogy felszólítanák a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak minden olyan nyilatkozattól, cselekedettől, amely a háború eszkalálódását előidézné.